Джихадистката групировка Ислямска държава отново набира сила в Сирия в

...
Джихадистката групировка Ислямска държава отново набира сила в Сирия в
Коментари Харесай

Според Пентагона Ислямска държава отново набира сила в Сирия

Джихадистката формация Ислямска страна още веднъж набира мощ в Сирия в интервал, когато Съединените щати изтеглят войските си от тази страна, разгласи генералният контрольор на Пентагона в отчет, представен от Франс прес.

" Макар че загуби териториалния си " халифат ", Ислямска страна в Ирак и Сирия ускорява капацитета си за протест в Ирак и възобновява активността си в Сирия през това тримесечие ", се споделя в документа.

ИД съумя да се прегрупира и да се разрасне и в двете страни частично тъй като локалните сили остават неспособни да водят дълготрайни интервенции, да правят по няколко интервенции по едно и също време или да опазят освободените от тях територии, гласи документът. Групировката набра нова мощ в Сирия след частичното евакуиране на американските войски оттова. Това решение бе взето макар несъгласието на Сирийските демократични сили, подкрепяни от Съединени американски щати, които желаеха да получат повече образование и техника за антиджихадистките интервенции, се споделя в отчета.

Президентът Доналд Тръмп разгласи в края на предходната година, че по-голямата част от близо 2000-те американски военни в североизточна Сирия ще бъдат изтеглени и съобщи, че джихадистката организация е изцяло разгромена. Това решение на Тръмп провокира оставката на тогавашния министър на защитата Джим Матис, припомня Агенция Франс Прес.

В североизточна Сирия, която не е под контрола на президента Башар Асад, останаха известна част от американските военни. Вашингтон желае останалите членове на интернационалната антиджихадистка коалиция да засилят присъединяване си в нейните интервенции. Според антиджихадистката коалиция Ислямска страна евентуално има в Ирак и Сирия сред 14 и 18 хиляди членове, от които 3000 са чужденци, прибавя Агенция Франс Прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР