Джон Болтън, ястребът на американската външна политика, се озова в

...
Джон Болтън, ястребът на американската външна политика, се озова в
Коментари Харесай

Джон Болтън - ястребът на американската външна политика в центъра на конфликтите с Иран и Венецуела

Джон Болтън, ястребът на американската външна политика, се озова в светлината на прожекторите на фона на засилващото се напрежение с Иран и Венецуела, написа английският вестник " Дейли телеграф ", представен от Българска телеграфна агенция.

Само няколко часа след назначението му за консултант по националната сигурност на Белия дом през март предходната година Болтън разкри възгледите си в изявление за " Скай нюз ", напомня изданието. " Най-сигурният метод да избегнеш спор е да си мощен във военно отношение. Както са казвали античните римляни: в случай че искаш мир, готви се за война ", съобщи тогава Болтън в отговор на въпрос дали се задават още конфликти сред Съединените щати и техните врагове.

Повече от година по-късно критици и анализатори, които търсят пояснение за дръзката външна политика на Съединени американски щати в райони с възходящо напрежение, показаха с пръст Болтън. Болтън играе централна роля в споровете, които са на първите страници на вестниците през последните седмици, отбелязва " Дейли телеграф ".

" Болтън е възприеман като най-влиятелния консултант (на американския президент Доналд Тръмп) през миналата година. Той зае мястото на по-умерения военачалник Хърбърт Макмастър. През идващите месеци началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели и министърът на защитата Джеймс Матис също (като Макмастър) напуснаха постовете си ", написа немският ежедневник " Лайпцигер фолксцайтунг ". Германското издание показва, че Макмастър, Кели и Матис са били стълбовете на рационалния метод в американското държавно управление, които са разубеждавали президента от предприемане на рискови инициативи. " Сега остана единствено Джон Болтън, който не разубеждава Тръмп от предприемане на избрани дейности, а по-скоро го убеждава да работи. Болтън изиска намеса в Иран още преди години, както желае и против Северна Корея. Болтън разказа съветската интервенция в американските избори като " оповестяване на война. Първата му реакция при преценката на всеки обвързван с националната сигурност въпрос е да мисли за опциите за решаването му по боен метод. Зад ескалацията по случая с Иран и изтеглянето на Съединени американски щати от иранското нуклеарно съглашение стои най-много Болтън ", написа " Лайпцигер фолксцайтунг ".

" Вашингтон пост " предлага друг взор към ролята на Болтън и връзките му с Тръмп. Според източници на вестника президентът е неудовлетворен от високопоставените си съветници, които съгласно него могат да вкарат Съединени американски щати във военна борба с Иран и по този метод да обезсмислят обещанията му да изтегли Съединените щати от скъпоструващите войни в чужбина. От публикацията на американския ежедневник излиза наяве, че Тръмп е бил сърдит предходната седмица от войнствените съгласно него проекти на съветниците си, изтласкали на назад във времето концепциите му. Болтън, който бе за промяна на режима в Иран още преди стане консултант по националната сигурност, просто има друга позиция от Тръмп по иранския въпрос, макар че президентът бе гневен критик на Техеран доста преди да назначи Болтън за собствен консултант, твърди един от източниците, представени от вестника. Тръмп " желае да беседва с иранците, той желае съглашение " и е отворен към договаряния с Иран, прибавя източникът.

" Странно е, че сегашната дипломация на военните кораби има за цел да реши обстановка, която бе основана от самите Съединени щати. Въоръжените спорове за свалянето на Саддам Хюсеин и за унищожаването на " Ислямска страна " способстваха за усилване на ролята на Иран като районна мощ, написа немският ежедневник " Ландесцайтунг ". " Европа не трябва да се залъгва. Тръмп не постанова стопански наказания на Иран макар, че те ще навредят на европейските компании, а точно тъй като ще им навредят. Тръмп гледа на Европа като на противник, а не като съдружник ", написа немският вестник.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР