Джошуа Дракър по време на процеса срещу него през 2001

...
Джошуа Дракър по време на процеса срещу него през 2001
Коментари Харесай

Бруталното убийство на българката Лора и приятеля й отново разтърси САЩ

Джошуа Дракър по време на процеса против него през 2001 година / Снимка: Вино Уонг/AJC

Вдясно - Лора Николова

Едно двойно ликвидиране от 2004 година в Атланта продължава да има своите изненадващи обрати. Едната от жертвите е 20-годишна българка. Седем години след закононарушението килърът получи смъртна присъда. Изненадващо и тихомълком обаче тази присъда е била анулирана в края на предходната година в Джорджия – закостенял щат, където смъртното наказване е извънредно известно и анулацията му е извънредно рядко събитие в правосъдната система, пише BG VOICE, представен от Блиц.

``
реклама

Грешки на прокуратурата, проверяващите и съда, както и политическата обстановка в две разнообразни общини на територията на метро Атланта водят до поврат по делото против Джошуа Дракър за убийството на Лора Николова и нейния другар Андрю Робъртсън. Убийство, на което даже е отдаден епизод от сериала “Аз убих най-хубавия си другар ” (I killed my BFF) по Lifetime Network.

На 5 април 2004 година Дракър дружно със своята другарка Мелиса Макреър отиват на посетители на Лора и Андрю, които живеят в предградието на Атланта Мариета. Те са другари от години и нищо не може да подскаже това, което следва.
Седем години след довечера в правосъдната зала през сълзи Мелиса описа какво е станало. Срещу нея стоят братът и бащата на Лора – Георги и Никола.

Според показанията на Мелиса четиримата другари постояли няколко минути на масата в кухнята, след което Дракър изискал марихуана. Двамата мъже станали от масата и тя не можела да ги види. Тогава чула изстрел. Обърнала се и видяла по какъв начин Андрю се свлича на земята. В този миг Лора скочила от стола и се хвърлила върху Дракър удряйки го с юмруци, като крещяла: „ Не, не, не, ти го умъртви! ”, описа Макрейър.

„ И тогава той простреля Лора ”, сподели Макрейър през сълзи. “Тя падна, подпирайки се на колене и ръце. Тя стартира да повръща кръв и да си бърше устата. Аз избягах от стаята. ”

Преводачката на бащата на Лора шептеше в ухото показанията на Макреър, а той плачеше, слушайки описанието на гибелта на неговата щерка.

След стрелбата двамата взели бижута, мобилни телефони и портфейла на Андрю, описа Мелиса, и се отдали на опиати и обиколки по заведенията. Вечерта Дракър отишъл на стриптийз бар, където съгласно Мелиса похарчил 1,500 $. Той считал, че полицията няма да открие телата най-малко месец. Властите обаче арестуват двамата още на идващия ден.

Когато прокурорката попита Макрейър за какво не е избягала и не се обадила на полицията, тя сподели, че била уплашена. „ Не желаех да ме нарани ”, сподели тя. След убийствата тя предходна стратегия за наркомани, приключила лицей и в този момент учи за здравна сестра.

Властите намират бързо телата и схващат за убийството от бащата на Джошуа – пастора Дъг Дракър. Той му споделя за случилото се малко откакто натиска спусъка. Именно този роман е един от мотивите за обжалване на смъртната присъда, която правосъдните заседатели в Коб каунти дават единствено след няколко часа разискване.

Според отбраната Джошуа е споделил за убийствата на татко си като на свещеник и затова неговите показания не би трябвало да се позволяват в съда.

В 348 страници юристите разказват серия от прокурорски неточности, неуважение на разпоредбите и неверни указания към правосъдните заседатели, показания и доказателства, които не е трябвало да бъдат допускани в съда, и още аргументи да изискат ново дело против Дракър. Никой на оспорва, че точно той е натиснал спусъка. Но по какъв начин и за какво – отговорите на тези въпроси са разликата сред живота и гибелта за Джошуа Дракър.

За да се приложи смъртното наказване, би трябвало да има поредност от утежняващи виновността условия – обир, особена свирепост или изтезание и други Прокуратурата и съдията по делото, наподобява, са позволили съществени неточности по това направление. Според обвиняването това е било добре планувано двойно ликвидиране за обир. Но отбраната и предишното на Дракър и Андрю Робъртсън демонстрират друго.

Джошуа и Андрю са най-хубави другари. Робъртсън е гадже със сестрата на Андрю Аманда, когато една вечер тя предозира с болкоуспокояващото оxycontin. След като с дни е в кома, Аманда се разсънва, само че остава неработоспособен – мъчно приказва, не може да се движи и да се обслужва сама. Оттогава Джошуа се трансформира – стопира да върви в църквата на татко си, където е готвен да бъде свещеник, и стартира с опиатите, главно метамфетамини.

Според отбраната това е и претекстът за убийството на Андрю – възмездие за сестрата на Джошуа Аманда, а Лора е станала жертва на събитията – той стреля по нея, когато тя се нахвърля върху Джошуа.

В правосъдната зала обаче прокуратурата изрично отхвърля версията на отбраната с претекста, че случаят със сестрата на Дракър се е случил повече от година преди стрелбата. „ Внезапно, неудържимо, след 14 месеца?! Не! Това е предумишлено съзнателно ликвидиране ”, съобщи пред правосъдните заседатели прокурорът Ан Херис. В разнообразни показания на очевидци тя обрисува Дракър като избухлив, гневен мъж, който непрекъснато отправял закани за ликвидиране.

Съдебните заседатели видяха запис от самопризнание на Дракър пред полицията, в което той признава, че е умъртвил Андрю Робъртсън в персонална вендета против него, тъй като дал евентуално гибелен коктейл с медикаменти на сестра му.

Но точно върху събитията към гибелта на Лора са отдадени десетки страници в обжалването и дали смъртната присъда е била поискана законно от прокуратурата.

Когато в последна сметка искът за нов развой е импортиран в съда през юни 2015 година, Коб каунти има нов основен прокурор – Вик Рейнолдс (в момента той е началник на GBI – Бюрото за следствия на Джорджия). Преди да бъде определен за прокурор обаче, Рейнолдс е работил в адвокатската фирма, защитавала Дракър по време на процеса против него. Това съгласно отбраната съставлява спор на ползи.

След серия от молби и пледоарии пред съда цялата прокуратура на Коб каунти си прави самоотвод и делото се трансферира на прокуратурата в прилежащата община – Декаб каунти. То се поема от Емили Ричардсън – изгряваща звезда в юридическите кръгове, която към днешна дата е към този момент арбитър в Джорджия. Тя отхвърли коментар за делото, както отхвърлиха и бранителите на Дракър Теа Делаж и Джош Мур.

По-малко от три месеца откакто поема делото, прокурор Ричардсън прави съглашение за нова присъда – две поредни доживотни присъди без право на подмяна, които да се излежат една след друга, още две доживотни присъди и още три години затвор. Убиецът се отхвърля и от правото си на по-нататъшно обжалване. Съдът утвърждава съглашението. Така Джошуа Дракър към този момент не е застрашен от смъртоносната инжекция.

Отмятаната на смъртното наказване, изключително в щата Джорджия, е извънредно извънредно и мнозина подозират политически претекстове.

Главният прокурор на Декаб каунти Шери Бостън изясни пред BG VOICE, че аргументите за това са единствено юридически. “Нашето решение се базираше на доста фактори, измежду които терзанията ни за вероятни проблеми при обжалването на този случай, което можеше да докара до анулация на присъдата от Върховния съд на Джорджия и вероятно ново дело – 14-години по-късно брутално закононарушение ”, споделя в изказване прокурор Шери Бостън.

Тя изяснява още, че са се съгласили с новата присъда след дълги диалози със фамилиите на двете жертви. “Ние считаме, че решението ни е заслужено и уместно предвид на събитията и сигурността, че обвиненият в никакъв случай няма да бъде освободен от пандиза и няма да може да апелира, затваряйки вечно този случай ”, приключва Бостън.

Но адвокати в Джорджия подозират и други условия зад това решение. Джорджия е един от 34 щата, където към момента има смъртна присъда, въпреки тя да се желае и отсъжда все по-рядко.

Коб каунти, където става убийството и където Джошуа е наказан на гибел, е консервативна община, където най-тежкото наказване е изключително известно. През 2017 година Коб каунти има най-вече наказани на гибел от всички общини в щата Джорджия – общо шест, измежду които и Дракър. От друга страна, броят на убийствата в Коб са относително малко.

За съпоставяне Декаб каунти държи шампионата в метро Атланта по брой убийства за 2017 година – 98. Но там смъртното наказване съвсем не се ползва. Между 2002 и 2012 година за 771 убийства в тази община единствено един човек е наказан на гибел.

Главните прокурори в двете общини се избират от жителите в директни избори и тяхната позиция по въпроса на смъртното наказване е значима за гласоподавателите. Затова за наблюдаващите в Джорджия не е изненада, че прокуратурата в Декаб е предпочела доживотната присъда.

Тази статистика не е убегнала на отбраната на Дракър и неравенството в известността на смъртното наказване в другите общини на щата Джорджия е една от аргументите те да изискат ново дело.

14 години по-късно двойно ликвидиране със комплицирана предистория и заплетени претекстове прокуратурата, съдът и отбраната могат да затворят тази страница от правораздаването. Но за фамилиите на жертвите надали има присъда, която да утеши тъгата.

Семейството научава за убийството от тв ефира
През 2004 година новината за убийството на Лора Николова е първият репортаж, който върша за bTV. Съобщихме името дни след убийството и откакто публично то беше оповестено от полицията в Джорджия – те вършат това, когато околните са известени. Това обаче не се е случило с родителите на Лора и те научават за ужасната покруса от утринните вести в ефира на bTV.

Никола Николов гледа в телевизионния екран, когато чува изречението: “25-годишната студентка Лора Николова е била убита в американския град Атланта. ” Тишина. Шок и последвала суматоха. После гняв. Ярост пред затворените порти на Министерството на външните работи, чиито чиновници не могат да погледнат в очите почернения татко и да му кажат, че факсът с трагичната новина за гибелта на детето му стои пропуснат под купчина други книжа.

По-малко от година преди убийството Лора среща Андрю по време на студентска бригада в Атланта. Тя работи като избавител на басейн. Любовта сред двамата пламва и тя взема решение да остане, въпреки и незаконно, в Америка. След края на трудовия си контракт Лора се мести и заживява дружно с Андрю. Двамата даже възнамеряват женитба, с цел да може тя да получи зелена карта. Андрю е изтеглил пари за събитието, споделят от прокуратурата.

В Бостън живее и работи и по-големият брат на Лора – Георги. Той е индивидът, който отива в Атланта, разпознава сестра си и се заема с тежката документална процедура. Помага му съвсем непозната за него американка. Стефани чува историята на Лора и се смилява над фамилията, потънало в горест и беззащитност пред тежката бюрократична машина на управляващите. Транспортирането на тялото до България коства 10 000 $ и Николови вземат решение щерка им да бъде кремирана. По време на неколкоседмичната авантюра от тежки административни стъпки, които би трябвало да извървят, фамилията няколко пъти се принуждава да потърси информация от Министерството на външните работи в София или от посолството ни във Вашингтон, като се сблъсква с непросветеност и даже затваряне на телефона от страна на задачата ни в Америка.

През 2011 година срещнах бащата Никола и брата Георги в правосъдната зала в Мариета. Те бяха ядосани на всички нелепости, изписани по жълтите вестници в България – даже и тогава, когато към момента имаше някакво възпитание, а интернет не беше водеща медия.

“Аз пристигнах, с цел да получа правдивост и я получих ”, съобщи за BG VOICE Никола Николов и добавя:  “Изключително непосилен беше целият развой за нас. ”

В хода на делото той видя кървавите фотоси и чу свидетелските показания за последните часове на щерка му и нейния другар – 40-годишния Андрю Робъртсън. „ За мен е значимо да се разбере това, което 7 години очаквам да бъде разбрано – че щерка ми в никакъв случай не е намесвана в истории с опиати и отпадъци, а че е попаднала на неприятното място в неприятното време ”, сподели Никола Николов. До него от самото начало беше синът му Георги, който живее в Бостън. Съпругата му Искра пристигна в залата едвам за прочитането на размера на присъдата – гибел посредством инжекция.

„ Не мога да върша безусловно никакво съпоставяне сред правораздаването в България и това тук. Аз присъствах на този развой от заран до вечер неразделно. И знаете ли – мога да го сравня единствено с това, което съм гледал по филмите – 1 към 1, разяснява след края на процеса Никола Николов. Не мога да ви опиша какво беше отношението на всички в съда към нас – като се стартира от елементарните служители на реда, портиери, стенографки до водещите фигури в процеса – прокурорката, директорката на службата за връзка с родственици на жертвите – въобще не съм очаквал в такава степен. Това не са суперлативи, а единствено обстоятелства. ”

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР