Джокович се завърна на върха и ще поведе колоната през

...
Джокович се завърна на върха и ще поведе колоната през
Коментари Харесай

Джокович се завърна на върха и ще поведе колоната през 2019

Джокович се завърна на върха и ще поведе колоната през 2019
Триумфът на Александър Зверев във финала на заключителния Мастърс на осемте най-хубави в Лондон насочи взор към бъдещето. Следващата стъпка за германеца ще бъде положително показване на шампионат от Големия шлем, откакто досега 21-годишният тенисист има единствено един четвъртфинал в най-престижните четири съревнования, пристигнал на Ролан Гарос тази година против бъдещия финалист Доминик Тийм.

И макар достижението на Зверев, годината бе доминирана в по-голямата си част от неостаряващия, завърнал се на върха в мъжкия тенис международен номер 1 Новак Джокович. Сърбинът изпадна от топ 10 за първи път от десетилетие насам и бе 22-и в ранглистата през юни, като загуби на четвъртфиналите на Ролан Гарос от италианеца Марко Чекинато – за мнозина неочакван резултат. До края на годината обаче 14-кратният първенец от шампионатите на Големия шлем се завърна към най-хубавата си форма, триумфирайки на Уимбълдън и Ю Ес Оупън, както и постигайки,,Златен Мастърс “, откакто завоюва единствената купа от сериите Мастърс 1000, която не бе печелил – тази в Синсинати.

,,Винаги имаше част от мен, която вярваше, че може да се завърне, в никакъв случай не съм си мислел, че това е невероятно “, показа Джокович по отношение на изкачването си още веднъж до номер 1 в света. Годината приключи в действителност отлично – с две трофеи от Големия шлем “, добави той. Роджър Федерер завоюва юбилейната си 20-та купа от,,Голямата четворка “ на Аустрелиън Оупън, трансформирайки се в най-възрастния номер 1 в историята на тениса. Той усъвършенства достижението на Андре Агаси, който стана номер 1 на 36-годишна възраст.

Рафаел Надал господства в своя характерен жанр на клей, триумфирайки за 11-и път с купата на Ролан Гарос, само че травми още веднъж попречиха на испанеца да бъде на топ равнище и не му разрешиха да се бори на два пъти на Голям шлем, откакто се отхвърли на Аустрелиън Оупън и Ю Ес Оупън, а в следствие не игра в остатъка от сезона и Мастърса в Лондон. Той изигра едвам девет шампионата, най-малкия брой надпревари от 2002 насам, в които е взел присъединяване. Въпреки това Надал завоюва пет трофеи и приключи годината с баланс от 45-4.
 Серина Уилямс изгуби надзор върху страстите си по време на финала с Наоми Осака на Ю Ес Оупън. Серина Уилямс изгуби надзор върху страстите си по време на финала с Наоми Осака на Ю Ес Оупън. / БГНЕС
Емоционалният изблик на Ю Ес Оупън

Серина Уилямс се завърна на корта след 14-месечно неявяване заради майчинство, само че на два пъти не съумя да победи във финалния конфликт на шампионат от Големия шлем. Тя загуби на Уимбълдън и Ю Ес Оупън, само че естеството на загубата й в Ню Йорк ще бъде запомнено с прочувствения й изблик във финала с японката Наоми Осака. Уилямс изригна след наказване от основния арбитър за подсещане от страна на треньора й Патрик Муратоглу.

Веднага по-късно тя назова съдията на стола Карлос Рамос „ измамник “ и,,крадец “, а той непосредствено съобщи гейма на Осака, откакто по-рано американката бе получила и наказателна точка за строшаване на ракетата. Въпреки това младата японка съумя да резервира самообладание и завоюва дебютната си купа от Големия шлем. На церемонията след края на мача Осака бе обляна в сълзи, само че Уилямс сподели великодушие, отдавайки нужния почит на своята по-млада съперничка.
 Симона Халеп завоюва Ролан Гарос след триумф във финала над Слоун Стивънс. Симона Халеп завоюва Ролан Гарос след триумф във финала над Слоун Стивънс. / БГНЕС
Чакането за Халеп и Вожняцки завърши

Симона Халеп съумя да завоюва най-сетне купа от Големия шлем от третия опит. Румънката победи на Ролан Гарос. Каролин Вожняцки пък се поздрави с триумф на Аустрелиън Оупън. Въпреки това, датчанката разгласи малко преди началото на Ю Ес Оупън, че се бори с ревматиден артрит, който не й разрешава да играе пълноцено и провокира спомагателна отмалялост. Анжелик Кербер се приближи до кариерния Голям шлем с купата си на Уимбълдън, като се трансформира в първата германка, която го стори след Щефи Граф през 1996 година.

Сезонът в тениса също означи края на обичайния формат за Купа Дейвис в неговата 118-годишна история. През идващия ноември конкуренцията ще събере 18 народи, които ще се борят за влиятелното отличие в границите на една седмица. Кевин Андерсън победи с 26-24 Джон Иснър в петия сет на полуфиналите на Уимбълдън, като уредниците взеха решение да прибегнат до тайбрек в заключителната част, който ще се изиграе при резултат 12-12. Аустрелиън Оупън последва образеца на Ол Инглънд Клъб, като ще вкара тайбрек в петия сет при 6-6 и ще се играе до 10 извоювани точки, а Роджър Федерер ще се бори за купа номер 100 в своята забележителна кариера. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР