Джоан Роулинг е родена на 31 юли 1965 г. в

...
Джоан Роулинг е родена на 31 юли 1965 г. в
Коментари Харесай

Джоан Роулинг - създателката на мечти, вълшебства и Хари Потър

Джоан Роулинг е родена на 31 юли 1965 година в Йате, Англия в фамилията на Питър Роулинг - инженер в "Ролс Ройс ", и Ан Роулинг - теоретичен механик. Джоан има и сестра, която е с две години по-малка от нея. По-късно прибавя К-то в името си, тъй като има единствено две имена. То идва от Катлин, името на баба ѝ.

Детството ѝ не било прелестно. Семейството не било заможно - майка ѝ страдала от множествена склероза, а с татко си даже не разговаряла. По-късно споделя, че базиrа героинята Хармаяни Грейнджър на самата себе си като тинейджърка. В учебно заведение Роулинг не била отличничка, само че била от по-умните деца.

След учебно заведение се пробва да влезе в Оксфорд, само че резултатите ѝ не били задоволително положителни и не била призната. Вместо това се записва в Екзетър. Там нейни учители споделят, че още веднъж не блестяла с нищо пред останалите. Джоан споделя, че в този интервал е предпочитала да чете Толкин и да слуша музика, пред ученето.

След завършването си стартира да работи като секретарка в Амнести интернешанъл през 88-ма.

Тогава с нейното гадже вземат решение да се реалокират в Манчестър, където почнала работа в Министерство на търговията. Малко по-късно през 90-та година, до момента в който чакала на гарата влака си, ѝ хрумнала концепцията за младо момче, което посещава учебно заведение за магьосници. Така се родил Хари Потър.

Тогава влакът просрочен с 4 часа, а незабавно с прибирането си у дома почнала да написа. Малко по-късно през същата година умира майка ѝ. Това повлиява доста на нея и на историята за Хари и я въодушевява да написа доста по-детайлно за родителите на Хари, тъй като знаела какво би чувствал той.

Малко по-късно се отзовава на публикация във вестника за учителка по британски в Португалия, стяга си багажа и отива там. Вечер мислела историята за Потър, а през деня я пишела под музикалния акомпанимент на Чейковски. Година и половина по-късно се среща с Хорхе Арантес, с който се женят и имат щерка - Джесика, която е родена пред 93-та. В края на същата година се развеждат, тъй като Хорхе я малтретирал, тя взима бебето и се местят в Единбург, Шотландия, където живеела сестра ѝ.

7 години след завършването си, Роулинг се е мислела за неуспех. Бракът ѝ не бил сполучлив, била без никакви пари, а от горната страна на всичко имала и малко дете, за което да се грижи. Тогава е диагностицирана с клинична меланхолия и податливост за самоубийство.

Заболяването ѝ я въодушевило за Дементорите, съществата, които изсмукват душита на хората, от третата книга. По това време тя и щерка ѝ оцелявали единствено на държавните помощи. Сама споделя, че била оптимално бедна, без да е бездомна.

Това обаче надалеч не били единствените ѝ проблеми. Бившият ѝ брачен партньор Хорхе пристигнал в Шотландия да я търси, тогава съумява да изкара ограничаваща заповед и той се върнал в Португалия.

През 1995 година Роулинг приключва ръкописа си за Хари Потър и Философският камък на остарялата си пишеща машина. Изпраща го до 12 издателски къщи, само че до една го отхвърлят.

Чак година по-късно издателството "Блуумсбъри " го утвърждава, като ѝ дава предплатен чек от 1500 паунда, само че тогава я поучават да си откри елементарна работа, тъй като от детски книжки нямало да изкара доста пари. През 97-ма получава дотация от 8000 паунда, с цел да продължи писането си. По това време и за първи път се разгласява книгата.

Тиражът е едвам 1000 книги, като 500 от тях били разпратени по библиотеки.

В началото на 98-ма на аукцион са продадени правата за издание в Съединени американски щати, като спечелилият е трябвало да се раздели с 105 хиляди $, а при положителната вест Роулинг била безусловно стъписана.

От тук нататък историята на дамата, която колкото да съумява да нахрани детето си радикално се трансформира. Изнасят се от дребният си апартамент и си купуват къща.

До лятото на 2000 година първите 3 книги от поредицата вършат облага от съвсем полови милиард $. Само първият тираж на четвъртата книга е 5 милиона и 300 хиляди копия, които се разпродават като топъл самун. Петата книга продава съвсем 7 милиона копия за първите 24 часа от стартирането си, като разрушава всички международни върхове за продажба на книги.

За положително Роулинг не слуша първия си издател, който я поучава да си откри елементарна работа. В момента благосъстоянието на Роулинг се равнява на над 1 милиард $, което я прави по-богата даже от кралицата и една от най-богатите дами в света.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР