Джи Пи груп за пръв път е най-голямата строителна компания

...
Джи Пи груп за пръв път е най-голямата строителна компания
Коментари Харесай

Строителство: Магистрално спускане

" Джи Пи груп " за пръв път е най-голямата строителна компания в страната. Основните поръчки на сдружението в последно време са свързани с метрото.

Статията е част от класацията. Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на. Всички строители на инфраструктура усещат неналичието на държавни и европроекти.

Проблемната и неефективна НКЖИ ръководи 1 милиарда евро през този интервал

През 2017 година секторът ще разчита най-вече на нови планове за офиси, жилища, заводи, хотели. Нагласите са и за повече инфраструктурни поръчки с еврофондове
Метрото, западното околовръстно и мол. С тези огромни планове за пъри път " Джи Пи груп " става най-голямата строителна компания. След като приключи през 2016 година метростанция " Витоша " и правата от бул. " Джеймс Баучер " до " Хладилника " за близо 54 млн. лв., обединяване с " Джи Пи " в състава си завоюва и поръчки за третия лъч на метрото. " Джи Пи " беше определена за дострояването на Западната дъга (85 млн. лева.), а и построи отворилия в края на октомври " Мол Марково тепе " в Пловдив. Компанията го закупи през февруари 2015 година

" Джи Пи груп " е с мажоритарни притежатели Георги Василев и Владимир Житенски, а поради втория компанията е посочена за близка до шефа на " Лукойл " Валентин Златев, който отхвърля съгласуваност. Строителната компания е основен реализатор на " Лукойл " по създаване, ремонт и поддръжка на бензиностанции и газстанции, като е построила и реконструирала над 100 обекта, изграждала е и хотелите на семейството.

Приходите на " Джи Пи " за 2016 година са над 178 хиляди лева, като компанията е една от дребното строителни компании, които бележат растеж. Печалбата обаче леко спада по отношение на миналата година - от над 27 млн. лева за 2015 година тя пада на над 18 млн. лева за 2016 година

" Трейс груп холд " резервира втората си позиция и тази година макар спад над 35% и повече от три пъти по-малка облага за 2016 година по отношение на миналата. Всъщност холдинговата конструкция на " Трейс " е най-големият в строителството, в случай че се погледнат не самостоятелни данни, а консолидирани доклади - по този начин те имат общо доходи 276 млн. лева, като тук годишният спад е даже по-голям - с 43%.

От компанията си го изясняват с по-ниската интензивност в строителния отрасъл в страната, неналичието на европрограми и намаляла капиталова активност. " В бранша имаше спад както в инженерната инфраструктура, по този начин и в сградното строителство ", разясняват от компанията. Затова и са се обърнали към нови пазарни и разширение на портфолиото на дъщерните си сдружения. " Извън България сполучливо завършихме нашия сектор от автомагистрала Е-80 от сръбския Димитровград до българска граница, както и успоредния нетърговски път Бела Паланка - Пирот (Запад). Работим по още обекти с интернационално значение с възложител " Коридори ", Сърбия. Пътностроителните ни предприятия там - " Трейс ПЗП Ниш " и " Трейс ПЗП Враня ", работят на територията на 28 сръбски общини и поддържат близо 3000 км пътна мрежа. В Централна Европа холдингът се нарежда в Чехия. Там приключихме с построяването на колективен тръбопровод Бенешов – Седличани, работим по разширението на пречиствателни станции на летище Прага. "

Миналогодишният водач " Водстрой 98 ", която през предишното лято мина в групата на " Хидростой " с мажоритарен притежател Велико Желев, а допреди това се свързваше с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, към този момент не е първа, а трета по величина строителна компания. Новата група в действителност има три участника в подреждането - " Водстрой 98 ", " Хидрострой " и " Пътстрой Бургас ", и в случай че се съберат механично, приходите за предходната година са общо 300 млн. лева, само че не е ясно дали има вътрешни обороти сред сдруженията. Затова е допустимо Велико Желев в действителност да е най-големият строител за предходната година.

И " Хидрострой ", и " Водстрой " имат спад в приходите с по близо 50%. Велико Желев си изяснява спада в приходите и на двете компании със слабата година поради по-малкия брой обекти и в държавния, и в частния бранш. " Още предходната година всички търгове по оперативна стратегия " Региони в напредък " бяха обжалвани и в този момент започнаха да излизат от съдилищата ", изяснява той. Става въпрос за над 15 пътни ремонта на стойност над 150 млн. лева с възложител Агенция " Пътна инфраструктура ". " При общините работа нямаше, а във водния бранш обектите от предния програмен интервал завършиха и за новия не ги виждам да започват преди 2018 година ", прецизира той. Тук обаче компанията в последно време е първенец - завоюва поръчката за пречиствателната станция в Златни пясъци за 27.9 млн. лева с Данък добавена стойност и за тази в Добрич за 27 млн. лева, като за втората към момента не е подписан контракт поради обжалвания пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

В момента " Хидрострой " разчита на високо строителство, споделя Желев. Ръстът на имотния пазар въпреки всичко леко компенсира сушата на публични поръчки. " Във Варна строим общо 47 хиляди кв.м - един комплекс от шест здания и още една постройка 11 хиляди кв.м ", споделя той.

Що се отнася до " Пътстрой Бургас ", чийто притежател също е " Хидрострой ", Желев си изяснява растежа в приходите с това, че са имали за дотъкмяване общински обекти. Освен това компанията е измежду строителите на оградата с Турция.

Другите обичайно огромни групи ГБС и ПСТ явно имат слаба година. За втората компания, свързвана до предходната година с Пеевски, а в този момент единствено с ПИБ, даже има клюки, че се търси нов притежател. При " Главболгарстрой " и дъщерната им " ГБС–Инфраструктурно строителство " също има огромно стесняване на приходите сред 50 и 60%, като съгласно тях страната не е била фактор в бранша през 2016 година

" Ако желаете да уловите пулса на пазара, най-точният знак при нас е работата на офертния ни отдел, а не толкоз изпълненият размер. През 2015 година да вземем за пример над 70% от подадените предложения са били за държавни или общински планове. През 2016 година процентът на частните запитвания стига до близо 40, а единствено за първото тримесечие на 2017 година от направени 28 предложения 18 са за частни капиталови обекти ", изясняват от групата.

През 2016 година те са приключили план за " Уни хоспитал " в Панагюрище, а работят върху правата на автомагистрала " Струма " от Кресна до Сандански, язовир " Пловдивци " и уголемение на директния газопровод към Турция, както и частни планове като втория стадий от " Полиграфия бизнес център ", офис постройката Space Tower на " Цариградско шосе ", уголемение на съществуващо хранилище за фаялитов боклук в медодобивния цех на " Аурубис България " и редица частни жилищни планове.

Новите в класацията

Сред другите са три компании, които се занимават главно с частни планове: " Аргогруп екзакт ", " Никми " и " Кордеел България ". Първата компания има най-силен растеж на приходите през 2016 година, само че от ниска база. " Аргогруп екзакт " строи единствено частни сградни планове и евентуално е усетила раздвижването на жилищното и офисното строителство. Сред настоящите планове са големи жилищни здания на бул. " България " и в " Младост ", демонстрира уеб сайтът на сдружението.

НИКМИ, която също има възходящ оборот, строи главно свои планове, като през последните години довършваше своя комплекс зад НДК " Милениум център ".

Белгийската " Кордеел ", която има внушителния растеж на приходите 73%, построи логистичната база на Lidl в Ямбол, като инвестицията там беше 80 млн. лева Компанията има фокус върху промишленото строителство и евентуално независимостта от държавни поръчки. " В промишления бранш завършихме в Шумен цех за бойлери на Tesy и реконструкцията и новата зала на хотел " Рила " в Боровец. Имаме план за нова фабрика на немската компания Osram за осветителни тела ", изясни преди време Иво Трингов, изпълнителен шеф на " Кордеел България ".

Погледът напред

Секторът гледа към 2017 година с сдържан оптимизъм, като ще се разчита по-скоро на частните вложения. " Пазарът на недвижимите парцели се раздвижи, жилищното строителство също. Очакваме тази наклонност да се резервира ", сподели инж. Николай Станков, ръководител на управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ), в края на предходната година. От бранша споделят мнението му.

" Трейс груп холд " да вземем за пример разчитат на подписаните контракти за рехабилитация на жп секторите Скутаре - Оризово и Стралджа - Церковски, градежа на втория стадий от третата метролиния в София, както и работата по строителството на сектора от сръбската автомагистрала Е-75 Гърделица – Царичина котловина.

Велико Желев от " Хидрострой " чака по-скоро спад на оборотите, в сравнение с растеж и през тази година. Все отново обаче предвижда, че 2018 година ще има оживление, защото тогава поръчките от новия програмен интервал ще бъдат възлагани, общините стартират в този момент да афишират търговете си по " Региони в напредък ", както и по Програмата за развиване на селските региони в частта за общините. За " Хидрострой ", " Водстрой 98 " и " Пътстрой Бургас " следва и да се построи секторът от " Хемус " сред Ябланица и Боаза.

Ще се усети наклонност за релативно трайно повишаване на пазара на публични поръчки след един дълъг предварителен интервал, считат от ГБС, като обаче надали ще има фрапантно нарастване на частните вложения.

Една от положителните вести за бранша е, че от Министерството на превоза дадоха поръчка и че в околните месеци ще се открият дълго чаканите търгове в железопътната инфраструктура. Очакват се нови планове във водния бранш, като 2.3 милиарда лева от стратегия " Околна среда " са с подобен фокус.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР