Джинджифилът, наричан още исиот или имбир, е растение, чиито корени

...
Джинджифилът, наричан още исиот или имбир, е растение, чиито корени
Коментари Харесай

7 лечебни свойства на джинджифила РЕЦЕПТИ

Джинджифилът, именуван още исиот или имбир, е растение, чиито корени се употребяват в Китай и Индия още от древността. В Европа се популяризира през 13-и век с помощта на Марко Поло. Първоначално се употребявал най-вече в медицината, само че славата му е извънредно забележителна и като афродизиак.

Пресният джинджифил има изострен лютив усет с мирис на лимон. В изсушен и стрит на прахуляк тип се употребява в кулинарията като фалшификация. Резенчета свеж джинджифил пък се употребяват за чай и като добавка в супи и сосове. В предишното е имало цели улици, наречени „ джинджър-стрийт ”, на които са се предложили артикули с джинджифил.

Чисти дихателни пътища с масло от джинджифил
Още от древността коренът от джинджифил намира необятно приложение, както в обичайна азиатска кухня, по този начин и в медицината. Растението има противовъзпалителни и антибактериални свойства, дължащи се на дейната съставна част джинджерол, която е мощен антиоксидант. Най-високо е наличието й в маслото от джинджифил, което може да се употребява за директна консумация, инхалации и външно нанасяне.

Маслото е натурално средство за отнасяне на проблеми като стомашни раздразнения, мускулни и артритни болки и разнообразни възпаления. Освен това има извънредно удобно въздействие при респираторни болести като бронхит и астма, както и дихателни усложнения, провокирани от простуда и грип.

Етеричното масло от джинджифил прочиства насъбрания мукус в трахеята и дробовете и по този начин освобождава дихателните пътища. Също по този начин има отхрачващо деяние и подтиква секрецията в респираторния трак като по този начин обезпечава по-добро смазване на раздразнената зона. Джинджифиловото масло съдържа дейни съставки, които отпускат мускулите на дихателните пътища и облекчават дишането.

При астма и затруднено дишане
Това масло е естествено средство за облекчение на признаците на астма като бронхиални конвулсии, отичане на белодробната лигавица и нараснало произвеждане на мукус. Неговите противовъзпалителни свойства успокояват лигавицата и спомагат за отваряне на дихателните пътища.

Екстрактът от джинджифил улеснява дишането при съществуване на респираторни проблеми и може да се комбинира с други етерични масла като мента, евкалипт и масло от чаено дърво.

Наложете растението върху разтегнато сухожилие
Травмите на мускулите и сухожилията могат да бъдат породени освен от спорт, само че и от съвсем всички наши ежедневни действия или произшествия. При разтегнато сухожилие би трябвало да действате допустимо най-бързо, с цел да предотвратите в оптималната степен болката и отока към него.

Веднага повдигнете потърпевшия крак и при опция приложете лед върху разтегнатото сухожилие. У дома вземете гореща вана с 1/2 чаена чаша джинджифил и 1/2 чаена чаша сода бикарбонат.

Върху засегнатата област 2 пъти дневно прилагайте компреси с топла паста, приготвена от 1 чаена лъжичка джинджифил, 1 чаена лъжичка куркума и малко гореща вода.

Без мускулни болки с мас от джинджифил и черен пипер
Домашният мас със загряващи подправки като черен пипер и джинджифил подтиква кръвообращението и може да помогне за понижаване на болката и сковаността в мускулите. Ето по какъв начин да си приготвите това лечебно средство с напълно натурален състав.

Можете да си приготвите това лечебно средство, като си набавите: 1/4 чаена чаша кокосово масло, 1/4 чаена лъжичка надробен черен пипер, 1/4 чаена лъжичка джинджифил, 1/4 чаена чаша зехтин, 1 супена лъжица пчелен восък, 20 капки евкалиптово етерично масло, 20 капки етерично масло от мента и 20 капки карамфилово етерично масло.

Намерете дребна тенджера и топлоизолираща купа, която ще се побере в нея. Сложете вода в тенджерата и я оставете да заври. Изсипете зехтина и кокосовото масло в купата, прибавете джинджифила и черния пипер и оставете съда (в тенджерата) на водна баня за към 20 минути. След това прибавете пчелния восък, до момента в който се разтопи. Прецедете течността и прибавете етеричните масла.

Внимателно изсипете топлата (но не гореща) примес в съд с херметическо затваряне и го оставете да престои на стайна температура няколко часа.

Допълнителен съвет:

Избягвайте взаимоотношение на мехлема с очите, носа и устата и мийте ръцете си след всяко нанасяне.

Елиминирайте непотребните мазнини с напитка от джинджифил, краставица, лайм и мента
Съчетанието на тези натурални артикули освен ще ви помогне да влезете бързо във форма и ще зареди организма ви с сила, само че ще ви помогне да укрепите имунитета си.

Нужни са ви 1 чаена лъжичка настърган корен от джинджифил, 1 краставица, 1 лимон, 1 лайм, 12 листа от мента и към литър вода.

Най-напред нарежете краставицата, лимона и лайма на филийки. След това настържете джинджифила и сложете всички съставки в стъклена бутилка с вода. Към нея прибавете листата от мента и разбъркайте. Оставете напитката да престои в хладилника за през нощта. И консумирайте 3 чаши на ден.

Джинджифил, алое и мента – същинска витаминозна бомба
Може и да не ви е към този момент толкоз горещо, само че постоянно се нуждаете от сила и прохлада в всекидневието си. Затова си направете тази лесна и ефикасна напитка, с която освен ще утолите жаждата, само че и ще се радвате на незаменимите й изгоди за здравето.

Трябват ви следните артикули: 2 супени лъжици сок от алое вера, 2 супени лъжици сок от джинджифилов корен, 5 прясно набрани листа от мента, газирана вода и ледени кубчета.

Изсипете всички съставки в стъклена чаша, разбъркайте добре и се насладете на ободряващия, охлаждащ усет на тази здравословна напитка.

Дъвчете джинджифил срещу прилошаване по време на път
Активните съставки на джинджифила са най-вече етерични масла и цингерол, които му предават присъщ и скъп усет. Джинджифиловият корен има най-силно лечебно деяние, когато е пресен. Затова, в случай че се чувствате замаяни или не ви понася пътуването с кола или друго транспортно средство, дъвченето на парче пресен джинджифил или смученето на бонбони с джинджифил доста би помогнало. То освен ще отстрани прилошаването, само че и ще предотврати нови неразположения.

Забележка:

Джинджифилът не облекчава гаденето при бременност, тъй като то е от друго естество.

източник: zdrave.to
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР