Джон Гришам, Джоди Пиколт и Джордж Р. Р. Мартин са

...
Джон Гришам, Джоди Пиколт и Джордж Р. Р. Мартин са
Коментари Харесай

Създателят на „Игра на тронове“ и други автори съдят създателя на ChatGPT OpenAI за нарушаване на авторски права

Джон Гришам , Джоди Пиколт и Джордж Р. Р. Мартин са измежду 17-те създатели, които дадоха на съд OpenAI (изкуствен интелект) за „ систем на кражба в всеобщ мащаб “ , последната вълна от правни дейности от страна на писатели, загрижени, че стратегиите за изкуствен интелект употребяват техните предпазени с авторски права творби без позволение, оповестява „ Асошиейтед прес “.

В документи, подадени във вторник във федералния съд в Ню Йорк , създателите настояват, че са „ очевидни и нездравословни нарушавания на записаните авторски права на ищците “ и назовават програмата ChatGPT „ огромно комерсиално дружество “, което разчита на „ систематична кражба в всеобщ мащаб “ .

Групата е проведена от Гилдията на създателите и включва също Дейвид Балдачи, Силвия Дей, Джонатан Франзен и Елин Хилдербранд, наред с доста други. В свое изказване основният изпълнителен шеф на Гилдията на създателите Мери Разенбергер сподели:

„ Наложително е да спрем тази кражба незабавно или ще унищожим нашата невероятна литературна просвета, която храни доста други креативен промишлености в Съединени американски щати . “

Той добави:

„ Страхотните книги нормално се пишат от тези, които прекарват кариерата си и в действителност живота си, учейки и усъвършенствайки своите занаяти. За да запазим нашата литература, създателите би трябвало да имат способността да управляват дали и по какъв начин техните творби се употребяват от генеративния AI.

Делото цитира съответни търсения на ChatGPT за всеки създател , като да вземем за пример едно за Мартин, което твърди, че програмата е генерирала „ нарушаващ, неоторизиран и обстоен проект за предистория “ на „ Игра на тронове “, която е озаглавена „ Зората на лютите вълци “ и употребява „ същите герои от съществуващите книги на Мартин в поредицата „ Песен за огън и лед “.

В изказване от сряда, представител на OpenAI акцентира, че компанията почита правата на писателите и създателите и има вяра, че те би трябвало да се възползват от технологията за изкуствения разсъдък. В изказването се споделя още:

„ Ние водим продуктивни диалози с доста  създатели по света, в това число Гилдията на създателите, и работим съвместн, с цел да разберем и обсъдим техните опасения по отношение на изкуствения разсъдък. Ние сме оптимисти, че ще продължим да намираме взаимноизгодни способи да работим дружно, с цел да помогнем на хората да употребяват нови технологии в екосистема с богато наличие . “

По-рано този месец шепа създатели, които включват Майкъл Чабон и Дейвид Хенри Хуанг, съдиха OpenAI в Сан Франциско за „ очевидно нарушаване на интелектуалната благосъстоятелност “ .

През август OpenAI изиска от федерален арбитър в Калифорния да отхвърли две сходни правосъдни каузи , едното включващо комика Сара Силвърман и другото от създателя Пол Трембли . В правосъдна декларация OpenAI разяснява следното:

„ Твърденията неправилно възприемат обсега на авторското право, като не вземат поради рестриктивните мерки и изключенията (включително почтена употреба), които вярно оставят място за нововъведения като огромните езикови модели, които в този момент са в челните редици на изкуствения разсъдък . “

Възраженията на създателите против изкуствения разсъдък помогнаха на Amazon.com, най-големият търговец на дребно на книги в страната, да промени политиките си за електронни книги. Онлайн колосът в този момент моли писателите, които желаят да разгласяват посредством програмата Kindle Direct, да уведомят Amazon авансово, че включват материал, генериран от AI. Компанията също по този начин лимитира създателите до три нови независимо оповестени книги на Kindle Direct дневно , което е опит да се ограничи разпространяването на текстове с изкуствен интелект.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР