Джо Байдън призна арменския геноцид, ставайки първия президент на САЩ,

...
Джо Байдън призна арменския геноцид, ставайки първия президент на САЩ,
Коментари Харесай

Джо Байдън призна арменския геноцид - за първи път президент на САЩ прави това

Джо Байдън призна арменския геноцид, ставайки първия президент на Съединени американски щати, който употребява този термин за избиването на милион и половина арменци от Османската империя през 1915 година, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Предишните американски президенти (Роналд Рейгън, Барак Обама, Доналд Тръмп), в символ на преданост към съдружника си в НАТО и макар решението на американския Конгрес, избягваха да употребяват думата " геноцид ", наричайки събитията " огромната покруса ", " огромното злощастие ".

" Американците почитат всички арменци, които са починали в геноцида , почнал на днешната дата преди 106 години ", се споделя в изказване на Байдън.

" Става дума да се уважи паметта на жертвите, а не да се упреква който и да било ", сподели поискала анонимност публична представителка на Съединени американски щати.

Веднага по-късно турският външен министър съобщи, че Анкара " напълно отхвърля " решението на Съединени американски щати да признае арменския геноцид. Анкара отхвърля да е имало геноцид над арменците и окачествява като неистина изказванията за противоположното, отбелязва Агенция Франс Прес. Според Турция става дума за взаимни кланета сред турци и арменци в изискванията на апетит и революция, при които са починали стотици хиляди души.

Очаква се това да докара до в допълнение разтягане на връзките сред Вашингтон и Анкара, откакто още през вчерашния ден Байдън организира под напрежение и изострен диалог с турския си сътрудник Реджеп Ердоган, с цел да го извести за решението си.

Междувременно хиляди арменци излязоха през днешния ден по улиците на Ереван със свещи и цветя в ръце, с цел да отбележат 106-ата годишнина от кланетата на арменци, осъществени от Османската империя по времето на Първата международна война, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Тя се се отбелязва през днешния ден, защото се счита, че са почнали точно на 24 април 1915 година

Множество от хора се събра в центъра на арменската столица, където е повдигнат мемориал, отдаден на жертвите на кланетата, които Армения, към трийсет страни по света и общественост от историци дефинират като геноцид. Турция уверено се опълчва на тази подготовка на трагичните събития, отбелязва организацията.

При мемориала се събраха военни, религиозни водачи, дами с деца и държавни чиновници, измежду които и министър председателят Никол Пашинян, които пристигнаха да почетат паметта на починалите арменци.

 Снимка: AP/БТА

 Снимка: AP/БТА

Предстоятелят на арменската черква католикос Карекин Втори отслужи заупокойна литургия наоколо до мемориала-

" На тази 106-а годишнина мислите ми са напълно за наранената от историята Армения (...) Никога няма да забравим ", съобщи френският президент Еманюел Макрон в обръщение до арменския си сътрудник Армен Саркисян, оповестено през вчерашния ден от арменското държавно управление.

Макрон посети през днешния ден мемориала на арменския геноцид в Париж.

Според оценки сред 1,2 милиона и 1,5 милиона арменци са били убити от Османската империя, отбелязва Франс прес.

Гневът на арменците против Турция набъбна след разгрома на Армения във войната с Азербайджан от предходната есен в сепаратисткия район Нагорни Карабах, защото в този спор Анкара поддържаше Баку.

Арменският министър председател окачестви спора като " азербайджанско-турска експанзия, целяща да изличи арменската диря " в Карабах.

Конфликтът, който избухна през септември и продължи шест седмици, бе преустановен с посредничеството на Русия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР