Джейн Остин е английска писателка, родена на 16 декември 1775

...
Джейн Остин е английска писателка, родена на 16 декември 1775
Коментари Харесай

Умира Джейн Остин

Джейн Остин е британска писателка, родена на 16 декември 1775 година в Стивънтън, Хампшър, и умряла на 18 юли 1817 година в Уинчестър.
 жейн Остин е един от най-ярките създатели в британската литература от ХVІІІ в. За личността ѝ се знае относително малко, най-вече от мемоари на фамилията и от оживялата преписка със сестра ѝ Касандра
Втората щерка и предпоследно дете в фамилията на преподобния Джордж Остин, свещеник в с. Стивънтън, обл. Хемпшир, и брачната половинка му Касандра Лий. Израства в огромно семейство, сходно на сем. Бенет от „ Гордост и предубеждения “; има шест братя и една сестра - Касандра, с която е доста близка. Баща ѝ произлиза от остаряла кентска фамилия и е стипендиант на колежа „ Св. Йоан “ в Оксфорд, а майка ѝ е щерка на аристократи от остарял, само че обеднял жанр. Семейството е с лимитирани материални благоприятни условия и единствено поддържа семейството си. Двама от братята, Джеймс и Хенри, вървят по стъпките на бащата и стават банкери. Други двама, Франсис и Чарлз, си намират военноморска работа, като единият се издига до сан адмирал на флота. 
Касандра оказва огромно въздействие върху творчеството на сестра си. Остин е определяна като затворена, себична и доста горда, по тази причина не е всеобща фаворитка, само че с по-голямата си сестра е споделяла всичко. Многобройните им писма са главен източник на информация за Джейн Остин. Касандра изгаря по-голямата част от кореспонденцията им, с цел да не се сформира неправилно мнение за Джейн и това да повлияе пагубно на творчеството ѝ. Съдбата на Остин не допуска бележити случки и увлекателни завършения, по тази причина тя прекарва целия си живот заобиколена от любящи родственици.
Творчество
Романът ѝ „ Разум и усеща “ печели голяма известност и става доста прочут. Голяма известност печелят също „ Гордост и предубеждения “ и „ Ема “.
„ Разум и усеща “ е оповестен през 1811 година Първата версия на романа е написана още през 1795 година със заглавие „ Елинор и Мариан ”.  „ Гордост и предубеждения “ – в началото „ Първи усещания ” (First Impressions) – е приключен през 1796-97 година, само че оповестен едвам през 1813 година Той е една от първите сантиментални комедии и остава изтъкнат за цялата британска литература. Считан за най-популярния от всички творби на Остин, романът участва на челните места в класациите на обичани книги във Англия: през 2003 година е на второ място[2], а през 2007 година - на първо. Пред 1814 година излиза „ Менсфийлд парк “, а през 1816 година - „ Ема “, с посвещение на регента. „ Абатството Нортангър “ и „ Доводите на разсъдъка “ са оповестени посмъртно през 1818 година По-къси творби са „ Лейди Сюзан “ и Сандитън (Sanditon, незавършен). Новелата „ Семейство Уотсън “ е довършена от племенницата на Остин, Катрин Хабък, и е оповестена с подзаглавието „ По-малката сестра “ в средата на XIX век. Някои от по-ранните творби на Остин, известни в литературата като „ ювенилия “ (juvenilia), са: „ Трите сестри “, „ Любов и другарство ” (Love and Freindship), „ История на Англия “ и „ Красивата Касандра “.
Джейн Остин умира на 41-годишна възраст от незнайна болест и е заровена в Уинчестър, където отива на лекуване. Последните ѝ месеци са мъчителни, само че родственици настояват, че тя не е погълната от жал и тъга. Последвали проучвания демонстрират, че е имала признаци на отравяне с арсеник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР