Джихадистко нападение в северната част на Буркина Фасо близо до

...
Джихадистко нападение в северната част на Буркина Фасо близо до
Коментари Харесай

Джихадистка атака в Буркина Фасо предизвика кървав отговор

Джихадистко нахлуване в северната част на Буркина Фасо покрай границата с Мали, остави 14 цивилни жертви. В отговор армията е провела акции в три северни провинции и е " обезвредила " 146 джихадисти, съобщи БГНЕС.
Атаката в град Каин, провинция Ятента, граничеща с Мали, е една от най-сериозните в страната. С нея броят на жертвите от джихадистките набези нараства до близо 300 от 2015 година насам.
Убийствата се случват в навечерието на срещата на върха на Г-5 Сахел, която ще се организира в Уагадугу през днешния ден, 5 февруари.
Г-5 Сахел е междуправителствена организация на пет африкански страни - Нигер, Мали, Чад, Буркина Фасо и Мавритания. Създадена е през 2014 година в град Нуакшот, столица на Мавритания. Поводът за основаването ѝ е интервенция " Бархан " - антитерористична интервенция на въоръжените сили на Франция, която обгръща територията на тези пет страни. Целта на задачата е да ограничи действието и въздействието в района на ислямистки терористични групи като Ал Кайда в Ислямския Магреб и нейните съюзни групировки. Основна задача на Г-5 Сахел е да обезпечи нужната съгласуваност сред държавните управления и въоръжените сили на петте страни.
През лятото на 2017 година в границите на самодейността беше образувана обща войска.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР