Джонатан, гигантска костенурка от Сейшелите (Aldabrachelys gigantea hololissa), ще отпразнува

...
Джонатан, гигантска костенурка от Сейшелите (Aldabrachelys gigantea hololissa), ще отпразнува
Коментари Харесай

На 190 години костенурката Джонатан е най-старата в света

Джонатан, гигантска костенурка от Сейшелите (Aldabrachelys gigantea hololissa), ще отпразнува 190-ия си рожден ден тази година в своя дом на южноатлантическия остров Света Елена, вулканична английска отвъдморска територия.

Според Световните върхове на Гинес събитието ще трансформира влечугото в най-старото животно на света. Преди това върхът се държеше от Ту’и Малила, лъчиста костенурка от Мадагаскар, подарена на кралското семейство на Тонга през 1777 година и умряла през 1965 година на 188 години.

 Radiated Tortoises (Astrochelys radiata) mating (9600538480)

Двойка лъчисти костенурки

Джонатан идва на Света Елена като подарък на сър Уилям Грей-Уилсън през 1882 година, който по-късно става губернатор на острова. Оттогава животинката скита и пасе градините на Плантейшън Хаус, резиденцията на губернатора, където през времето вижда 31 губернатори да заемат поста, оповестява Лиан Колирин от CNN. Джонатан към момента живее там с три други великански костенурки: Ема, Дейвид и Фред.

Според писмо от 1882 година, когато влечугото за първи път се реалокира в Св. Елена от Сейшелския архипелаг, той идва „ изцяло пораснал “, което ще рече, че е най-малко на 50 години. Джонатан може да се е излюпил през 1832 година, само че съвсем двестагодишният Джо евентуално е по-възрастен.

„ Честно казано, допускам, че е по-възрастен, само че надали в миналото ще можем да разберем “, споделя Джо Холинс, ветеринарен доктор, който се грижи за Джонатан, пред Кати Фрий от Washington Post.

 Johnathan and another tortoise, St Helena

Снимка, направена сред 1882 и 1886 година, демонстрира изцяло пораснал Джонатан, който дъвче трева в Плантейшън Хаус с група хора и дава спомагателни доказателства за хипотетичната му възраст, оповестява Сандж Атуал за Световните върхове на Гинес.

 Plantation House (16431883766)

Плантейшън Хаус, о. Св. Елена

Сейшелските костенурки се откриват на разнообразни архипелази в Индийския океан, само че към този момент са изчезнали, тъй като моряците ги употребяват за храна, до момента в който плават. Холинс, който се грижи за Джонатан в продължение на 13 години, споделя пред Washington Post, че екипажите по корабите са събирали костенурки, тъй като не са имали потребност от храна или вода в продължение на дни и са били лесни за нареждане.

„ Беше много обичайно костенурките да се подаряват като дипломатически дарове по целия свят… в случай че първо не бяха изядени. И им се носи славата, че са извънредно вкусни. “ споделя Холинс пред Post.

Ако в действителност е роден през 1832 година, Джонатан е претърпял доста исторически събития. Можем да назовем няколко:

Втората инаугурация на президента Андрю Джаксън през 1833 година и встъпването в служба на още 39 президенти на Съединените щатиПървата фотография на човек, направена през 1838 г.Крушката с нажежаема жичка, изобретена през 1878 г.Началото и краят на две международни войниПървите стъпки на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин на Луната през 1969 година

„ Докато войните, гладът, чумата, кралете и кралиците и даже нациите идват и си отиват, той продължава да живее, изцяло забравяйки, че има такова нещо като време “, споделя Холинс пред Post. „ Джонатан е знак на неизменност, устойчивост и оцеляване и по тази причина е постигнал и емблематичен статут на острова, а и в света. “

„ Въпреки възрастта си, Джонатан към момента има положително либидо и постоянно може да бъде забелязан да се чифтосва с Ема, а от време на време и с Фред – животните постоянно не са изключително чувствителни към пола “, изяснява Холинс пред Световните върхове на Гинес.

Любимите храни на костенурката включват банани, зеле, моркови и ябълки – ръчно предоставени от Холинс.

За да отпразнуват рождения му ден, управляващите на острова възнамеряват да създадат серия от възпоменателни марки, оповестява CNN. Посетителите, които подхващат пътешестване до острова, с цел да го видят, ще получат документ, който включва фотография на първия му прочут отпечатък.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР