Джордж Робъртсън: Звездите се подредиха за МакедонияДойде моментът всички в

...
Джордж Робъртсън: Звездите се подредиха за МакедонияДойде моментът всички в
Коментари Харесай

Джордж Робъртсън: Звездите се подредиха за Македония

Джордж Робъртсън: Звездите се подредиха за Македония
Дойде моментът всички в Македония да гледат към бъдещето и да пазят националния интерес на страната.

Спомнете си (към македонците – бел. ред.) смелостта и силата на вашите политици по време на рецесията през 2001 година Те избавиха своята земя от несъмнено клане. Такава смелост и отговорност имат някои политици през днешния ден в Македония.
 Среща Робъртсън-Заев през април Среща Робъртсън-Заев през април / БГНЕС
Посетих Македония малко преди референдума и на срещата с опозиционния водач Християн Мицкоски му припомних историческото значение на момента, в който се намира Македония. Посъветвах го да обърне внимание на бъдещето на страната. Дали желае тя да бъде наричана "БЮРМ" вечно? - му зададох въпроса.

Референдумът беше проведен, с цел да изтрие терминът "БЮРМ" от картата на света. Ако приказваме за национална еднаквост и народен суверенитет, тогава терминът "БЮРМ" значи свеждане до най-малко на идентичността на Македония.

Тази страна избира да бъде част от НАТО и Европейски Съюз, част от основната европейска наклонност на модерни народи.

Опозиционните партии на двете страни Гърция и Македония би трябвало да бъдат запитани коя е алтернативата.

Не виждам гърците също да имат опция. Не виждам ранни признаци, че ще има друго гръцко държавно управление или водачество, което да има някаква нова гениална концепция за решение на казуса.

Политиката на НАТО за единогласие значи, че Македония не може да има участие в алианса в случай че Гърция не е съгласна. Това няма да се промени.

Значителна поддръжка от страна на Съединените щати и съдружниците от НАТО за Договора за името може да окаже напън върху Атина, в случай че стартира да се отхвърля от ратификацията.

Гласуването в Народното събрание на Македония прилича гласуването в Британския парламент през 1972 година, когато 30 лейбъристи се отделиха от главната съпротива и гласоподаваха за влизането на Англия в тогавашната Европейска икономическа общественост. Те го направиха, тъй като сложиха националните ползи пред партийните ползи. По-късно един от тези лейбъристи, Джон Смит, стана министър-председател и в никакъв случай не съжалихме, че постъпиха по този начин, само че съжаляваме за обстановката, в която в този момент се намира страната. Македония чака да стане член на Европейски Съюз, по този начин като Англия се пробва да надмине Европейски Съюз, само че й е мъчно.

Да обърнем внимание и на въздействието на Русия по време на акцията за референдума, което се изрази най-вече посредством шпионски структури под контрола на гръко-руския олигарх Иван Савидис, някогашен народен представител в съветската Дума. Те подкупиха църковни висшестоящи, военни публични лица и националистически екстремисти за образуване на всеобщи митинги за попречване влизането на Македония в НАТО. Гърция реагира остро на това с експулсирането на двама съветски дипломати и със възбрана за влизане в страната на още двама.

Савидис е подклаждал националистите да провеждат сходни митинги против Договора и в Македония, бе обявено от Майкъл Карпентър, някогашен заместник-секретар на защитата за Русия, Украйна, Евразия и Балканите и някогашен шеф за Русия на Съвета по национална сигурност на Съединени американски щати.

Ако в този момент не сграбчи шанса, Македония няма да има сходен в идващите години.

Съвпадението на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев, двамата да намерят общ език, е рядко протичащо се нареждане на звездите. Такова нещо няма да се повтори през идващите 30 или 40 години. /БГНЕС

----------------------------------------------------------------------------------

Откъс от отчета на Джордж Робъртсън "Разширяване на Европа: Ще сграбчи ли Македония момента? “

Джордж Робъртсън е член на Лейбъристката партия и общоприет секретар на НАТО от 1999 до 2004 година От 1997 до 1999 година е министър на защитата в кабинета на някогашния английски министър председател Тони Блеър.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР