Джим Харисън е губил пръсти, изпадал е в кома, а

...
Джим Харисън е губил пръсти, изпадал е в кома, а
Коментари Харесай

Човекът, който работи сред най-отровните змии, за да спасява животи

Джим Харисън е губил пръсти, изпадал е в кома, а сърцето му е спирало 4 пъти - и всичко това, до момента в който прави работата си.

Лош шанс? Трудови злополуки? Не, просто рисковете на специалността. А неговата работа е в действителност рискована.

Като професионален екстрактор на отрова Харисън прекарва дните си в компанията на най-смъртоносните змии в зоопарка Kentucky Reptile - туристическа атракция и изследователска база, която той ръководи дружно със брачната половинка си. Зоологическата градина е дом на най-голямата колекция от отровни змии в света.

" Последното захапване, което получих, беше от южноамериканска гърмяща змия. Бях неподвижен в продължение на няколко минути, даже не си припомням по какъв начин напуснах паркинга ", споделя той пред CNBC.

Харисън и други професионални екстрактори изцеждат отровата от избрани типове змии, с цел да бъде употребена за медицински проучвания. Отровата се извлича посредством внимателен развой, който включва проникване на зъбите на змията в чаша и разтриване на главата й за освобождение на веществото, употребявано за създаване на обезболяващи медикаменти и проучвания, свързани с лекуването на рак.

Процесът е безусловно безопасен за животното, само че извънредно рисков за индивида, който го практикува. Причината, заради която Харисън рискува живота си в " доене " на змии, е тъй като желае да оказва помощ на другите.

Но с изключение на риск за живота, тази специалност носи и положителни пари. Харисън продава отровата на кралска кобра по към 100 $ за грам, което е от изгода, защото грижата за 2000 змии в зоологическата градина не е по никакъв начин евтина. Освен нормалните разноски, той харчи по 25 000 $ годишно единствено за мишки.

Според Бюрото по трудова статистика междинната годишна заплата за биолози и зоолози, работещи с диви животни е 62 290 $. Харисън обаче не взема заплата, като вместо това е избрал да се изхранва с постъпленията си от извличането на отрова в зоологическата градина.

" Има причина да не вземам заплата - върша го единствено с цел да избавям животи ", споделя той.

" Когато си помислят за отрова, множеството хора си мислят за гибелта. Когато си мисля за отрова, аз мисля за живота. Всъщност непринудено давам живота си, с цел да избавям животите на другите ", убеден е зоологът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР