Джон МакКейн, виден американски политик, почина на 81-годишна възраст. Повече

...
Джон МакКейн, виден американски политик, почина на 81-годишна възраст. Повече
Коментари Харесай

Почина сенаторът Джон МакКейн

Джон МакКейн, изтъкнат американски политик, умря на 81-годишна възраст. Повече от 30 години той е сенатор и бе един от главните вътрешнопартийни съперници на президента Доналд Тръмп,

МакКейн бе претендент на републиканците за президент през 2008 година, само че загуби от Барак Обама.

Сенаторът от Аризона се бореше с глиобластома - нападателна форма на мозъчен израстък, от юли 2017 година В средата на април т.г. то бе подложен на интервенция поради чревна зараза.

Преди два дни фамилията му разгласи, че той е решил да прекрати лекуването си.

"Джон надмина упованията за преживявяне с заболяването ", сподели фамилията му и добави, че заболяването напредва и възрастта на Маккейн - 81 години, го е предиздвикала да спре лекуването на "агресивен глиобластом ". "С нормалната мощ на волята си, в този момент той реши да спре лекуването ", споделиха околните му.

"Политик, за разлика от другите ", написа за него Си Ен Ен.

After more than 30 years in the Senate, John McCain has died. He was a politician unlike any other. https://t.co/FKVB9yQip1 pic.twitter.com/toG8YiUVKy
— CNN (@CNN) August 26, 2018
Джон МакКейн бе бележит конкурент на президента Доналд Тръмп. Той подлагаше на критика Тръмп за антиимигрантската му изразителност. Американският президент, от своя страна, се изрече надменно за военното минало на сенатора с думите, че "предпочита хора, които не са били залавяни ".

Маккейн е взел участие във войната във Виетнам. През 1967 година самолетът му е свален над Северен Виетнам по време на задача за бомбардировка. Той е тежко ранен и прекарва над пет години в плен.

През 1982 година е определен в Камарата на представителите, а през 1986 - в Сената на Съединени американски щати. По доста въпроси се придържа към консервативни възгледи; последовател е на финансова промяна, а също поставя старания за търсене на безследно изчезналите американци по време на Виетнамската война.

През 2014 година Маккейн посети България дружно с още двама сенатори.

Arizona Sen. John McCain, a war hero who survived five years as a prisoner of war in Vietnam, served three decades in Congress and went on to become the Republican Party’s nominee for president in 2008, died Saturday. He was 81 years old. https://t.co/U1iLSevbS4 pic.twitter.com/gcN7fXl4wA
— Fox News (@FoxNews) August 26, 2018
Потомък на фамилия със славни военни обичаи, МакКейн оглавява сенатската комисия за въоръжените сили. От този пост той работи за дейната военна интервенция на Съединени американски щати в чужбина, което да спомогне, по личните му думи, за "победата над силите на радикалния ислям, които желаят да унищожат Америка ".

"Изпращам своите най-дълбоки съчувствия и почитание към фамилията на сенатора Джон МакКейн ", написа тази нощ в "Туитър " президентът на Съединени американски щати.

My deepest sympathies and respect go out to the family of Senator John McCain. Our hearts and prayers are with you!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 26, 2018
Министърът на защитата Джеймс Матис съобщи, че със гибелта на МакКейн "ние губим човек, който праволинейно показваше най-хубавите идеали на нашата страна ".

Лидерът на болшинството в Сената Мич МакКонъл сподели, че "в епоха, изпълнена с цинизъм по отношение на националното единение и обществените институции ", животът на Джон МакКейн е ослепителен образец за "безграничен национализъм и всеотдайност ".

Бившият президент демократ Барак Обама и брачната половинка му Мишел припомниха, че малко на брой от американците са били подложени на тествания, през които е минал сенаторът от Аризона, нито се е налагало да демонстрират храброст като неговата. "Но всички ние можем да се стремим към тази храброст, с цел да сложим над себе си огромното положително ", написа някогашната президентска двойка.

Our statement on the passing of Senator John McCain: pic.twitter.com/3GBjNYxoj5
— Barack Obama (@BarackObama) August 26, 2018
Експрезидентът републиканец Джордж У. Буш съобщи: "Животът на някои хора е толкоз ослепителен, че е мъчно да си представим, че той ще свърши. Някои гласове са толкоз звънливи, че е мъчно да си помислим, че са заглъхнали. Джон МакКейн беше човек с дълбоки убеждения и родолюбец от върховен сан ".

И Маккейн, с изключение на Саакашвили, ще поучава Порошенко

Маккейн подлага на критика плануваните от Обама "козметични " удари в Сирия

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР