Джон Зимър, съосновател и президент на Lyft © Mike Blake

...
Джон Зимър, съосновател и президент на Lyft © Mike Blake
Коментари Харесай

Lyft се насочва към Лондон след отнетия лиценз на Uber

Джон Зимър, съосновател и президент на Lyft

© Mike Blake

Американският съперник
Lyft е компания, предоставяща транспортни услуги, основана в Сан Франциско, Калифорния. Тя създава, продава и ръководи едноименното мобилно приложение за транспорт против възнаграждение. Основана е през 2012 година от Лоугън Грийн и Джон Зимър. Компанията е оценена на 7.5 милиарда $ през април 2017 година и досега е събрала от вложители 2.61 милиарда $. Още по тематиката
Лондон не възобнови лиценза на Uber, компанията е подготвена на отстъпки

Жители на английската столица се оповестиха в поддръжка на компанията
24 сеп 2017
Volkswagen залага на облага и от транспортни услуги

Германската компания се готви за предстоящото в близко бъдеще понижение на персоналните коли
19 апр 2017
Водещата американска компания за транспортни услуги Lyft се насочва към Лондон, откакто лондонският транспортен регулатор не продължи лиценза на главния й съперник Uber, оповестява Financial Times. За това свидетелстват многочислените срещи сред американската компания и чиновници на организацията Transport for London (TfL), която контролира фирмите за заплатен транспорт на територията на английската столица.

Целта пред Lyft

Ако Lyft стъпи на европейския пазар в Лондон, Uber ще се снабди с първата си съществено финансирана конкурентна компания на територията на Европа. Това е следващ удар за Uber, откакто преди по-малко от седмица компанията беше избрана като скандална и незачитаща локалното законодателство, на база на което от Лондон отхвърлиха да възобновят лиценза й за опериране в града, който е най-големият европейски пазар за компанията.

TfL, която оперира лондонското метро, рейсовете и таксиметровите компании на територията на града, съобщи, че Uber не е задоволително " подобаващ " да извършва сходна активност. Отказът на транспортния регулатор да възобнови лиценза на Uber обаче доста ще улесни Lyft да извърши задачата си, която изпълнителният шеф на компанията Логан Грийн през август дефинира като " стъпване на интернационалния пазар ".

Още повече Lyft има и обилни материални запаси, с които да финансира стъпването си на европейския пазар. Компанията е оценена на 7.5 милиарда $ и досега е събрала към 2.6 милиарда $ капитал за финансирането на разширението си. Lyft също по този начин си сътрудничи с американския водач в производството на коли General Motors, който е и измежду вложителите на компанията за заплатен транспорт.

Срещи с TfL

От Lyft обаче отхвърлиха да разясняват проектите на компанията за разгръщане и естеството на срещите сред представителите на компанията и чиновници на TfL. В момента компанията предлага транспортни услуги от вид " заплатен транспорт " (ride hailing) в над 600 града, с което е налична за близо 95% от популацията на Съединени американски щати.

Според източници на Reuters четирима чиновници на TfL са се срещнали с основния изпълнителен шеф по корпоративна тактика на Lyft Рай Капоор и Майкъл Масърман, шеф по интернационалните държавни връзки, през декември 2016 година По данни на Reuters на срещите са участвали и още лица, пред които американската компания е показала своя бизнес модел.

Последвали са и други договаряния сред фирмите, както и голям брой телефонни диалози, оповестява Reuters.
" Ние постоянно обменяме информация с компании от целия свят за нововъведения, които биха могли да подобрят превоза в Лондон ", съобщи Мартин Хървиц, шеф по нововъведенията за TfL, в свое изказване. Новите транспортни услуги
Съществува разлика сред услугите шерване на автомобил (ride-sharing) и транспорт против възнаграждение (ride-hailing). Превозът против възнаграждение включва всички типове типичен лицензирани таксиметрови компании и такива, които осъществят облага, предоставяйки транспортни услуги. Такива компании са американските Uber и Lyft, които обезпечават връзката сред превозвачите, генерирайки обилни облаги както за себе си, по този начин и за превозвачите. От друга страна, шерването на коли е безусловно шерване на транспортните разноски от пасажерите и постоянно се реализира с доста ниски маржове на облага от страна на фирмите, които обезпечават свръзката сред пътуващите. Пример за такава компания е американската Blancride.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР