Джо Байдън продължи вчера предизборната кампания, целяща Конгресът на САЩ

...
Джо Байдън продължи вчера предизборната кампания, целяща Конгресът на САЩ
Коментари Харесай

Междинните избори в САЩ: Байдън отново се впуска в кампания, а републиканците не отстъпват

Джо Байдън продължи през вчерашния ден предизборната акция, целяща Конгресът на Съединени американски щати да не премине след пет дни в ръцете на неговите съперници - републиканците, отправящи с нови сили нападки против политиката му, по-конкретно за цената на живота и сигурността.

Президентът демократ отпътува за Ню Мексико и Калифорния - западни щати, където успеха на неговата Демократическа партия може да се счита за даденост, написа в своя преглед по тематиката Българска телеграфна агенция. След това той ще посети Пенсилвания на североизток - един оспорван щат, а след това Чикаго - друга цитадела на демократите.

Неговият предходник Доналд Тръмп се насочи през вчерашния ден към Айова - селски щат в Средния Запад, който, тъкмо противоположното, от ден на ден симпатизира на републиканците.

Преди вота на 8 ноември, който може да му върже ръцете в политически проект до края на неговия мандат, Джо Байдън изпраща двойно обръщение - показва се като покровител на националните съсловия и като поръчител на демокрацията.

В един от държавните университети в Ню Мексико той счита да се похвали с решението си отчасти да опрости заемите за обучение, подписани от милиони американци и американки.

Джо Байдън ще опише " печалните последствия за американската междинна класа, в случай че републиканците осъществят своя проект да лишат милиони хора от облекчение на задълженията и в същото време да подарят 30 000 милиарда $ на фармацевтичните колоси, мултинационалните компании и свръхбогатите ", уточни Белият дом, обобщавайки от своя позиция икономическите планове на консерваторите.

В сряда вечерта 79-годишният демократ произнесе мрачна тирада за отбраната на демокрацията в границите на акцията за идните избори, които може освен да трансформират образа на Конгреса, само че и да слагат на власт губернатори и локални управници, споделящи напълно концепциите на Доналд Тръмп.

" Хаос "
 
Байдън съобщи, че като отхвърлят резултата от последните президентски избори и заплашват да оспорят резултатите от междинните, има риск най-радикалните републиканци да потопят в " безпорядък " първата международна мощ.

В дребния щат Роуд Айлънд примерно последният избирателен клип на демократите демонстрира фрагменти от щурма на Капитолия, подхванат от последователи на Тръмп на 6 януари 2021 година, с цел да внуши опасения от победа на републиканците.

Остава да разберем накъде бие този дискурс и напъните, полагани в последния миг от фигури като Барак Обама, в случай че изследванията на публичното мнение в последно време клонят в интерес на републиканците.

Консерваторите, на които социолозите към този момент предсказваха победа в Камарата на представителите, чийто състав ще бъде освежен напълно на междинните избори, бленуват в този момент да завоюват и Сената. На изборите ще се гласоподава за една трета от местата в горната камара на Конгреса.

Съответно през последните дни Републиканската партия напрегна сили, с цел да втълпи посланието си за скъпотията и увеличението на престъпността, хвърляйки отговорността и за двата казуса върху Джо Байдън.

Консерваторите пък от своя страна приглушиха леко своето обръщение, ориентирано против абортите, до момента в който демократите, в противен случай, дават обещание да бранят опцията за непринудено спиране на бременността, отстранена в доста щати след решение на Върховния съд.

Освен големия залог на междинните избори сами по себе си, те ненапълно са и индиректен конфликт сред Доналд Тръмп и Джо Байдън - повтаряне на конкуренцията им от 2020 година и може би загрявка преди борбата за президентския пост през 2024 година

Настоящият президент на Съединени американски щати към този момент споделя, че счита да се кандидатира, само че тази вероятност надали очарова всички демократи поради възрастта му (той скоро навършва 80 години) и неговата непопулярност. Евентуално тежко проваляне на междинните избори би направило този сюжет още по-малко евентуален.

Колкото до Доналд Тръмп, той избра в сряда да посети Айова - щат, който в действителност не е стратегически за междинните избори, само че има прекомерно особено значение за президентските. Защото точно в Айова по традиция започва акцията за номиниране на претендентите, които ще се борят за Белия дом.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР