Байдън изследва щетите от урагана Идалия във Флорида; ДеСантис пренебрегва срещата

...
Джо Байдън, президентът на Съединените щати, направи преглед на разрушенията,
Коментари Харесай

Джо Байдън, президентът на Съединените щати, направи преглед на разрушенията, причинени от урагана Идалия в щата Флорида, но не се срещна с губернатора Рон ДеСантис, потенциален съперник за президент, който предпочете да не ела.

Байдън предложи подкрепа и съболезнования на засегнатите от Идалия в събота, след като направи въздушна обиколка и получи брифинг от местните власти, както и от първите реагиращи лица в Лайв Оук, град, силно засегнат от бурята.

Той видя къщи с паднали дървета върху тях и каза, че никой „интелигентен“ не може да се съмнява, че климатичните промени се случват.

„Днес съм тук, за да предам ясно послание на хората от Флорида и целия югоизток“, каза Байдън, докато говореше на открито, близо до църква, чийто покрив от ламарина беше откъснат от силните ветрове на Идалия и дом, наполовина смазан от паднало дърво.

„Както казах на вашия губернатор, ако има нещо, от което вашият щат се нуждае, аз съм готов да мобилизирам тази подкрепа“, продължи той. „Всичко, от което се нуждаят, свързано с тези бури. Вашата нация ви пази и ние ще бъдем с вас, докато работата свърши.“

Но политиката надвисна над пътуването на Байдън.

Президентът, демократ, който е разговарял с ДеСантис няколко пъти тази седмица, каза в петък, че той и републиканският губернатор ще се срещнат лично. Но говорителят на ДеСантис каза същия ден, че губернаторът няма планове да се срещне с Байдън, добавяйки, че „само подготовката за сигурност, която ще влезе в организирането на такава среща, ще спре текущите усилия за възстановяване“.

Решението на губернатора хвана Белия дом неподготвен.

Попитан дали е разочарован, че ДеСантис не дойде, Байдън каза: „Не, не съм разочарован.“

„Може да е имал други причини. … Но той ни помогна да планираме това“, каза Байдън пред репортери. „Той седна с FEMA и реши къде да отидем, където ще има най-малко смущения“, добави той, имайки предвид Федералната агенция за управление на извънредни ситуации.

Байдън каза, че е доволен, че сенатор Рик Скот, републиканец, бивш губернатор на Флорида, е дошъл въпреки разногласията им по много въпроси.

44-годишният ДеСантис прекара деня на около 80 км (50 мили) на юг, обикаляйки малки общности по крайбрежието на Персийския залив на Флорида, според официалния си график.


ДеСантис се кандидатира за републиканската президентска номинация през 2024 г., за да отстрани Байдън от Белия дом, но изостава от бившия президент Доналд Тръмп в социологическите проучвания.

Байдън и ДеСантис говориха редовно тази седмица за урагана, който удари района на Биг Бенд във Флорида с ветрове от категория 3 от близо 200 км/ч (125 мили в час). В сряда президентът каза, че политиката не се е прокрадвала в разговорите им.

Можеше да бъде политически опасно ДеСантис да бъде сниман с Байдън, гледайки щетите от бурята сега, когато надпреварата за номиниране се засилва. Въпреки че изостава далеч зад Тръмп, ДеСантис води останалите републикански кандидати в надпреварата.

Когато Байдън посети Флорида след урагана Иън миналата година, снимка на ДеСантис, стоящ неудобно отстрани, докато президентът разговаря оживено с местна двойка, стана вирусна, подчертавайки разликата между стиловете на публично общуване на двамата политици.

Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, който също се кандидатира за републиканската номинация през 2024 г., навлече критики за похвалата си към тогавашния президент Барак Обама през 2012 г., когато демократът посети щата му след супербурята Санди.

По време на посещението си в Лайв Оук Байдън получи похвала от републиканския сенатор Скот за официалното обявяване на бедствие в началото.

Президентът от своя страна допълни Скот и ДеСантис.

„Губернаторът беше на върха“, каза Байдън.

FEMA каза, че неуспехът на Байдън и ДеСантис да се срещнат няма да има ефект върху усилията за възстановяване.

Дийн Крисуел, която оглавява FEMA, каза пред репортери, че операциите по търсене и спасяване са приключили и служителите сега са съсредоточени върху възстановяването на електрозахранването в засегнатите региони. По-малко от 1 процент от жителите на Флорида са били без електричество към събота, каза тя, въпреки че тази цифра е значително по-висока в някои райони, пряко засегнати от урагана.

Политическите последици след Идалия са големи както за Байдън, така и за ДеСантис.

Докато Байдън се стреми да бъде преизбран, Белият дом поиска допълнителни 4 милиарда долара за справяне с природните бедствия като част от искане за допълнително финансиране към Конгреса. Това ще доведе общата сума до 16 милиарда долара и ще подчертае, че засилващите се екстремни метеорологични условия налагат все по-високи разходи на данъкоплатците в САЩ.

ДеСантис, остър критик на Байдън, изгради кандидатурата си за Белия дом около разрушаването на това, което той нарича „събудени“ политики на демократите. Губернаторът също така често предизвиква аплодисменти на митинги на републиканците, като заявява, че е време да изпрати „Джо Байдън обратно в мазето му“, препратка към дома на демократа в Делауеър, където той прекарваше голяма част от времето си по време на ранните блокировки на COVID-19 пандемия.

Но четири месеца преди да бъдат пуснати първите бюлетини в събранията в Айова, ДеСантис все още изостава много от Тръмп, доминиращият ранен фаворит на първичните избори на Републиканската партия. И той преминава през многократни промени в ръководството на кампанията и рестартира имиджа си в опит да пренасочи посланието си.

Основна политическа група, подкрепяща кандидатурата на ДеСантис, също спря операциите си за чукане на вратите в Невада, която гласува трета в календара на първичните избори на републиканците, а няколко щата провеждат първични избори в Супер вторник през март – допълнителен знак за проблеми.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР