Джо Байдън отхвърли молбите на съюзниците да запазят войски в

...
Джо Байдън отхвърли молбите на съюзниците да запазят войски в
Коментари Харесай

САЩ ще се изтеглят от Афганистан в рамките на крайния срок

Джо Байдън отхвърли молбите на съдружниците да запазят войски в Афганистан за евакуация след края на месеца, базирайки се на възходяща опасност от терористична офанзива. С това президентът на Съединени американски щати даде да се разбере, че желанията му са да изтегли силите от летището в Кабул до идващия вторник, когато е крайният период за това, съобщи „ Гардиън “.

„ В момента сме в крачка да приключим до 31 август. Колкото по-скоро можем да приключим, толкоз по-добре. Всеки ден на интервенция носи спомагателен риск за нашите войски “, сподели президентът в Белия дом.

Той означи, че е изискал от Пентагона и държавния департамент „ проекти за изключителни обстановки да поправят графика, в случай че това е належащо “. По думите на Байдън от 14 август насам от столицата на Афганистан са евакуирани 70 700 души.

По време на виртуална изключителна среща през вчерашния ден страните от Г-7 – Англия Германия, Италия, Канада, Франция, Съединени американски щати и Япония, разискаха вероятната дата за евакуиране от Афганистан. По думите на водача на Европейския съвет Шарл Мишел няколко водачи са „ изразили терзания за тайминга “.

Талибаните към този момент оповестиха, че ще блокират пътя на афганистанците, решили да изоставен страната от летището в Кабул, и ще откажат какъвто и да е проект за удължение на крайния период за изтеглянето на американските войски след 31 август. Това в допълнение покачва заплахата от нови конфликти.

По време на конференция представителят на бунтовниците, Забихула Муджахид, разгласи, че хаосът на летището остава рисков проблем и то е затворено за афганистански жители, с цел да се предотврати присъединението на още хора към тълпите. Допускат се единствено чужденци.

Свидетели обаче разказват репресиите на талибаните против протестиращи и допълват, че те търсят афганистанци, работили дружно със силите на Съединени американски щати и НАТО, съобщи „ Ню Йорк Таймс “.

Муджахид прикани Съединени американски щати „ да не окуражават афганистанците да напущат страната си “. „ Тази страна се нуждае от нашите лекари, инженери и тези, които са образовани – ние се нуждаем от тези гении “, сподели той.

Хората, опитващи да избягат от Афганистан, би трябвало да се изправят пред талибанските контролно-пропускателни пунктове и да се борят с обезверени тълпи от хора, рискувайки да пострадат или даже да умрат. Седем цивилни, в това число дете, са били потъпкани в безпорядък отвън летището съгласно данни на английски военни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР