Джими Пелка от Южна Германия е един от най-добрите специалисти

...
Джими Пелка от Южна Германия е един от най-добрите специалисти
Коментари Харесай

Ще има ли кой да пече хляб в Германия?

Джими Пелка от Южна Германия е един от най-хубавите експерти по тунинговане на коли в света. След като придобива подготовка за автомеханик в един автосервиз, той открива лична компания, която през днешния ден има 20 филиала в разнообразни страни, написа Deutsche Welle.

Йохана Рьо се занимава с дърводелство. След професионалното си образование в Германия четири години пътува по света, работи в разнообразни страни, опознава нови материали и технологии. Завърнала се в родината, отваря еко работилница.

Антония Рамб от Хановер пък приключва двегодишен курс за козметичка и понастоящем дава съвещания в обществените мрежи за поддържането на кожата и поучава младите девойки по какъв начин да бъдат уверени в себе си и да запазят естествеността си.

Всички те имат една значима задача: да покажат, че занаятчийството е ужасно нещо и разнообразието от хрумвания, цифровизация и нововъведения са също част от него, както и традициите, инструментите и работното облекло.

Всички те са герои на рекламната акция, която Централния съюз на немските занаятчии води в Ютюб, Инстаграм и Facebook. Един от най-важните браншове на немската стопанска система има потребност да усъвършенства имиджа си?

Реклама за немските занаятчии

За да станеш майстор в Германия, би трябвало да изкараш дуално образование, което продължава няколко години. Ученикът получава теоретични познания в учебно заведение, а практическите познания придобива, работейки в производството.

Германия е считана за основоположник на тази система за подготовка на фрагменти, одобрена със подобаващ закон преди към 50 години. Този учебен модел се ползва през днешния ден в доста страни - от няколко години в това число и в България. От Института за професионално образование (BIBB) означават, че той се употребява с добра известност зад граница.

"Интересът към дуалното образование пораства, още повече тъй като Германия съумява да интегрира на пазара на труда огромен брой подрастващи. След като получат професионално обучение, те стартират да се занимават с квалифицирана работа. Доказателството за това е ниското ниво на безработицата измежду немските младежи ", показва Андреас Пипер от Института за професионално образование. В самата Германия обаче системата на дуалното образование изпитва в последно време компликации.

Броят на незаетите места за професионално образование през последните 10 години се е нараснал три пъти. Всяко трето дружество в Германия има проблем с това. Не тъй като претендентите не са подобаващи, а тъй като просто няма поръчки.

Според специалистите, аргументите са няколко. Първата е демографска - немското общество застарява, а броят на зрелостниците понижава. Освен това е все по-трудно да събудиш интереса на подрастващите към преодоляването на избран поминък - мнозина избират да следват. Отражение дават също въздействието на родителите, които желаят най-хубавото за децата си, както и ролята на обществената среда.

Резултатите от допитване измежду учениците в елементарните общообразователни учебни заведения сочат, че едвам 17 на 100 биха могли да се спрат на професионално образование. Но даже и те се боят, че роднините и приятелите им няма да одобрят техния избор.
Интересът към специалността на пекаря е прекомерно слаб измежду младежите в Германия.

Кои специалности притеглят младите германци?

"Някои специалности нямат доста добър имидж в немското общество. Отчасти тъй като за тях съществуват погрешни показа, които не подхождат на действителността. Коминочистачът се качва на покрива и чисти комина, хлебарят разнася тежки чували. А в това време и двете специалности са станали високо софтуерни, в тях "също се употребяват компютри “, акцентира Андреас Пипер.
Професиите на коминочистача или хлебаря, специалностите на хотелиера или ресторантьора, в които нерядко се постанова да се работи до късно и в почивните дни, специалностите, свързани с неприятна, мръсна работа като тази на месаря, чистача, водопроводчика към този момент не са завладяващи за немските възпитаници. Докато работата в медиите, маркетинга и рекламата, в търговията или административната работа във фитнес-клуба се употребяват с все по-голям интерес. Това са области, в които аплайват мнозина и местата не стигат за всички.

Проблемът с фрагментите

Рекламната акция в обществените мрежи, пък и освен тя е израз на опита да се развенчаят предубежденията, да се запълни осведомителния вакуум и да се увеличи привлекателността на занаятчийството. Работата с подрастващите се прави в учебните заведения и в центровете за професионална ориентировка.

Германското държавно управление също подхваща ограничения, с цел да увеличи интереса към занаятчийските специалности. То отпуска да вземем за пример стипендии за повишение на квалификацията на тези, които към този момент са усвоили специалност. Размерът на стипендията е до 15 хиляди евро. 40 % от сумата се дават безплатно, останалата част - във тип на заеми с ниска рента. За сполучливо полагане на изпит или при разкриване на личен бизнес се отпускат спомагателни бонуси.

За чираците, чийто труд по време на дуалното образование се заплаща, през 2020 година ще бъде въведена минимална ставка от 515 евро. Една от последните хрумвания на немския министър на образованието е да се вкарат купите Bachelor Professional и Master Professional - по сходство на университетските степени бакалавър и магистър.

Мнозина се надяват, че дефицитът на фрагменти в занаятчийството ще може да се попълни от експерти от чужбина. През март 2020 година в Германия ще влезе в действие нов закон за привличане на трудови мигранти от чужбина.

Благодарение на него непознатите експерти ще имат опцията да обитават в Германия за половин година - за търсене на работа при прекосяването на дуално образование. Какви са изискванията и какви експерти ще бъдат канени на професионално образование, можете да ревизирате в уеб страницата Lehrstellen-radar.de.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР