Джок Полфрийман е освободен предсрочно по процедура, предложена като законова

...
Джок Полфрийман е освободен предсрочно по процедура, предложена като законова
Коментари Харесай

Поправката „Полфрийман“ предложена от него и прокарана от Христо Иванов

Джок Полфрийман е освободен предварително по процедура, препоръчана като законова корекция от ръководеното от самия него затворническо съдружие и стартирана от някогашния правосъден министър и сегашен водач на „ Да, България “ Христо Иванов, написа Монитор.

Осъденият за невъзмутимото ликвидиране на студента Андрей Монов австралиец бе пуснат от пандиза цели 6,5 години преди да изтече 20-годишната му присъда с дефинитивно решение на Софийския апелативен съд (САС).

То беше взето в четвъртък от състав, ръководен не от различен, а от скандалния началник на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев.

Шокиращи разкрития за "доброто " държание на Джок Полфрийман в пандиза ВИДЕО

Грантаджийството е съществена алена нишка в целия случай, тъй като точно по линия на организации, издържащи се със спонсорства, са признати измененията в Закона за осъществяване на наказванията, както и в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс, с помощта на които Полфрийман излиза на независимост.

Сред въпросните промени бе прокаран текст, съгласно който излежаващите наказванията си нарушители могат непосредствено да пускат молбите си за освобождение до съдилищата, без да минават през затворническата администрация.

Именно от него се е възползвал и австралиецът в този момент, с цел да изиска да бъде пуснат от пандиза.

Лъснаха скандалните претекстове на съда на Калпакчиев за освобождението на килъра Полфрийман

Макар да няма нищо общо с неприятните условия зад решетките, поради които – по гледище на европейските институции, бяха направени измененията, това изменение бе стартирано и признато с целия пакет през 2016 година

Самият пакет пък бе роден от работна група от специалисти и неправителствени организации под шапката на Министерството на правораздаването още по времето, в което отпред на ведомството бе Христо Иванов. В групата пък главен деятел бе НПО-то „ Българско затворническо съдружие за реабилитация “.

Представител на организацията в полемиките бе някогашният пандизчия Валентин Иванов, само че самата тя се оглавява от Полфрийман, като австралиецът даже бе номиниран през 2015 година от Българския хелзинкски комитет за „ Човек на годината “ поради сдружението.

Скандалът с Джок Полфрийман се разраства, килърът наглее на излизане от пандиза ВИДЕО

Номинацията провокира публичното отвращение поради наглостта си и след това БХК я отдръпна, само че – както лъсва в този момент – единствено с цел да изиграе съществена роля в предварителното освобождение на Полфрийман.

От претекстовете на правосъдния състав, ръководен от Калпакчиев, които бяха оповестени през вчерашния ден на страницата на САС, лъсва, че точно поддръжката от БХК и фактът, че има Неправителствени организации, са употребявани като мотив за решението.

От протокола от съвещанието излиза наяве, че прокурорът по делото категорично е споделил, че жалбата на Полфрийман е неоснователна и решението на първата инстанция – Софийски градски съд, с която му се отхвърля предварително освобождение, би трябвало да бъде доказано.

От държавното обвиняване са показали, че въпреки да е изпълнено първото условие – да е излежал най-малко половината от присъдата си, от приложените по делото доказателства не може да се направи извод, че Полфрийман е дал доказателства за своето коригиране.

Председателят на ССБ пусна палач от пандиза

Прокурорът се аргументира с претекста, че в първичния отчет за държанието на Полфрийман - от 11.2.2012 година е посочено, че той не поема отговорност за осъщественото закононарушение, не осъзнава жертвата, неприятелски е към правната и правосъдната система, мъчно овладява импулсивността си, рядко мисли за следствията от дейностите си.

А в отчетите от 2013 година, 2014 година и 2015 година не е открита смяна в неговото отношение към осъщественото закононарушение.

Едва през 2016 година стартира да дава признаци за осъзнаване на виновността му, само че процесът на превъзпитанието му не е завършил.

В същото време сред 2010 година и 2018 година наказаният за ликвидиране е направил голям брой нарушавания на разпоредбите в пандиза, за което са му били налагани санкции.

Бащата на Монов: Съдът ни се подигра, Калпакчиев и съдийките ще носят духовен срам

Представителят на затворническата администрация също желае от САС да не освобождава предварително условно Полфрийман с претекст, че към момента няма трайни, несъмнени и безапелационни доказателства да се е поправил. С

лед скрито съвещание обаче съставът на Калпакчиев анулира решението на долната инстанция – Софийски градски съд, като показва, че първата инстанция погрешно е взела поради обстоятелството, че не е изплатил обезщетение на околните на жертвата.

След което се базира на данни за „ напълно позитивна смяна “ в държанието му.

Какви съгласно шефа на грантаджийския ССБ и сътрудниците му са тези данни?

„ Полфрийман се е посветил на това да осмисли със наличие осъществяването на наказването, като в това число е записал и съдружие, разрастващо дейна активност “ за възстановяване на ситуацията в българските затвори.

Както можем да се досетим е икономисан фактът, че сдружението стои зад смяната в законодателството, чрез която Полфрийман излиза, само че пък като образци за дейна активност са посочени преводи от български на британски език, както и че помагал на пандизчии да пишат тъжби в разнообразни процедури.

Взети са поради и позитивни характерности от пастора и свещеника в пандиза, а също от към този момент упоменатата БХК.

Въпреки изказванието на съда, че Полфрийман е овладял българския „ документално и говоримо “, австралиецът на много завален език също е изтъкнал дейна активност зад решетките, като дал за образец, че е превеждал на други наказани и е взел участие в стачки и митинги.

Заявил също, че в случай че бъде пуснат, ще продължи да работи за Българско затворническо съдружие и промените в българската затворническа система, въпреки че имал оферти за работа и в Германия, и в Австралия.

Така в последна сметка САС го пуска, като даже отсича, че не е нужно да бъде наложена пробационна мярка.

Решението е взето, откакто през годините на два пъти правозащитни организации се пробваха да обезпечат екстрадиция на Полфрийман, а по-късно и освобождението му, само че щенията им бяха отрязани от двама основни прокурори.

Сега, в последна сметка, съумяха през правосъден състав, съвместяващ правораздаването точно с работа с грантаджийски организации.

Важно е да се знае също по този начин, че въпреки точно неговото Неправителствени организации да е работило по налагането на процедурата, елиминираща затворническата администрация при връзката сред излежаващите присъди и съдилищата, Полфрийман не е първият, възползвал се от нея.

Пътя прокараха двама от бандата „ Наглите “ - Любомир Димитров-Гребеца и Ивайло Евтимов – Йожи, които бяха пуснати точно по този метод на независимост на първа инстанция от Софийски градски съд през 2017 година След това обаче решението бе обжалвано.

Нямал годен паспорт, пращат го в лагер за мигранти

Възможно е Джок Полфрийман да не излезе на независимост макар решението на Софийския апелативен съд (САС) за предварителното му условно освобождение, съобщи Българска национална телевизия.

Причината е, че австралиецът нямал годен паспорт, защото не е възобновил документа си за идентичност.

По тази причина най-вероятно затворническите управляващи ще би трябвало да предадат Полфрийман на Дирекция "Миграция " към Министерство на вътрешните работи и той да бъде настанен в някое от профилираните заведения за противозаконни мигранти.

Сотир Цацаров: Ако дам коментар, ще е фрапантен

Главният прокурор Сотир Цацаров разяснява с учудване пред Нова TV решението с думите: "От една страна най-лесно е да кажа, най-тактично, или най-дипломатично, че решенията на съда не се разясняват.

В съответния случай обаче ще кажа, че всеки би трябвало да носи отговорност за това, което прави. Ако кажа още нещо, то ще е крещящо пренебрежение към съответния правосъден състав ".

Той акцентира особено, че няма поради целия съд, а съответния състав.

Бойко Борисов: Не мога да разясня решението, само че всички знаем отговора

„ Като министър председател не мога да си разреша да разясня решение на български съд, каквото е това за предварителното освобождение на Джок Полфрийман “.

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов, помолен за коментар на окончателното стартиране на независимост на наказания за убийството на студента Андрей Монов. Борисов добави: „ Всички знаем какъв е отговорът, само че аз не мога да си разреша да го кажа “.

Младен Маринов: Всеки може самичък да си направи изводите

Никога няма да разясня решение на български съд – това, което ние сме свършили като органите за откриване и следствие, сме го свършили и лицето е получило съответната присъда.

Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов. Той добави, че сигурно ще се въздържи от коментар по отношение на решението на съда и уточни:

„ Аз съм началник на Министерство на вътрешните работи, а точно това са органите, които работят по следствието, и мненията ми на решения на съда няма да доведат до нищо хубаво.

Всеки може самичък да си направи изводите “. На въпрос какви дейности ще предприеме Министерство на вътрешните работи във връзка това, че Полфрийман няма годни документи, Маринов отговори, че има процедура, при която при подадени молби ще бъде спазена.

Красимир Ципов: Съдията дължи отговор на околните

„ Като правист няма по какъв начин да разясня, само че като жител считам, че ръководителят на този състав Калин Калпакчиев дължи отговор на околните “. С тези думи някогашният зам. вътрешен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Красимир Ципов разяснява решението на САС.

Ципов акцентира, че обществото е възмутено от решението, а околните на убитото момче чакат претекстовете и се обърна към Калпакчиев, като го попита какво счита за изявлението на Полфрийман, че българският съд е подкупен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР