Джоджен като билкаУханният джоджен у нас е познат като билка

...
Джоджен като билкаУханният джоджен у нас е познат като билка
Коментари Харесай

Джоджен – магията, която топи килограми и помага за 101 болежки

Джоджен като билка
Уханният джоджен у нас е прочут като билка и фалшификация. За подправката всички знаем, че придава необикновен усет на ястията. А някои просто не можем да консумираме без нея – да вземем за пример обичаното ни агнешко.

За джоджена има какво още да се каже. Особено, когато става въпрос за потреблението му като билка. От епохи това растение е известно като лек при куп здравни несгоди. В тази публикация ще си напомни всички лечебни приложения на джоджена, които са добре известни на нашите баби. Продължете да четете. Обещаваме, че ще бъде забавно.
Наименования на британски, латински, съветски и немски
За тези от Вас, които живеят в чужбина или просто желаят да си набират информация за билката от задграничната литература, ще споделил имената на джоджен на разнообразни езици.

На британски е прочут като Spearmint.  Латинско название по Линей от 1753  е Mentha spicata.

 

Съдържание: [покажи]

На италиански и френски е по същия метод. На съветски джоджен носи следното название – Мя́та колоси́стая. А на немски е Grüne Minze.

 
Видове джоджен и други български имена
Най-популярното име на уханния джоджен у нас е гьозум. Известен на античните български лечители е и с наименованията юзум, мятва, менталария и гюзум. Както виждате някои от наименованията са с турски корен, евентуално останали от годините на турско господство.

У нас са известни девет типа. От тях три са хибридни. Джодженът, за който приказваме, е прочут още като култивиран гьозум. Той е родственик на ментата, само че в култивирана хибридна форма.

У нас се среща и див джожден, който е прочут още като горски. Него ще разгледаме малко по-долу.
Приготвяне на чай от джоджен, запарка и други предписания и лечебни свойства:
Лековитият джоджен под формата на чай се подготвя по следния метод – лъжица от него в изсушено положение се кисне час в 200 мл вряща вода. Прецедената течност погълнете на глътки.

Отвара от ароматната билка може да приготвите като сварите на слаб огън за 10 минутки същото количество от дрогата в същото количество вода.

Сред най-известните лечебни свойства на тези лекове са протвивовъзпалителни, антиспастични и хормонорегулиращи свойства. Лековете с джоджен се ползват с триумф за лекуване и усмиряване на раздразнената храносмилателна система, контролиране на хормоните, справяне с главоболието и даже с целулита.
Приложение за отслабване 
Удивителният джоджен, който нормално използваме единствено като фалшификация, е необикновено дейно средство за намаляване. Известният професор Тамер моли да го консумираме всекидневно и под формата на чай, изключително в случай че желаем бързо и безвредно да се избавим от непотребните килограми.

Неговата рецепта за подготвяне на чай е следната – пет грама от изсушената фалшификация се киснат 10 минутки в 300 мл вряла вода. Една втора от приготвения  чай от джоджен , би трябвало да изпиете преди закуската.

Другата половинка приемете 15 часа след първичния банкет. всекидневно за период от два месеца би трябвало да пиете това количество чай. Не вреди и по-продължителната му приложимост.

Ако уханието и характерния усет на джоджена Ви харесват, умерено може да приемате чай от него през целия есенен и зимен интервал.
При разстройство (диария) с лайка
 

При разстройство джодженът е ефикасен освен одобряван като монокомпонентна запарка. Изключително подходящо в този случай е съчетанието му с лайка. По две-три лъжички от двете билки прибавете към 140-180 мл вода. Варете няколко минути. След прецеждане консумирайте на няколко приема.

Ако подобрението е незадоволително, може да приемете още няколко дози.
Против повръщане и гадене 
Ароматният джоджен е решението против гадене, без значение от неговия генезис. Може да се приема като лек даже от бременни дами.

Рецептата за подготвяне на джодженова отварка с антиеметичен резултат е следната – лъжица от сухата суровина се запарва в чаша гореща вода.

Процедурата по киснене на двете съставки трае половин час. След прецеждане джодженовата отвара се приема на глътки през случаен период от време.

При повръщане джодженът, прочут още като гьозум, също е ефикасното решение.

При това недоволство Петър Дънов го предлага в композиция със следните билки:
жълт кантарионжълт равнецбяло подъбичелайкаматочина +джоджен – 5о грама от всяка билка
От тази примес се взимат две цялостни лъжици. Към нея се прибавя и лъжица семенца от растението елементарна метличина. Всичко това се вари на спокоен огън в половин литър вода. След 10 минутки се маха от котлона. Кисне се за малко. Прецежда се. Неколкократно се пият по 75 мл.
Против акне 
Против акне чудотворният джоджен е използван освен вътрешно, само че и външно. Заради способността си да контролира хормоните, билката е скъпа за всички, страдащи от юношески пъпки.

Всеизвестен факт е, че главната причина за появяването им е обвързвана с дисбаланс в хормоналните равнища. По-горе към този момент дадохме рецепта за преодоляването на този проблем. Разгледаният способ е използван и в този случай.

Постарайте се всекидневно да приемате най-малко по две чаши от магическата джодженова отвара. Бъдете непрекъснати, с цел да регулирате хормоните и да се избавите от акнето.

Сокът от свеж джоджен, разбъркан със същото количество сок от кориандър, е друго дейно средство против пъпки от друг генезис. С получения лосион туширайте възпалените сектори. Останете по този начин половин час. След този интервал отмийте с вода.
При бременност
При бременност джодженът не е неразрешен. Употребата му не крие опасности за бъдещата майка и за детето в утробата й. Желателно е бременните да одобряват по чашка чай от него, с цел да се оправят с неприятното гадене и още по-мъчителното повръщане.
При колики при бебе
Джодженът е прелестно средство за усмиряване на мъчителните колики при бебе. Със своето внимателно успокояващо деяние растението обезпечава съответна грижа за незрялата храносмилателна система на новороденото.

Лъжица от билката, позната още и като фалшификация, се поставя в 200 мл вряща вода. Течността престоява на котлона тъкмо три минутки, след което се прецежда. На бебето се дава по лъжичка трикратно.

На доста бебета характерния мощно изразен мирис на гьозум не подхожда. Техните майки могат да опитат следния вид – по капчица от горната отвара да се разтваря в малко вода. В подобен случай са нужни най-малко пет приема за деня.

Майките, които кърмят своите бебета, могат доста да успокоят мъчителните им колики, приемайки всекидневно по чаша чай от джоджен. Активните съставни елементи в него минават през кърмата.
Варен джоджен при болки в корема и по време на цикъл
При болки в корема от друг генезис вареният джоджен е надеждното избавление. Лъжици от свежата или сушената билка сварете за пет минутки в 200 мл. Приемете готовото количество в два приема.

Неприятните болки в корема са чест проблем за дамите в дните на цикъл. Потушаването им подсигурява горната запарка, от която може да се изпие и двойна доза.

Когато давате отварката на деца под 12 години, редуцирайте дозата на половина.

Още една рецепта, препоръчвана от Ванга, се ползва за усмиряване на смутения корем. Тя включва равни количества – жълт кантарион, гьозум, лайка, мащерка и мента. Две лъжици от билковия микс се киснат двадесет минути в половин литър вода. Половин час преди храна се пие по една четвърт от приготвената отвара.
При гастрит
При гастрит лечебния джоджен оказва помощ както под формата на чай, по този начин и под формата на спиртен извлек. При приготвянето на чая прибавете към него и лъжичка копър. На ден е належащо да пиете по две чаши. Най-добре преди хранене.

В още по-висока централизация са съставените елементи на лечебния джоджен в следния лек. За приготвянето му е належащо да поставите 2 литра и половина не доста мощна ракия в буркан с съдържимост от три литра.

Към нея прибавете връзчица от подправката (предварително наситнена). Добавете и кг захар. Оставете буркана да престои на слънце за период от 40 дни. Ежедневно го разклащайте, с цел да улесните разтварянето на захарта.

От готовата настойка се пие по лъжица трикратно половин час преди банкет на храна.
За корем и газове
На стомаха джодженът повлиява удобно и в още един аспект – оказва помощ му да се оправи с мъчителните газове и стопира образуването на нови. Както е известно, те се появяват в следствие от потреблението на целулозни храни.

За да им се противодейства дейно джоджен може да бъде употребен освен като независим лек, само че и в композиция с копър или лайка. Просто от двете билки се прибавя по лъжичка при приготвянето на чая.

Петър Дънов поучава за отърваване от газове преди утринното и обедното хранене пациентът да пие по чаша чай от гьозум, а преди вечерното – същото количество чай от кимион.
При възпалени венци и зъбобол
С противовъзпалителните и антисептичните си свойства джодженът е великолепен лек при възпалени венци и още по-мъчителния зъбобол.

Ако венците Ви са възпалени и постоянно кървят пригответе си следния лек – част гьозум (без значение пресен или сух) смесете с 10 елементи алено вино. Винената настойка оставете на мрачно за осем дни. След това я прецедете. Жабурете се лъжица от нея по два пъти дневно. Ще останете учудени за какъв брой къс интервал възпалението ще бъде овладяно.

В случай, че към недоволството се прибави и неприятен мирис, след хранене приемайте по две-три лъжички от приготвената винена настойка. Джодженът убива патогените в устната празнина и оставя пресен мирис.

Ако зъбоболът не Ви дава мира, смесете шепа от билката със супена лъжица стипца, купена от аптеката. Изсипете двата съставния елемент в буркан или шише. Допълнете до горе със алкохол. Поставете съда със спиртния извлек на място, огрявано от слънцето, като наложително от горната страна го покриете с парче плат.

След три дни ще разполагате с мощен дезинфекционен и противовъзпалителен концентрат за жабурене. Лъжица от него разтваряйте в малко вода и се жабурете, колкото е належащо.

Може да употребявате извлека и за непосредствено втриване върху болния зъб.
За бързо събаряне на високо кръвно
За бързо събаряне на високо кръвно безотказно работи чаша чай от джоджен. Още по-бързо билката демонстрира резултата си в композиция с лимонен сок, който се прибавя към отварката директно преди потреблението й.

Може да опитате още един вид – равни елементи джоджен, блатен аир и маточина. Лъжица от микса запарете за половин час в 200 мл вода.
За детоксикация и филтриране по доктор Атанас Михайлов
Джодженът участва в детоксикационния режим на доктор Атанас Михайлов. Заради свойството му да извежда количествата непотребна течност от тялото, този лек наложително се включва в режима за филтриране.

Д-р Михайлов предлага лека да бъде одобряван в два приема – утринен и следобеден. Точната рецепта съгласно неговите рекомендации е пет грама от билката, киснати в 250 мл за пет-десет минутки.

Известният експерт предлага банкет на джоджен и като част от отслабващия режим след детокс.

Ето и един образцов вид за детоксикация, към които може да прибавите и джодженовата отвара, одобрявана съгласно рекомендациите нагоре.

След ставане се пият 10 грама британска сол, разтворена в 50 мл вода. Следва закуска със сварен яйчен белтък. След час се хапва обелен грейпфрут, налага се да бъде розов на цвят.

За деня би трябвало да се употребяват общо 10 порции като се редуват порция белтък и порция грейпфрут.

Винаги, когато усетите апетит, приемайте топла вода. Ако чувството е съпроводено и от възприятие за уязвимост, към водата прибавете лимонен сок. До 20,00 часа е целесъобразно да приключите с потреблението на храна. Препоръчително е режимът да се извършва при пълнолуние.
При кисти на яйчниците и другаде
При кисти на яйчниците магическият джоджен също е част от лечебната стратегия. Препоръчва се систематичен банкет на чай от него, подготвен по следния метод – пет грама от билката се киснат към петнадесет минутки в литър вода.

Готовото количество от лечебния джодженов извлек разпределете в общо три приема за ден. Паралелно с това пийте и Туя 9 СН, както и Аспис в същата потенция (по пет гранулки от всяко).

По два пъти дневно за най-малко месец е добре пациентките с поликистозни яйчници да пият по чаша от следната отварка – лъжичка джоджен къкри за 10 минутки в чаша вода.

Джодженовите лекове като цяло повлияват доста добре при всевъзможни кистозни болести. Спокойно могат да се одобряват от пациенти с кисти на вътрешните органи.
За жлъчка с мед
При болна жлъчка джодженът е целесъобразно да се комбинира с мед. Свареният и прецеден чай, подготвен от две лъжици от билката на половин литър вода, се подслажда с 4 дребни лъжички мед.

На всеки петнадесет минути болният е добре да пие по чашка за преодоляване на настъпилата бъбречна рецесия. С лечебна цел приготвеното количество се пие за ден като се разпределя в няколко приема.

По време  на жлъчна рецесия за преодоляването й оказва помощ и запарка от равни елементи джоджен и мащерка – по лъжица на половин литър вода. Билковите съставни елементи сварете във водата за пет минутки. След прецеждане прибавете лъжичка сок от лимон и две дребни лъжички мед.
При кашлица с джинджифил
При спастична и мъчителна кашлица разчитайте на лек с джинджифил и джоджен, с цел да се избавите от нея. Към четири чаши вода прибавете три лъжици настърган джинджифилов корен и лъжица изсушени джодженови листа. Варете 10 минутки.

След като отстраните от котлона изчакайте течността да се охлади. Прецедете я. Добавете 150 мл първокласен мед. Приготвения сироп изсипете в бурканче. Съхранявайте го в хладилника. Така устоя до три седмици.

На всеки час приемайте по лъжица от джодженово-джинджифиловия сироп. Той спомага за пречистване на бронхите. Освобождава ги бързо от натрупалия се сектер. Облекчава и дразнещото чувство, с което кашлицата е съпроводена.

Начин за облекчение освен това положение предлага и джодженовото масло. То е уместно за инхалации. Три капчици от него, разтворени в чаша вода, подсигуряват приемането на разтвор с антисептично деяние. С него правете по няколко гаргари дневно и бързо ще забравите за мъчителната кашлица.
Лечение с масло от джоджен + видео
Маслото от джоджен не е измежду най-популярните артикули. Но е добре всеки един от нас да се запознае с него, защото то е същинска съкровищница. За извличането му като суровина се употребява растението  Mentha spicata, което в действителност е коментираният джоджен. Откъснатите цъфтящи връхчета се подлагат на парна филтрация за добиване на скъпото масло.

В националната медицина е ценено поради подпомагащия резултат, който оказва на храносмилателната система при лекуване на бронхит, астматични болести и болести, засягащи синусите.

Ароматът му е подобен с този на ментовото масло, само че е елементарно да се разграничи от него поради нотките на познатия ни джоджен.

Продуктът се ползва за възстановяване на умствената активност. Той безусловно избистря мозъка, бори умората и усилва издръжливостта.

Ниските равнища на метанол го вършат уместно за приложение и върху деца. Добавя се към маслата за масаж, към водата във ваната, аромалампата или инхалатора.


При гъбички
Масло от джоджен се употребява като лек срещу гъбички по няколко метода. Директно с него може да третирате гъбичките по краката, ръцете и ноктите.

Правете това всекидневно, до момента в който те изчезнат изцяло. Дори и при установено усъвършенстване на положението, е добре да продължите приложенията с маслото за най-малко още седмица поради вероятните редициви.

Маслото се употребява и за промивки. Няколко капки от него от него е задоволително да разтворите в половин литър вода. Подходящо е и за добавяне към водата, с която си взимате вана.

Любимият ни джоджен се ползва и в свежо положение за лекуване на гъбички. В подобен случай свежите листа се счукват на кашичка. Поръсват се с щедро количество сол (лъжица на една връзка). С тази кашичка се мажат местата с гъбички. Стои се с нея най-малко половин час, а може и повече. За Ваше улеснение може да я прилагате под формата на компрес.
Противопоказания и странични резултати на джоджена
Като билка скъпият джоджен няма противопоказания. Не са регистрирани прояви на странични резултати в следствие от използването му.

Но като масло за приложението му има противопоказания. Поради мощната централизация на продукта използването му е нежелателна от пациенти с епилепсия.

Жени, които са бременни, също в никакъв случаи не би трябвало да го използват. Това важи единствено за маслото. Напомняме Ви, че пациентките в това внимателно положение, могат да одобряват по чаша от чая.

Приложено непосредствено върху кожата, маслото е допустимо да провокира изгаряния. Накапването на капчица от него непосредствено върху кожата е допустимо само при отнасяне на гъбички.
Див джоджен – разлики и приложение
Джодженът, който използваме като фалшификация и храна, е обработен тип. Получен е в следствие от кръстоска сред няколко типа мента. Той се среща и като диворастящо растение.

Това е Mentha Pulegium, която у нас е известна още като полски джоджен. Други наименования, под които билката е известна на знахарите, са бласкун и  лехусничева трева.

Разновидността див джоджен се смята като съществена суровина за приемане на синтетичен ментол.

Полската вариация на джоджена пораства до височина от 60 сантиметра. Има назъбени листчета, които са ситуирани срещуположно. Плодчетата са топчести. Цветчетата са от розово към лилави на цвят.

Полската вариация се отличава се от коментирания джоджен основно по по-ясно изразения мирис и мъхестата завивка по цялото растение.

У нас див джоджен ще откриете по ниските влажни ливади. Най-вече край реките. Не вирее в планината.

В националната медицина се използва като средство с газогонен резултат. Успокоява при възпалителни процеси. Препоръчва се при астма. Пие се в количеството от половин литър дневно. Лечебната напитка се подготвя като лъжица от билката се запари до изстиване в половин литър вода.

Дивият джоджен се употребява и като средство за прогонване на насекомите. Широко застъпена е използването му в парфюмерийната и индустрия и при производството на рибни консерви.
На капсули+ цена
Джодженов дестилат ще откриете и под формата на капсули. Първият вид предлага Херба медика. Осемдесет броя от капсулите са на наличната цена от 6 лева

Употребата им се предлага при стомашни проблеми, изразяващи се в отичане, газове и раздразнение на стомашната лигавица. За деца се предлага сред една и три капсули дневно, одобрявани половин час преди храна. За възрастните дневната доза е двойна – по шест капсули, признати по същия метод.
На смес + цена
Тинктура от джоджен (Mentha spicata) може да откриете на цена от 1,70 до 3-4 лева Тя има неотложен резултат при стомашни неразположения. Няколко капки от нея, разтворени в чаша вода, облекчават газовете, подуването и коликите. 

В аптеките я продават като ментова смес, поради наименованието мента, което се съдържа в латинското име на билката. Но както към този момент пояснихме, това са две разнообразни растения.
Джоджен и хомеопатия
Забраната за консумация на джоджен и мента под каквато и да била форма по време на хомеопатично лекуване, не се предлага от всички хомеопати. Въпреки изказванията, че всички растения от фамилията на ментата са несъвместими с хомеопатичното лекуване, съществуват лечебни схеми с двата съставния елемент.

Любопитен факт е, че в Индия също се лекуват най-вече с хомеопатия. Но все пак не се отхвърлят от ежедневната консумация на високи дози чай, включително и на подобен от джоджен и мента.
Джоджен като фалшификация
Уханният джоджен се употребява и като фалшификация. Перфектно си партнира с фасул, леща, риба, агнешко, свинско, грах, пилешко, картофи и даже някои алкохолни коктейли. Но при използването му в другите ястия и питиета има някои характерни условия.

bgbilka.com

 

 

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР