Джими Картър, 39-ият президент на САЩ, измисли своя рецепта за

...
Джими Картър, 39-ият президент на САЩ, измисли своя рецепта за
Коментари Харесай

Джими Картър измисли рецепта за дълъг живот без страх

Джими Картър, 39-ият президент на Съединени американски щати, измисли своя рецепта за дълъг живот без боязън. На 98 години (на 1 октомври той имаше рожден ден) той строи къщи за бездомници и нощем чете Библията на испански.
През октомври 2019 година 95-годишният тогава Джими Картър пада в дома си и наранява съществено окото си, поставят му 14 шева. Вместо да седне в клатещия се стол, увит с одеяло, някогашният президент още на прага на болничното заведение хваща за ръка жена си Розалин (тя е единствено четири години по-млада от него) и двамата отиват на строителната площадка. „ Сега това е приоритет за нас ", изяснява Картър на онемелите лекари. На обекта работят няколко десетки доброволци на Habitat for Humanity. Това е интернационална неправителствена организация, която оказва помощ на хора в сложни обстановки, най-вече бездомници или доста небогати фамилии, да ремонтират или построят семпли жилища на налични цени - със личните си ръце и с поддръжката на доброволци и експерти.
В Съединени американски щати Habitat for Humanity работи от 1976 година във всичките 50 щата, окръг Колумбия и Пуерто Рико. През това време 13,2 милиона души са съумели да получат несъмнено и обичайно жилище, а с това - непоклатимост и самостоятелност.

Да окажеш помощ на безприютен да си построи къща

„ Без значение кои сме и от кое място идваме, всички заслужаваме заслужен живот. Имаме силата да се грижим за себе си и да градим бъдещето ". Това мото на Habitat for Humanity е близо до житейските правила на семейство Картър, тъй че от 1984 година благотворителната фондация The Carter Center се причислява към строителните работи. Джими Картър има вяра, че къщата е повече от безвредно място за спане. Става дума за достолепие и самоуважение. Картър твърди, че този план разрушава клишето за " застъпничество " в благотворителността и разрешава да се изградят партньорства на равни начала, третирайки всички еднообразно.
Бъдещите притежатели на жилища, определени за програмата Habitat for Humanity, би трябвало персонално да вложат стотици часове труд в построяването на своя дом и да се ангажират да изплатят ипотеката си с течение на времето (със забележителна отстъпка). Най-щастливият миг за семейство Картър е, когато вчерашните строители получават ключовете от личната си къща - дом, в който са вложили толкоз доста труд и в този момент той им принадлежи. Заради този миг пенсионираният президент, макар здравословните проблеми, облича работен комбинезон, връзва алена бандана на врата си и хваща чук. „ Да, възрастта нанася своите корекции ", усмихва се Джими Картър. - Сега съумявам да забия гвоздей едвам от третия опит. "  


Ексцентрик ли е някогашният президент?

Той изкарва единствено един мандат в Белия дом - от 20 януари 1977 година до 20 януари 1981 година - и напуща, губейки борбата за втори мандат от самоуверения Роналд Рейгън. Мнозина в Америка не харесват Картър поради мекотата му - споделят, че той е уронил престижа на великата мощ, като е отказал да предприеме военни дейности против новооткрития зложелател Иран. Самият Картър се гордее най-вече с обстоятелството, че не е повел страната си към война. „ Ние не хвърлихме бомби, не започнахме война и въпреки всичко успяхме да реализираме задачите си ", споделя той.
Картър има известност на ексцентрик, макар че в реалност той и брачната половинка му просто постоянно са следвали своите християнски вярвания. Той изпраща щерка си Ейми, най-малкото от четирите деца, в държавно учебно заведение, което исторически се счита за „ черно “ в разгара на битката на афроамериканците за техните права. В началото на седемдесетте това е еднакво на взривяване на бомба.

Единственият президент, който прави същото и изпраща детето си в държавно учебно заведение, е Теодор Рузвелт през 1902 година Докато към момента е губернатор на родния си щат Джорджия, Картър наема жена, излежала присъда за ликвидиране, като детегледачка на тригодишната Ейми. Мери за първи път идва да работи в имението на губернатора в деня, в който е освободена от пандиза и живее със семейство Картър повече от 40 години.
Той е на 56 години, когато получава статута „ експрезидент ". Връщат се с Розалин в ранчото, в дома си с две спални, издигнат през 1961 година, и от този момент живеят в него. Картър не употребява позицията си, с цел да прави пари. Никога никой не го е видял да изнася речи в банки или огромни корпорации (за разлика от други някогашни президенти). Цената на ранчото е единствено 167 000 $. (За информация: през 2017 година някогашният президент на Съединени американски щати Барак Обама купува имение във Вашингтон за 8,1 милиона $. Данъчните заявления на Бил и Хилари Клинтън демонстрират доходи от 109 милиона $ след напускането на Белия дом, съгласно Guardian.) „ Не осъждам и не подлагам на критика никого, просто в никакъв случай не съм се стремял да бъда богат ", споделя Картър. Живеем както желаеме " - прибавя.


Мисия: Унищожете гвинейския червей

Джими и Розалин са дружно повече от 70 години и към момента са неразделни - гледат се с влюбени очи и се държат за ръце. Тайната на силата на брака са общите увлечения, те се пробват да откриват нови неща дружно - учат непознати езици, изкачват планини, ловят риба. Преди повече от четиридесет години Джими и Розалин стартират да си четат Библията всяка вечер преди лягане. Картър споделя, че в последните години минал към издание на Светото писание на испански, „ с цел да практикуваме езика " - изяснява той. Съпругата му е въодушевена от неговия метод към живота: до момента в който не опитате, в никакъв случай няма да съумеете. Според нея това кредо изяснява за какво той в никакъв случай не се опасява от неуспех. Картър има вяра, че здравето му е заслуга на Розалин, тя е непоколебим диетолог и готви доста добре (между другото, фамилията няма персонален готвач).
Картър „ се възползва " от президентството си в миротворчеството и филантропията. През 1982 година The Carter Center е учреден в партньорство с университета Емори за поощряване на човешките права и премахване на ужасяващите заболявания на бедността, до които други филантропски фондации не се допират. Усилията са вложени основно в „ огромната тройка ": ХИВ, СПИН и малария. Когато The Carter Center взема решение да унищожи рисковия паразит - гвинейския червей, в света с него са инфектирани 3,5 милиона души. През последните години случаите понижават до малко над 1500 в цяла Африка, най-вече в Южен Судан. Центърът се бори още и с речна слепота, трахома и елефантиаза.


Духовен водач

Омиротворяващата устременост на дейностите на някогашния президент в над 80 страни (разрешаване на спорове, поощряване на демокрацията и икономическите благоприятни условия, предварителна защита на болесттите и решение на обществени проблеми) носи на Картър Нобелова премия за мир през 2002 година Това кара даже критиците му да го нарекат най-успешният някогашен президент на Белия дом в американската история.

„ Имам честен престиж – стига да не го унищожа ", споделя Джими Картър. Той сигурно е един от духовните водачи на нацията. В продължение на доста години преподава в неделното учебно заведение на баптистка черква в родния си град Плейнс. Енориашите биват помолени да резервират места авансово, защото искащите да го слушат са доста.
Когато е на 90 години, Джими Картър е диагностициран с меланом, разсейките са към този момент в мозъка и черния му дроб. Поради напредналата възраст, той взема решение, че възможностите за оцеляване са минимални и може би му остават няколко седмици живот, не повече. 
„ Разбира се, че се молих. Не молих Бог да ме остави жив, молих Го да ми даде вярното отношение към гибелта. И изпитах необикновено успокоение. От този миг най-сетне повярвах в живота след гибелта. "  
Но Картър се възвръща - и го приема като знак, че Бог го моли да върне положителното - да помогне на другите да живеят по-добър живот. „ Това е дребното, което можем да създадем, да се отплатим на добротата с положително. Ето за какво сме тук и строим къщи. "
В продължение на 35 години Джими и Розалин Картър оказват помощ за ремонта на над 4300 домове за хора с ниски приходи в 14 страни и притеглят хиляди доброволци, след които и известни персони, към плана Carter Work Project. Сега помощта е значима повече от всеки път. Според Националния център по проблемите на бездомността и бедността, сред 2,5 милиона и 3,5 милиона американци спят в приюти, общежития за обществено слаби и други места, които не са предопределени за живеене. Броят на тези хора пораства от ден дневно. Безработни, изгубили опцията да изплащат жилище, самотни майки, хора с увреждания, психологично заболели - доста са аргументите човек да се окаже на улицата.

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР