Джо Байдън Бившият американски вицепрезидент Джо Байдън тихомълком се насочва

...
Джо Байдън Бившият американски вицепрезидент Джо Байдън тихомълком се насочва
Коментари Харесай

АП: Байдън се насочва тихомълком към президентска кандидатура през 2020 г.


Джо Байдън

Бившият американски вицепрезидент Джо Байдън тихомълком се насочва към евентуална президентска кандидатура през 2020 година и даже е загатнал за такава опция на неотдавнашна среща с дългогодишни външнополитически сътрудници, оповестява организация Асошиейтед прес.

В новооткрития си офис на няколко крачки от Конгреса Байдън е почнал срещата за новия си дипломатически център с най-важния въпрос. Казал е, че не изключва никакви разновидности за 2020 година, смятайки, че има опция да се кандидатира. Подчертал е, че още не е взел решение и че още не е належащо да го прави, споделят петима души, участвали на съвещанието или осведомени от хора, участвали на срещата.

Байдън също по този начин е показал интерес да притегли в екипа си хора, участвали на срещата, в случай че реши да се кандидатира. В същото време им е оставил опция да останат и отвън екипа, казвайки, че няма да се засегне, в случай че решат, че са удовлетворени от актуалната си роля отвън ръководството, разказали пред АП осведомени източници, поискали да запазят анонимност.

Политическият свят отдавна се пробва да се ориентира какви са проектите на Байдън за 2020 година Той въпреки всичко съвсем се бе кандидатирал предишния път, само че видя по какъв начин Доналд Тръмп изтръгна една успеха, която съгласно доста демократи е нямало да бъде допустима, в случай че Байдън бе техният претендент, а не Хилари Клинтън. Няколко души, участвали на срещата с Байдън, са си тръгнали от нея с усещането, че в случай че идната година не се появи мощен претендент на Демократическата партия, Байдън ще се почувства задължен да се кандидатира.

Байдън към този момент два пъти е бил претендент за президент. Ако завоюва изборите през 2020 година, в деня на полагане на клетва той ще е на 78 години. Това поражда безпокойствие у някои демократи, макар че той е единствено няколко години по-възрастен от Тръмп. Една от опциите, който дългогодишни съветници на Байдън са обсъждали в частни диалози, е, че той може да разгласи, че счита да изкара единствено един мандат. С това ще проправи пътя за своя вицепрезидент да се кандидатира през 2024 година, което би направило допустимо демократите да бъдат 12 години на власт в Белия дом.

Краткият коментар на Байдън за неговите планове за 2020 година пристигна в миг, в който той събра своите съветници по външната политика, с цел да изготвят дневен ред за 2018 година за новооткрития Център Пен-Байдън за дипломация и световен ангажимент, където в този момент доста от тях работят, включително Колин Кал, съветникът на Байдън по националната сигурност от времето му на вицепрезидент, и Стив Рикети, неговият някогашен шеф на канцеларията. Ели Ратнър, заместник-съветникът му по националната сигурност, и Майкъл Карпентър, някогашният чиновник на Пентагона и на Държавния департамент, който в този момент е върховен шеф в центъра, също са участвали на срещата с Байдън, както и Джулиан Смит, съветничка на Байдън по време на първия президентски мандат на Обама, която в този момент работи във вашингтонския мозъчен концерн Център за нова американска сигурност.

Говорител на Байдън отказал да разяснява информацията. Но наскоро в изявление за Ен Би Си Байдън сподели, че ще реши дали да се кандидатира през 2020 година според от преценката му дали това " ще е вярното нещо ".

" Вниманието ми е фокусирано върху едно: избирането на либерален Конгрес, който да спре цялостната ерозия, обхванала ни в този момент ", сподели Байдън. " Ще се върна на този въпрос някъде по-късно през годината. Имам доста време да обмисля дали да се кандидатирам за президент ", добави той.

Срещата на Байдън със съветниците му бе един от няколкото признака, че той стартира да се нарежда като опция на Тръмп. Байдън стартира по-често да подлага на критика ръководството му на публични места, обикаляйки Съединени американски щати и чужбина, с цел да показа новата си книга, новата си самодейност за битка с рака, новия си институт за външна политика в Делауеър, дипломатическия си център и новия си комитет за политическо деяние, наименуван " Американски благоприятни условия ".

Освен това той все по-често играе значима роля в акцията на демократите, които желаят да си върнат контрола върху Камарата на представителите и Сената в междинните избори през ноември тази година.

" Доналд Тръмп се грижи за Доналд Тръмп. Републиканците се грижат за Доналд Тръмп. А кой се грижи за всички други? Демократите ", написа наскоро Байдън в покана за набиране на средства, адресирана до поддръжниците на комитета за политическо деяние. Той сподели, че през 2018 година " ще обиколи цялата страна, с цел да поддържа водачи, които ще поддържат всички нас ".

През 2015 година Байдън месеци наред бе по малките екрани и първите страници на вестниците, до момента в който дълго обмисляше дали са се изправи против Хилари Клинтън в борбата за президентската номинация на Демократическата партия. Накрая реши, че и той, и фамилията му не са подготвени той да се кандидатира толкоз скоро откакто синът му, някогашният основен прокурор на Делауеър Бо Байдън, умря от мозъчен израстък същата година.

Но доста демократи споделиха тогава, че имиджът му на " елементарен човек " и фактът, че се харесва на служащите са щели да го трансфорат в изключително подобаващ претендент, който да се опълчи на Тръмп.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР