Джон Ридинг Още по темата В България недостигът на кадри

...
Джон Ридинг Още по темата В България недостигът на кадри
Коментари Харесай

Протест на журналисти във FT принуди директора да върне част от заплатата си

Джон Ридинг

Още по тематиката
В България дефицитът на фрагменти скоро ще обезсмисли растежа на заетостта, твърди ИПИ
от Дневник,26 юли 2018
Над 4300 лева са взимали някои шефове на дирекции в администрацията през предходната година
от Дневник,17 май 2018 По-малко от две седмици бяха нужни на генералния шеф на групата Financial Times да се съобрази с митинга на част от публицистите в авторитетното издание, с цел да разгласи, че ще върне част от заплащането си за 2017 година В писмо до всички в редакцията, представено в сряда от FT, Джон Ридинг декларира, че ще върне 510 000 фунта, колкото е нарастването на приходите му по отношение на миналата 2016 година, когато заплатата му бе 2.04 млн. паунда.

Средствата ще отидат за основаване на фонд за понижаване на разликите в заплащането сред мъже и дами, както и за финансиране разработки на изданието. Понеже сумата е преди облагането ѝ с налози, действително ще бъдат върнати към 280 000 паунда.

В бъдеще заплащането на Ридинг ще бъде преструктурирано по нова скица, отчитаща сумата от 2016 година - моментът, в който групата бе добита от японския издател Nikkei. Преди японците да закупят през 2015 година английската компания за 1.3 милиарда $ генералният шеф получаваше към 1.6 млн. паунда, напомня изданието.

Вътрешният спор във FT излезе на ярко на 3 август, когато Reuters цитира електронно писмо на група от над 20 публицисти. В него те призоват Ридинг да върне част от заплащането си и то да бъде преразпределено сред новинари и редактори.
Стив Бърд от FT, който е един от ръководителите на организацията на Националния съюз на публицистите в изданието, популяризира писмо до управлението и сътрудниците си по света, в което дефинира приходите на генералния шеф като неуместно високи.

Отчетът на групата, подаден на 27 юли, демонстрира каква сума получава Ридинг и публицистите стачкуваха с писмо на 1 юли. " Решението на компанията да заплати на генералния си шеф 100 пъти повече, в сравнение с публицист на стаж провокира подигравка към каквато и да е идея за правдивост и нарушава рамките на корпоративната целокупност и достолепие ", написа Бърд. В текста той показва, че вестникът години наред е страдал от пренебрежими малко нарастване на заплащането, редуциране на заплащанията в действителни измерения и стесняване на ресурсите.

Тогава от FT обявиха, че " не разясняваме обществено заплатите на обособени хора " и че " възнагражедията са свързани с постигнатия напредък на доходи и облаги през 2017 година, до момента в който в това време се влага в нови артикули и услуги ".
Бързият растеж в приходите на Ридинг не се отличава от общата наклонност във Англия. Според представено от Reuters изследване измежду генерални шефове общото покачване за босовете на стоте най-големи обществени компании е 23%. Най-голямо е то з аръководителите на строителната Persimmon и индустриалния колос Melrose Industries.
Проучването е дело на Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) и неправителствената организация High Pay Centre. Данните сочат, че генералните шефове от FTSE 100 са получавали приблизително 5.7 милиона паунда за финансовата година на фирмите, завършила през 2017 година

Националната статистика на Англия демонстрира, че за този интервал медианната заплата на английския чиновник се е повишила с 2.5% до 29 000 паунда.

Движението при заплатите не постоянно е толкоз внезапно нагоре, тъй като в миналата година имаше намаляване от 17%. Според CIPD един от основните фактори за 2017 година би трябвало да е повишаването на акциите на фирмите на тържищата. Но въпреки това остава противоречиво до каква степен босът има персонална заслуга за това и до каква степен то се дължи на пазарни процеси или общи старания на чиновниците.

За статистиката за съответната година би трябвало да се имат поради и събития във всяка от стоте оценен икомпании. Така Джеф Феърбърн от Persimmon е получил за 2017 година внушителните 47.1 милиона паунда (над 20 пъти заплатата му от миналата година), само че това е резултат от дълготраен мотивационен проект, датиращ от 2012 година В този проект се дават на ръководителите на вторият по величина строител във Англия варианти под формата на акции, които те могат да осъществят, когато Persimmon върне избрана сума и дивиденти на вложителите си.

Същият е казусът и със Саймън Пекман от Melrose Industries - той е получил 42.8 млн. паунда, само че още веднъж според скица, датираща от 2012 година Говорител на компанията подсети, че заплатата и бонусите му през предходната година са били 974 000 паунда, " което е в сходство със съотношението в междинната заплата и на чиновниците ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР