Джорджия стана поредният американски щат, забранил абортите след момента, в

...
Джорджия стана поредният американски щат, забранил абортите след момента, в
Коментари Харесай

Във все повече щати жените имат по-малко от две седмици време да направят аборт

Джорджия стана следващият американски щат, забранил абортите след момента, в който на плода може да бъде открит сърдечен темп. Това може да се случи още в шестата седмица, което е на процедура най-вече двуседмично забавяне на менструацията. Напълно е допустимо в този миг дамата още даже да не знае, че е бременна, само че към този момент да няма право да отстрани плода.

Преди Джорджия, сходни ограничения прокараха Кентъки, Мисисипи, Охайо (през 2019 г.) и Айова (през 2018 г.) В общо 15 щата има препоръчана възбрана на абортите в шестата седмица, демонстрират данните на Rewire.News. Съдилищата блокираха законите в Кентъки и Айова, в другите щати също има направени възражения по правосъден път, написа организация " Ройтерс ".

Законът в Джорджия разрешава аборти в по-късна седмица при медицински незабавни случаи. В случай на обезчестяване или инцест, дамата би трябвало да подаде публична тъжба в полицията, с цел да има право да отстрани бременността, отбелязва " Ройтерс ".

Предвиденото наказване за извършващите аборт е до 10 години затвор. Няма направено категорично изключение за дамите, които сами провокират това с лекарства, и няма изрично мнение на специалисти дали те също ще попадат под това наказване, отбелязва Vox.

" Работата ни е да вършим каквото е вярно, а не каквото е елементарно ", съобщи губернаторът на щата Брайън Кемп, подписвайки новия закон. " Този закон е смайващо неконституционен ", разяснява Елизабет Смит от Центъра за репродуктивни права. " Такива забрани постоянно са били спирани от съда. Ще съдим Джорджия, с цел да се уверим, че това ще се случи и този път ".

Новите ограничения тормозят бранителите на правото на аборт с това, че могат да разширят териториите, в които в границите на най-малко 160 км. няма къде да бъде направена сходна процедура - което доста би затруднило по-бедните дами. Между Джорджия и Мисисипи се намира щата Алабама, чиято долна камара на конгреса одобри тази седмица закон, който не разрешава абортите напълно, в случай че животът на майката не е в заплаха.

Допреди няколко години такива забрани бяха считани за прекомерно радикални даже от някои съперници на аборта, разяснява пред Vox Рейчъл Съсман от организацията Planned Parenthood. Но влизането на Доналд Тръмп в Белия дом и Брет Кавано във Върховния съд окуражи консерваторите. Специално номинацията на Кавано, която даде превес на консерваторите в 9-членния съд, значи, че институцията може да преразгледа и промени основното решение в интерес на правото на аборт. Става въпрос за делото от 1973 година Роу против Уейд, което е главният мотив на бранителите на това право в съда.

Кой

Законите в страната се пишат по модел, направен от Faith2Action - организация, която се дефинира като " най-голямата мрежа от просемейни групи в страната ", написа Vox. Тя дефинира сърдечния темп като " универсално приет знак за живот " и той е задоволителен мотив за отричане на аборт, в случай че майката не е под заплаха от гибел или тежко увреждане. Изключения за обезчестяване и инцест не се плануват, тъй като " нито един закон не разрешава да се убие почтено дете поради греховете на татко му ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР