Длъжни сме да пазим и предаваме през поколенията завета на

...
Длъжни сме да пазим и предаваме през поколенията завета на
Коментари Харесай

Радев: Със спасяването на българските евреи народът ни постигна победа на човечността и смелостта

Длъжни сме да пазим и предаваме през поколенията завета на нашите предшественици, които избавиха българските евреи. Дори и в най-мрачния интервал на човешката история нашият народ реализира победа на човечността, солидарността и смелостта, които и през днешния ден построяват тъканта на българското общество. Това съобщи президентът Румен Радев, който през вчерашния ден в Еврейския културен дом в София взе участие в откриването на самодейността „ Запомнени поради положителното “, основана във връзка 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

Целта на самодейността, която ще се състои под патронажа на президента Радев, е да разпространява имената на двадесет български персони с принос за спасяването на българските евреи и приети за Праведници измежду народите от Международния институт за възпоменание паметта на Холокоста „ Яд Вашем “ в Ерусалим. „ С възприятие за дълг одобрих да се причисля към самодейността " Запомнени поради положителното " и да бъда неин патрон “, съобщи президентът Румен Радев. Президентът открои самодейността като извънредно значима за паметта ни като нация и общество.

„ Длъжни сме да пазим освен загатна за събитията, само че и за хубавичко заварка сред всички български жители в тези времена, без значение от тяхната народност и етническа принадлежност. Тогава всички българи застанаха пред своите съседи, другари, сътрудници и съграждани в името на най-висшата човешка полезност – живота “, съобщи президентът. По думите му тези мемоари и през днешния ден ни дават сили и убеденост да построяваме проспериращо и мощно гражданско общество. „ Езикът на омразата, ксенофобията и антисемитизмът в България нямат корен и нямат бъдеще, с помощта на осъщественото от нашите предшественици, което ние би трябвало да пренасяме през поколенията “, акцентира президентът.

„ Убеден съм, че нашата еврейска общественост ще продължи да бъде мощно интегрирана в българското общество, да бъде пълноценна във всички сфери на публичния, икономическия и културния живот “, съобщи Румен Радев. Президентът означи напъните и ангажираността на Организацията на евреите в България „ Шалом “, която беше хазаин на събитието, и нейната общественополезна активност в сферите на образованието и благотворителността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР