Джок Полфрийман се снима с паспорта си след като главният

...
Джок Полфрийман се снима с паспорта си след като главният
Коментари Харесай

Полфрийман е свободен да напусне Бусманци, но не и България

Джок Полфрийман се снима с паспорта си откакто основният прокурор съобщи, че той няма подобен.

Казусът с предварително освободеният от пандиза австралиец Джок Полфрийман навлезе в нова фаза на парадокса. Четири дни откакто основният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че в случай че Полфрийман има паспорт, той може да напусне центъра за задържане на чужденци в Бусманци, австралиецът беше освободен. Преди това той е бил обискиран, а краткотрайният му паспорт - лишен.

Причината е възбрана да напуща България, която му е наложена през 2011 г от Министерство на вътрешните работи по предложение на прокуратурата. Според изявление на шефа на дирекция " Миграция " Николай Николов тази възбрана ще отпадне чак когато Върховният касационния съд се произнесе по настояването на основния прокурор Сотир Цацаров за анулация на правосъдното определение за условно предварително освобождение на Полфрийман.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Хипотезата, възприета от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, обаче не намира никаква опора в закона.

На първо място определението за предварително освобождение на Полфрийман влиза в действие неотложно, без значение от настояването на Цацаров. Освен това наложената му възбрана да напуща България е отпаднала автоматизирано с постановяването на предварителното му освобождение, защото тя е обвързвана с изтърпяваното от него наказване. Логиката на тази възбрана е, че когато една присъда влезе в действие, прокуратура я привежда за осъществяване като написа писмо до Министерство на вътрешните работи, което да наложи възбрана за овакантяване на страната на наказания, с цел да не го направи преди да влезе в пандиза.

Именно в тази посока беше решението на Софийски градски съд, който отхвърли да преглежда настояването на отбраната на Полфрийман да анулира друга възбрана да напуща страната, която му е била наложена през 2008 година по отношение на следствието за убийството, за което е наказан след това. Тогава Софийски градски съд одобри, че тази възбрана е отпаднала дружно с мярката му за неотклонение, защото те са били наложени за задачите на следствието, които са отпаднали с отиването му в пандиза.

Дожк Полфрийман беше освободен предварително от Софийския апелативен съд на 19 септември. Той беше изтърпял близо 14 години от 20 годишната си присъда за убийството на студента Андрей Монов през 2008 година

Въпреки, че беше напълно съобразено със закона, решението на съда стана причина за невиждана офанзива против съдиите, които са го постановили, в която се включиха прокуратурата и ръководещите.

По този мотив във вторник асоциацията " Европейски магистрати за демократи и свободи " популяризира мнение, в което показва " цялостната си поддръжка и взаимност с всички сплашени съдии и със Съюза на съдиите в България " и се афишира срещу злепоставянето им в медиите и в политически изянвления.

" В България се атакуват обособени съдии, внезапно се усилват похищенията против независимостта на правосъдната система, а промените, които се оферират, са ориентирани към това да се ограничи свободата им на сдружаване ", декларират от МЕДЕЛ, в която членуват 25 организации на магистрати от 16 страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР