Джон Роналд Руел Толкин – авторът на Властелинът на пръстените“

...
Джон Роналд Руел Толкин – авторът на Властелинът на пръстените“
Коментари Харесай

2 септември 1973 г. – 49 години от смъртта на Толкин

Джон Роналд Руел Толкин – създателят на „ Властелинът на пръстените “ – умира на 81-годишна възраст в частна болница.

Толкин е роден на 3 януари 1892 година в град Блумфонтейн в ЮАР (бившата Оранжева република) от родители англичани. Баща му Артър се преместил със фамилията си там поради получено покачване в банката, в която работил в Англия. През м. април 1895 година, Джон (който тогава наричали Роналд), майка му и брат му Хилъри се завърнали в Англия, а татко му останал там с концепцията да се събере със фамилията си когато времето позволи. Скоро по-късно обаче, на 15 февруари същата година, Артър умрял вследствие на сериозна кръвозагуба. Той страдал и от тежка форма на ревматизъм в продължение на доста месеци. Така и повече не видял своето семейство. След гибелта му фамилията се преместило в Бирмингам.

През есента на 1899 година Роналд подал молба да постъпи в учебно заведение „ Кинг Едуард ”, само че бил признат едвам идната година. В този интервал майката и децата се местели няколко пъти. През 1902 година майка му Мейбъл била принудена да го реалокира дружно с брат му в учебно заведение „ Сейнт Филип ” за да спести малко пари. Скоро обаче Роналд посочил положителни резултати в учението и съумял да завоюва стипендия за учебно заведение „ Кинг Едуард ” и още веднъж се върнал там през 1903 година

На 14 ноември 1904 година, Мейбъл умряла след 6-дневна диабетна кома. Роналд и брат му Хилъри останали под опеката на отец Франсис Морган – духовник в Бирмингамската оратория. В началото на 1908 година двете момчета се преместили зад ораторията на ул. „ Дъшес Роуд ” №37 и Роналд почнал първата си година в Оксфорд. На 17 декември 1911 година той получил и първата си премия в „ Екситър колидж ”.

Толкин постъпил в Оксфорд през 1911 година, където получавал стипендия от „ Екситър колидж ”. Живял в колежа в стаи, които към този момент не съществуват. Днес, на приземния етаж се намира магазинът „ Картини и плакати на Блекуел ”, само че стаите над него към момента одобряват студенти, като входът за тях в този момент е отворен на улицата отдясно – улица „ Търл ”. През втората си година в колежа, той положил главен за тогавашното британско обучение изпит. След това, заради огромните му ползи към езиците, бил посъветван да запише британски през 1913 година

През 1914 година почнала Първата международна война. Няколко години преди този момент, Толкин се срещнал с момиче на име Едит Брат. Те се харесали  от пръв взор и срещите им зачестили, само че отец Франсис забелязал влечението им един към различен и провел сериозен диалог с Роналд, като го посъветвал първо да приключи образованието си и по-късно да мисли за сватба. Той решил да послуша съвета на отеца и с Едит си дали обещание да се срещнат когато приключи образованието си. Така и създали. През 1915 година Толкин приключил Оксфорд със компетентност „ Английски език и литература ”. На 22 март 1916 година те встъпили в брак. Веднага по-късно той се записал за тренировките за офицери. Скоро по-късно се записал в Ланкаширския стрелкови полк и отпътувал за Франция. При борбата при Сома, Толкин станал очевидец на ужасите на войната –  там починали и двама от положителните му другари. Когато се разболял от окопна тресчица, той се завърнал в Англия до края на войната – първоначално се лекувал в болница, а когато излекуван бил назначен в подготвителен лагер.

Когато нещата се успокоили, Толкин почнал да работи по „ Оксфордски речник на британския език ” като лексикограф. Той първо се преместил на улица „ Сейнт Джон ” №50, наоколо до мястото, където живял като студент. По късно той се преместил на ъгъла на улица „ Алфред ” №1 (улица „ Пърси ” в наше време). През 1917 година се родил първият наследник на Толкин, до момента в който той работил по „ Оксфордския речник на британския език ” във остарялата постройка на музея „ Ашмолиън ” на улица „ Броуд ”. Сега тази постройка е музей на науката и историята.

През 1921 година Толкин почнал да преподава „ Английски език ” в университета в Лийдс. Тогава фамилията се преместило в къща на ул. ” Алфред ”, която се намирала на ъгъла с улица „ Сейнт Джон ”, покрай мястото където е живял преди този момент. Там живели три години — 1919–1921  година Три години по-късно станал професор и в същата година се родил и третият му наследник Кристофър. През 1925 година, писателят се преместил в Оксфорд в качеството си на професор по англосаксонски език, като преподавал в „ Пемброук колидж ” в продължение на идващите 24 години.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР