Джон Уорнок, който помогна за изобретяването на PDF, почина на 82

...
Джон Уорнок, който помогна за изобретяването на PDF и съосновател
Коментари Харесай

Джон Уорнок, който помогна за изобретяването на PDF и съосновател на Adobe Systems, почина. Той беше на 82.

Предприемачът и компютърен учен от Силиконовата долина почина в събота, заобиколен от семейството си, се казва в изявление на Adobe. Компанията не посочи причина за смъртта, нито каза къде е починал Уорнок.

„Блясъкът и иновациите на Джон оставиха незаличима следа върху Adobe, технологичната индустрия и света“, каза Adobe.

Уорнок е работил за Xerox, преди той и колегата му Чарлз Гешке да създадат компания около отхвърлена идея през 1982 г. Близо десетилетие по-късно Уорнок очертава ранна версия на Portable Document Format или PDF, трансформирайки начина, по който се обменят документи.

„Посредствен“ ученик, който по-късно процъфтява

Първоначално от предградието Холадей на Солт Лейк Сити, Уорнок описва себе си като средностатистически ученик, който по-късно процъфтява в математиката.

Той получи бакалавърска степен по математика и докторска степен по електротехника или компютърни науки от Университета на Юта и поддържа тесни връзки с родния си щат, след като се пенсионира като главен изпълнителен директор на Adobe.

Уорнок беше син на виден местен адвокат, но беше среден ученик, докато учител в гимназията Olympus не се заинтересува от него, каза той пред списанието на възпитаниците на университета в Юта, Continuum, през 2013 г.

" Имах невероятен учител в гимназията, който по същество напълно ме обърна“, каза Уорнок. „Той беше наистина добър в това да те накара да заобичаш математиката и тогава се захванах с нея.“

Той продължи да бъде самоопределящ се като „посредствен“ студент, когато спечели бакалавърската си степен по математика и философия, но остави отпечатък, докато работеше върху магистърската си степен.

През 1964 г. той решава радикала на Джейкъбсън, абстрактна алгебрична задача, която е била мистерия, откакто е била поставена преди осем години. На следващата година той се запознава със съпругата си Марва Мълинс и се жени за нея пет седмици по-късно.

След лято, прекарано в работа в магазин за гуми, той решава, че нископлатената академична сфера не е за него и кандидатства за работа в IBM, като започва обучението си по компютърни науки. Той получава докторска степен в Университета на Юта, където се присъединява към група авангардни изследователи, работещи върху финансиран от Министерството на отбраната предшественик на интернет през 60-те години на миналия век. Дори тогава Уорнок работи върху изобразяването на изображения на компютри.

Основаване на Adobe

В края на 70-те години Уорнок се премества в Пало Алто, Калифорния, за да работи за Xerox по интерактивна компютърна графика. Там той се запознава с Гешке и започва работа по разработването на InterPress, протокол за печат и графика, за който са убедени, че ще бъде вълната на бъдещето. Когато Xerox се отказа, те решиха да създадат своя собствена компания.

Те основаха Adobe през 1982 г. и създадоха PostScript, програма, която помогна да се направи малък печат осъществим за първи път. По-късно компанията създаде PDF, който позволява на хората да създават електронни версии на документи, които могат да бъдат запазени и изпратени на други потребители, които могат да ги търсят и преглеждат.

С това Adobe пое нагоре и PDF в крайна сметка замени много хартиени копия в правната, бизнес и личната комуникация.

Последват други емблематични програми, като Adobe Illustrator и Photoshop, преди Warnock да се оттегли като главен изпълнителен директор през 2000 г. Той и Гешке останаха като съпредседатели на борда на директорите на компанията до 2017 г., а Warnock остана борд член до смъртта си.

Президентът Барак Обама връчи Националния медал за технологии и иновации за 2008 г. на Уорнок и Гешке на церемония в Белия дом през 2009 г.

„Джон е широко признат като един от най-великите изобретатели в нашето поколение със значително влияние върху начина, по който общуваме с думи, изображения и видеоклипове“, каза председателят и главен изпълнителен директор на Adobe Шантану Нарайен в имейл до служителите на компанията.

След пенсионирането си Уорнок и съпругата му посвещава повече време на хобита като колекциониране на редки книги, много от които той сканира и пуска онлайн на rarebookroom.org. Те също така събират индианско изкуство, включително мокасини, ризи и мъниста, които са обиколили страната в изложби.

Уорнок е оцелял от жена си и трите им деца.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР