Джобните календарчета, създадени от незнайни ведомствени художници и фотографи, които

...
Джобните календарчета, създадени от незнайни ведомствени художници и фотографи, които
Коментари Харесай

Какво е общото между един френски художник и един български затворник

Джобните календарчета , основани от незнайни ведомствени художници и фотографи, които се появяват през 60-те години в България, стават доста известни у нас, отразявайки институционалния порядък на това време.

 Снимка 399206

През 2017 година пандизчия в Софийския централен затвор открива едно такова джобно календарче от 1981 година, рекламиращо Държавната спестовна каса. Преди тридесет и шест години незнайният му притежател отбелязвал на него дните до края на присъдата.

 Снимка 399203

Случайната находка на пандизчията впечатлява френския художник Франсоа Нугес дотам, че го въодушевява и подтиква да потърси, събере и пресъздаде облиците от сбирка от джобни календарчета в прелестни импресионистични картини. Така се поражда и концепцията за изложбата " Обратната страна на календарчето ".

 Снимка 399204

Платната на Франсоа Нугес съставляват комбинация сред поп и експресионизъм и целят да покажат фалша на ведомствения уют на късния социализъм.

Изложбата " Обратната страна на календарчето " е разполагаем в изложба " Триадица " в София сред 24 януари и 24 февруари.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР