Джеймс Олифант и Джейсън ЛанджРойтерсКонтролът върху Конгреса е заложен на

...
Джеймс Олифант и Джейсън ЛанджРойтерсКонтролът върху Конгреса е заложен на
Коментари Харесай

Ройтерс: Какъв е залогът на междинните избори в САЩ тази година

Джеймс Олифант и Джейсън Ландж
Ройтерс

Контролът върху Конгреса е заложен на карта на междинните избори в Съединени американски щати във вторник дружно с програмата на президента Джо Байдън за оставащите две години от мандата му.
Републиканците имат огромен късмет да поемат контрола над Камарата на представителите в Съединени американски щати, а демократите към момента таят вяра, че ще запазят болшинството си в Сената. Надмощието на републиканците в която и да е от двете камари ще е задоволително, с цел да аргументи земетресения в законодателния дневен ред на Байдън, а демократите му желаят да гласоподават и задвижат в Конгреса голям брой инспекции на дейности, подхванати от администрацията му.

Обратите в историята

По средата на четиригодишния президентски мандат ръководещата партия нормално губи места в Камарата на представителите. През 2006 година президентът Джордж Буш обществено призна, че републиканците му са претърпели огромно проваляне на междинните избори. На изборите през 2010 година президентът демократ Барак Обама разказа загубата на 63 места като безспорен крах. През 2018 година, две години след избирането на Доналд Тръмп за президент, Републиканската партия изгуби 41 места в Камарата. Във всички тези случаи болшинството в Камарата отиде от едната при другата партия.

Тази година единствено пет места разделят републиканците от болшинство в Камарата, състояща се от 435 членове. Боейки се от вероятността републиканците да поемат контрола, тридесет и един демократи оповестиха отдръпването си или оповестиха, че търсят нови постове. Това е рекорден брой за партията от 1992 година насам. В съпоставяне с тях двадесет от членовете на Републиканската партия обявиха, че се отдръпват или търсят нови длъжности.
Изгледите за победа на републиканците се ускоряват и поради така наречен джеримандъринг – практиката съзнателно да се манипулират границите на изборните региони за приемане на политическо предимство по време на процеса по преразпределяне, който се организира един път на 10 години.

В огромни щати като Тексас и Флорида членове на щатските законодателни събрания от Републиканската партия прокараха нови, даващи им преимущество карти на изборните региони, а в Ню Йорк сходна радикална карта, направена от демократите, бе отхвърлена от Върховния съд. Независими специалисти предвидиха, че републиканците са спечелили към три места посредством тази измама - по-малко, в сравнение с в предишното, само че задоволителни да окажат огромно въздействие върху нежното болшинство на демократите в Камарата.
Петдесет и три съревнования за Камарата във вторник са определяни като оспорвани съгласно водещи изборни анализатори.

Обрат в Сената?

Републиканците се нуждаят от едно място, с цел да поемат ръководството над Сената в Съединени американски щати, което сега е разграничено поравно, като вицепрезидентката Камала Харис има решаващия глас. Хора, кандидатирали се за пръв път и подкрепени от Доналд Тръмп, се потвърдиха като по-страшни противници, в сравнение с демократите чакаха. Сред тези претенденти са телевизионният водещ и доктор Мехмет Оз в Пенсилвания и някогашната футболна звезда Хершъл Уокър в Джорджия. Много оспорвани са и акциите за следени от демократи места в Аризона и Невада.

Байдън в неволя

Междинните избори от време на време служат за референдум за президента. По-малко от половината от жителите – 40 %, утвърждават представянето на Байдън съгласно анкета, извършена в интервала 31 октомври – 1 ноември от Ройтерс и Ипсос. Същата анкета сподели и че 69 % от американците считат, че страната се движи в неверната посока, за разлика от тези 18 %, които имат вяра, че придвижването е в вярната посока.
Както името на Байдън, по този начин и това на Тръмп не са на бюлетината. Бившият президент обаче е подкрепил претенденти с сходно на неговото мислене, защото пробва да остане фактическият водач на партията си преди възможната му нова кандидатура за президент през 2024 година

Демократите са окуражени от отрицателните публични реакции след решението на Върховния съд на Съединени американски щати да анулира конституционната отбрана на правото на аборт, произлизаща от делото „ Роу против Уейд “. Това решение провокира вълна от демократически протестни гласове на референдум в Канзас и докара до увеличение на броя на дамите в цялата страна, записали се за гласоподаване.

Проучвания на публичното мнение показват обаче, че стопанската система остава с доста по-голямо значение за гласуващите, което допуска, че гневът, подбуден от решението по отношение на абортите, няма да успее да избави демократите.

Демократите също се надяват, че проблемите на Тръмп със закона, произхождащи от евентуалната му корист с класифицирани документи и следствията за ролята му в опита за анулация на изборните резултати през 2020 година ще направи колебаещите се гласоподаватели по-малко склонни да поддържат републиканските претенденти.
С наближаването на изборния ден някои демократи още веднъж дефинираха републиканските си противници като хора, които не признават резултатите от последните президентски избори покровители на офанзивата против Капитолия на 6 януари 2021 година

Икономическа паника

Въпреки огромния спад на безработицата, стопанската система остава наранена от възходящата инфлация, която усили цената на съществени артикули за семейството като храна и сила. Въпреки че цената на петрола, както и на някои потребителски артикули спадна, Управлението за федерален запас предприе радикални ограничения за управление на инфлацията и прекъсване на растежа й.

 

Анкети от Ройтерс/Ипсос и други демонстрират, че стопанската система е с най-голямо значение за гласуващите, надминаващо това по тематики като престъпността, имиграцията, абортите и околната среда.

Демократите настояват, че пакетът за климата и опазването на здравето, който бе признат от Конгреса през август, ще спомогне да спадне инфлацията и наред с останалите неща да се създадат по-достъпни медикаментите с рецепта и да се понижат цените на здравните услуги.

Белият дом заяви също, че държавното управление ще опрости някои студентски заеми, противоречиво решение, за което демократите считат, че ще усили гласовете им измежду младите. Републиканците упрекнаха, че пакетът за климата и други ограничения, наложени от демократите, са влошили казуса с инфлацията.

Инфлацията и страховете от задаваща се криза бяха съществени тематики за републиканците през последните седмици преди изборите. Те вложиха доста в реклами, пораждащи боязън измежду гласоподавателите от скок на свързаната с принуждение престъпност, и внушаващи, че демократите стоят зад опитите за орязване на бюджета на полицията.

Източник: Българска телеграфна агенция

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР