Джо Байдън ще посети Саудитска Арабия, за да настоява за

...
Джо Байдън ще посети Саудитска Арабия, за да настоява за
Коментари Харесай

Какво пречи на Байдън “да накаже Русия” със саудитска помощ

„ Джо Байдън ще посети Саудитска Арабия, с цел да упорства за по-ниски цени на петрола и да накаже Русия. Така западните медии разказват евентуалното посещаване на американския президент в Близкия изток. В същото време през 2019 година Байдън даде обещание да изолира Рияд поради нарушавания на човешките права. Какво принуждава Байдън да промени правилата си и ще успее ли да убеди Рияд да застане на страната на Вашингтон по въпросите на цените на петрола?

Наскоро стана известно, че американският президент Джо Байдън възнамерява да пътува до Близкия изток в края на юни, с цел да се срещне с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Това оповестяват Ройтерс и вестник " Гардиън ".

Според английския вестник визитата на Байдън в Саудитска Арабия бележи отдръпването на американския президент от предизборното заричане да изолира Рияд и да трансформира близкоизточната монархия в пария поради убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Така желанието да се „ накаже Русия “, както и да се намалят цените на петрола и да се позволи рецесията с горивата в Съединени американски щати на фона на идните избори за Конгрес, се оказа по-важно за Байдън и неговата администрация от проблемите с човешките права в Саудитска Арабия.

„ Байдън ще би трябвало да заплати политическа цена за завоя против Рияд, изключително от неговите поддръжници, които считат, че това е изменничество на обещанието на администрацията на Белия дом да сложи правата на индивида отпред на външната политика “, написа „ Гардиън “.

В същото време няколко западни медии незабавно оповестиха за изискванията, при които Саудитска Арабия ще се съгласи да усили добива на нефт. Според “Ню Йорк Таймс” ембаргото на Европейски Съюз върху вноса на съветски нефт може да провокира преструктуриране на световния енергиен ред, като Русия отслабне стопански, а доставчиците на горива като Саудитска Арабия ще се обогатят. Рияд, да вземем за пример, през 2022 година може да сложи връх и да завоюва 250 милиарда $ от експорт на нефт.

В същото време “Файненшъл Таймс” показва, че Саудитска Арабия е подготвена да усили производството на нефт, в случай че спадне доста в Русия заради западните наказания. Освен това, съгласно изданието, последните визити на високопоставени делегации от Вашингтон " оказват помощ за възстановяване на връзките " сред Съединени американски щати и Рияд.

От друга страна западните страни разискват опцията за унищожаване на ембаргото върху вноса на съветски нефт и желаят да го купят на цени под пазарните. Това неотдавна разгласи самият Джо Байдън. Както следва от думите му, западните страни търсят разновидности за задържане на цените на горивата. Според него " има проблем, който се появи в този момент, когато Европа реши, че в допълнение ще ограничи изкупуването на съветски нефт ".

На този декор на 1 юни Министерството на външните работи на Саудитска Арабия съобщи, че Рияд е удовлетворен от съдействието с Москва по съглашението ОПЕК+. Според съветското външно министерство, Сергей Лавров и неговият сътрудник Фейсал бин Фархан Ал Сауд „ високо оцениха равнището на съдействие във формата ОПЕК+, а също по този начин означиха стабилизиращия резултат, който тясната съгласуваност сред Русия и Саудитска Арабия има върху международния пазар на въглеводороди”.

„ Опитите на Съединени американски щати да договарят със Саудитска Арабия не престават отдавна. В същото време връзките сред страните са на доста ниско равнище. Саудитска Арабия има много аргументи за това “, разяснява политологът Малек Дудаков.

„ Саудитска злополука беше възмутена от опитите за иранска „ нуклеарна договорка “ и възмутена от обществените изказвания на Байдън за убийството на журналиста Джамал Хашоги, тъй като той назова престолонаследника бин Салман палач “, означи специалистът. „ Саудитска Арабия беше възмутена от обстоятелството, че документите за присъединяване на Рияд в офанзивите на 11 септември в този момент се разсекретяват. И като цяло саудитците са недоволни от общото изстудяване на връзките в ерата на Байдън “, сподели той.

„ В същото време Америка обезверено се нуждае от нефт в този момент, Щатите би трябвало по някакъв метод да решат енергийната рецесия. Тази година шест делегации от дипломати и чиновници на разузнаването към този момент са пътували до Рияд и в този момент е допустимо самият Байдън да пътува, само че това към момента не е дефинитивно решено “, отбелязва специалистът. „ Щатите се тормозят, че принц Салман може по някакъв метод да си отмъсти на Байдън, като му се подиграе по време на срещата. Съединени американски щати не изключват в последния миг саудитците да откажат да подпишат авансово квалифицирано съглашение. Това ще бъде мощен удар по репутацията на Байдън “, счита Дудаков.

За Русия няма опасности, счита политологът. „ ОПЕК разгласи, че усилва производството на нефт, само че това е по-скоро от виртуален темперамент. Чухме изказвания от самата Саудитска Арабия, че те нямат потенциал да съхраняват и транспортират непотребния нефт. Затова виждаме по-скоро позволение за страните от ОПЕК да създават повече нефт, само че не всички ще се съгласят да създадат това, изключително в актуалната обстановка “, отбелязва той.

„ В същото време връзките ни със Саудитска Арабия се усъвършенстват, изключително откакто Рияд се пробва да се отклони от Съединените щати към Китай и Русия “, продължи източникът. „ От друга страна, Съединени американски щати имат дълга история на взаимно съдействие със Саудитска Арабия. Но в този момент Саудитска Арабия се пробва да откри контакти с други страни, други международни сили и вижда, че не може да се разчита на Америка “, заключва Дудаков.

„ Съединени американски щати в действителност желаят Саудитска Арабия да се причисли към икономическата битка против Русия. И за това е належащо Рияд да усили производството на нефт, замествайки съветското гориво на международния пазар “, сподели Станислав Митрахович, водещ специалист в Фонда за национална енергийна сигурност, откривател във Финансовия университет при държавното управление на Русия.

В същото време Саудитска Арабия към момента не „ бърза да последва образеца на Вашингтон “. „ Между страните са се натрупали задоволителен брой несъгласия. Така саудитците са недоволни от опита на Съединени американски щати да сключат „ нуклеарна договорка “ с Иран, не им харесва позицията на Байдън по отношение на убийството на журналиста Хашоги, желаят гаранции, че активите им няма да бъдат замразени, както се случи с Русия”, изброява събеседникът.

„ Отново не е доста ясно за какво Саудитска Арабия би трябвало да усилва размера на придобит нефт. Сега суровините се търгуват на висока цена. Така че с по-малко експорт могат да завоюват повече “, сподели Митрахович. „ Но в случай че Байдън отиде там, поласкае Салман, в случай че не повдигне въпроса за убийството на Хашоги и също по този начин понижи инерцията за подписване на „ нуклеарна договорка “ с Иран, тогава не е изключено известно доближаване на страните “, споделя Митрахович.

Но даже и в този случай саудитците няма да могат да заменят Русия на международния пазар. „ Москва доставя към 7,5 милиона барела нефт дневно. А Саудитска Арабия, даже дружно с ОАЕ, в най-хубавия случай може да създаде не повече от 3 милиона барела. Да, и политически ще наподобява много необичайно. Европейският съюз и Америка са всички такива фенове на демокрацията, воюващи против Русия, а в този момент Саудитска Арабия се трансформира в техен главен избавител “, акцентира специалистът.

„ Въпреки това Русия въпреки всичко ще може да вземе поради тези опасности. Но също по този начин си коства да разберем, че Рияд също не ни изоставя. Те са подготвени да продължат да работят с Москва, в това число и по ОПЕК+, както неотдавна сподели шефът на локалното външно министерство на среща със Сергей Лавров “, акцентира Митрахович.

„ Следователно, даже в случай че Съединените щати съумеят да реализират частична подмяна на Русия на международния пазар, това ще бъде огромен триумф за американците. И виждаме, че Вашингтон ще усили личното си произвеждане, а също и ще притегли ирански, арабски и венецуелски нефт. Но ние сме прекомерно огромен състезател на международния пазар, тъй че няма да съумеят да изхвърлят Москва от него “, заключва събеседникът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР