Джошуа Чептегей стана лице на угандийската атлетика от спечелването на

...
Джошуа Чептегей стана лице на угандийската атлетика от спечелването на
Коментари Харесай

Чептегей и Киплимо - златното атлетическо дуо на Уганда

Джошуа Чептегей стана лице на угандийската атлетика от спечелването на сребърния орден на 10 000 метра на Световното състезание по лека атлетика в Лондон през 2017 година След това той усъвършенства достиженията си, стигайки до злато на Световните шампионати през 2019 и 2022 година Също по този начин угандиецът стана двоен първенец на 5000 и 10 000 метра на Игрите на Британската общественост в Голд Коуст през 2018 година, както и международен рекордьор и олимпийски първенец на 5000 метра.

Всички тези триумфи го трансфораха и в най-успешния угандийски спортист за всички времена.

Но 26-годишният Чептегей е благополучен, че от известно времме по-младият му 22-годишен съотечественик Джейкъб Киплимо е заслужен конкурент и му оказва помощ за по-силни резултати.

“Винаги пътувах самичък за надпревари, борех се самичък да съставлявам родината и да спечелвам за нея. Но когато Джейкъб пристигна, мисля, че напрежението върху моите плещи се редуцира. Не е добре за страната всички погледи да са единствено върху един човек ”, сподели Чептегей пред Би Би Си Африка.

Чептегей призна, че живее в боязън Уганда да не изпусне подиума на огромни надпревари, в случай че се контузи - нещо, което се случи, когато беше заставен да се отдръпна от миналогодишните Игри на Британската общественост в Бирмингам.

В негово неявяване обаче златен дубъл на 5000 и 10 000 метра в Бирмингам реализира Киплимо.

“Беше красиво да видя какво реализира той за Уганда. Бях толкоз горделив с него ”, разяснява Чептегей триумфа на по-младия си съотечественик.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР