Джинджифилът е поскъпнал двойно, и се превръща в дефицитна стока

...
Джинджифилът е поскъпнал двойно, и се превръща в дефицитна стока
Коментари Харесай

КНСБ: Джинджифилът вече е дефицит

Джинджифилът е поскъпнал двойно, и се трансформира в дефицитна стока на българския пазар - цената му е скочила от 7,50 на 15 лв. за кг. Това сочи експресно изследване на КНСБ за растежа в цените за интервала 1 март - 1 април в 26 области.

Отчита се близо 50% нарастване на цената на чесъна, и близо 44 на 100 - на лимоните, сочат още данните.

Експресното изследване на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ е за изменението в цените на 26 хранителни артикули от първа нужда и пет нехранителни целесъобразни за запазване на здравето и живота.

Целта е показване на ценовата динамичност преди и при започване на епидемиологичната рецесия.

За лимоните да вземем за пример в някои области се обрисува фрапантно нарастване, като в Търговище и Добрич цената им доближава 5 лв. и 50 стотинки при 2.50-3.00 лв. при започване на март.

Като видимо е несъмнено повишаването на цените на слънчогледовото олио с малко над 4 на 100, както и на свинското месо с малко над 5%.

Възходящ тренд се регистрира и при следените нехранителни артикули, които в този миг са с нараснало ползване.

Цената на антибактериалния гел нараства над два пъти. При това доближава междинна цена от 44 лв. при 18 лв. от началото на рецесията.

Цената на белината пораства с съвсем 3 на 100, а на мокрите кърпи с 11%.

Според синдикалистите огромна е вероятността някои артикули от първа нужда да не престават да нарастват, изключително на пресни зеленчуци, които се внасят от огромни страни-износители и сега изпитват мощен дефицит на сезонни служащи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР