Джипита имат записани 8000, дори близо 9000 пациенти в листите

...
Джипита имат записани 8000, дори близо 9000 пациенти в листите
Коментари Харесай

Джипита с по 8000 пациенти заради дефицита

Джипита имат записани 8000, даже близо 9000 пациенти в листите си. Медиците са с практики в отдалечени и труднодостъпни региони, където дефицитът на лекари е голям, написа „ Монитор”.

Ударник измежду тях е доктор Снежана Бакърова от село Смилян. Практиката й е от 8500 души от общо 32 села в региона. Населението в тях е най-вече от пенсионери, а хората в млада и междинна възраст са небогати. В някои от обитаемоте места е назначена здравна сестра, която да овладява ситуацията при незабавен случай до момента в който доктор Бакърова дойде. За да стигне до тежко болен, й се е наложило даже да язди за пръв път кон – единственото транспортно средство, с което можело да се стигне по мъчнопроходим път до отдалечената махала в планината. Лекарката е водила и раждане в автомобил на поляна.

Подобно на нея, само че с 8000 пациенти в листата, е доктор Селиме Карагьозова от Разград. Общопрактикуващата лекарка има записани в пациентската си листа 8000 индивида, от тях здравноосигурените са 6500.

„ Останалите също не мога да връщам – проверявам ги, изписвам им медикаменти, в случай че намерят пари, си ги купуват и се лекуват. Не мога обаче да ги изпратя нито на лабораторни проучвания, нито на рентгенови фотоси, нито при експерт “, описа доктор Карагьозова.

Освен в Разград, практиката й има разкрити кабинети и в три села. За да обезпечи непрекъснати медицински грижи на пациентите си отвън града, тя е назначила за своя сметка 5 медицински сестри и 3-ма доктори. „ Трудно е да се откри доктор, съсловието застарява. Затова в селата съм наела сътрудници пенсионери “, добави тя.

„ Лекарите бягат в чужбина поради неприятните условия на труд и несъответстващото възнаграждение. Затова междинната възраст е 58 години, сподели ръководителят на националното съдружие на общопрактикуващите лекари доцент Любомир Киров. Сред тях има и близо 80-годишен доктор, както и на 72, които към момента практикуват “, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР