Джо Байдън и Доналд Тръмп се надяват да спечелят президентските

...
Джо Байдън и Доналд Тръмп се надяват да спечелят президентските
Коментари Харесай

САЩ: Днешната надпревара е ключова за Байдън и Тръмп

Джо Байдън и Доналд Тръмп се надяват да завоюват президентските номинации на партиите си с безапелационни победи на първичните избори в редица щати през днешния ден, когато борбата за Белия дом през 2024 година навлиза в нова фаза , съобщи „ Associated Press “.

Нито демократът Байдън, нито републиканецът Тръмп, са изправени пред сериозна съпротива в лицето на останалите претенденти в първичните избори в Джорджия , Вашингтон , Мисисипи и Хавай . Единственият значим въпрос сега е дали те ще съумеят да завоюват нужните делегати във всеки щат , с цел да доближат националния предел от 50% и да станат евентуални претенденти на своите партии. Независимо дали това ще се случи през днешния ден или през идващите дни, президентската конкуренция през 2024 година е на прага на изключително решителен миг , който ще затвърди реванша , който следва на общите избори сред Байдън и Тръмп. Анализатори предизвестяват, че този реванш – първият, в който вземат участие двама президенти на Съединени американски щати от 1956 година насам, безспорно ще задълбочи още повече острите политически и културни разлики в страната.

В навечерието на актуалните първоначални избори Тръмп призна, че Байдън най-вероятно ще бъде претендентът на Демократическата партия. Въпреки това, той не пропусна опцията да насочи изявителен намек по отношение на възрастта на президента.

„ Предполагам, че той ще бъде претендентът от Демократическата партия. Аз съм единственият му конкурент, с изключение на живота, самия живот, “, разяснява Тръмп по адрес на Байдън в ефира на „ CNBC “.

Байдън на собствен ред също насочи огромна част от вниманието си към някогашния водач, като го дефинира като сериозна опасност за демокрацията. Той също по този начин даде поръчка за по-убедително наличие в предизборната акция.

„ Очаквам с неспокойствие да вземам участие във от ден на ден и повече такива събития. Знам, че не си проличава, само че съм на възраст от много време насам, “, съобщи Байдън, като се пошегува с възрастта си.  

Джорджия е отпред на четирите щата , в които в границите на днешния ден ще се проведат първоначални избори. Щатът беше решаваща „ сцена “ на последните президентски избори, при които конкуренцията беше толкоз оспорвана , че по-късно Тръмп беше упрекнат, че се е опитал да повлияе непозволено на хода на изборния развой там с вярата да осуети поддръжката за Байдън. Макар че в този момент и двамата претенденти се пробват да покажат силата и въздействието си в този основен щат, те се сблъскват със съществени провокации .

Срещу Тръмп са повдигнати 91 обвинявания в четири наказателни каузи , свързани с непозволеното му боравене с класифицирани документи и опита му да осуети изборите през 2020 година, наред с други хипотетични закононарушения. Бившият президент е изправен и пред все по-наболели въпроси по отношение на политическите си проекти и връзките си с някои от най-опасните диктатори в света.  81-годишният Байдън се пробва да увери скептичните гласоподаватели, че към момента е физически и душевен кадърен да се оправя със отговорностите на една от най-отговорните длъжности в света. Освен това той все по-често се сблъсква с различия в редиците на своята партия, защото доста от депутатите са недоволни , че не е направил повече за прекъсване на войната на Израел против „ Хамас “ в Газа. Миналия месец в щата Мичиган протестният „ неангажиран “ избор притегли повече от 100 000 гласа , като по този метод в действителност обезпечи двама делегати от страна на демократите. Подобно е ситуацията и в Джорджия , където локални политици и религиозни водачи упорстват Байдън да призове за неотложно преустановяване на огъня в Газа.

Към днешна дата на Байдън му липсват 102 делегати от нужните 1968, с цел да стане публично хипотетичен претендент на Демократическата партия. Анализатори залагат, че 254 делегати на Демократическата партия ще бъдат излъчени в щатите Джорджия, Мисисипи и Вашингтон, в допълнение към Северните Мариански острови и претендентите от чужбина. Тъй като няма изключително авторитетни съперници, Байдън е напът да премине сполучливо този предел .

Междувременно Тръмп също е напът да доближи магическата си цифра . Към неделя на някогашния водач му липсваха 137 делегати от нужните 1215, с цел да завоюва номинацията на републиканците на националния конгрес на партията. Залогът е за 161 републикански делегати в щатите Джорджия, Мисисипи, Вашингтон и Хавай. Ако се показа безапелационно през днешния ден Тръмп може да завоюва всички делегати в щатите Джорджия, Мисисипи и Вашингтон. На територията на Хаваите делегатите се разпределят съразмерно, по тази причина други претенденти могат да завоюват няколко, даже и с дребен дял от гласовете. Екипът от предизборната акция на Тръмп, който към момента не е напълно сигурен, че ще реализира задачата си за победа и този път, не е възнамерявала грандиозно празненство за успеха, както направи предходната седмица, когато стотици хора посетиха клуба му в Мар-а-Лаго, с цел да участват на празненството по случай сполучливо извършения „ супервторник “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР