Джон Богъл, легендарен инвеститор и основател на най-голямата в света

...
Джон Богъл, легендарен инвеститор и основател на най-голямата в света
Коментари Харесай

Почина Джон Богъл - един от най-великите инвеститори в света

Джон Богъл, именит вложител и създател на най-голямата в света компания за взаимни фондове Vanguard, умря в сряда на 89-годишна възраст.

Джон Богъл основа Vanguard Group през 1974 година, като това се трансформира в първия индексен съвместен фонд за самостоятелни вложители. Сега компанията е един от капиталовите колоси, управлявайки активи за 5,3 трилиона $ на над 20 млн. вложители от към 170 страни по света. Тя е най-големият снабдител на взаимни фондове и втората по величина в света компания за ръководство на активи след капиталовия фонд BlackRock, отбелязва организация MarketWatch.

 10 именити вложители
10 именити вложители

Трудно може да реализираме техния триумф, само че можем да се поучим от препоръките им

През 1976 година Джон Богъл започва за пръв път фондов показател, проследяващ динамичността на показателя S&P500, само че при ниска цена за вложителите. Той го назова " опита на Vanguard ", само че този показател беше отритнат от капиталовите среди като " безумието на Богъл ". Познат тогава като Index Investment Trust, той съумя в началото да събере капитал от едвам 11 млн. $, само че в този момент към този момент е прочут като Vanguard 500 Index и има активи за 441 милиарда $, показаха от компанията.

Освен че убеди капиталовата общественост, че индексните фондове са потребни, Богъл, именуван от мнозина Джак, също по този начин накара компанията си Vanguard да предложи фондове непосредствено на потребителите, заобикаляйки брокерите. По мотив кончината на своя основател от компанията обявиха, че методът е икономисал на елементарните акционери стотици милиони долари под формата на комисионни за продажби.

 Някои от най-великите вложители на всички времена
Някои от най-великите вложители на всички времена

Откъде са тръгнали и до каква степен са стигнали?

Друг именит вложител - Уорън Бъфет, се изрече доста ласкаво за Джон Богъл, акцентирайки: " Джак е индивидът, който е направил най-вече за американските вложители. Той оказа помощ на милиони да осъществят доста по-добра възвращаемост от спестяванията си ".

Джон Богъл е създател на бестселъра " Взаимни фондове от позиция на здравия разсъдък: нови императиви за рационалния вложител ". В книгата той формулира главните правила за пазара на групови вложения:

- избирайте фонд с ниски разноски за издръжка;

- обърнете внимание на спомагателни разноски, подбудени от получените съвети;

- не надценявате успеваемостта на фонда в миналото;

- използвайте индикаторите за предходния интервал, с цел да оцените стабилността и риска;

- пазете се от звездите (отнасящи се до мениджърите на фондове);

- пазете се от огромните фондове; не притежавайте прекомерно огромен брой фондове;

- купете портфейл от фонда и го запазете.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР