Джеймс Кук е роден на 7 ноември 1728 година в

...
Джеймс Кук е роден на 7 ноември 1728 година в
Коментари Харесай

Джеймс Кук започва първата си експедиция

Джеймс Кук е роден на 7 ноември 1728 година в британския град Мартън, Северен Йоркшър, в семейство на безпаричен наемен служащ. По гледище на бащата, който желае да го направи търговец, на 17 години Кук е назначен за продавач в галантериен магазин. Там любознателният младеж се задържа по-малко от година и през юли 1746 година постъпва като юнга на кораба „ Фри Лов “, пренасящ въглища от Англия за Холандия и Белгия. След като служи няколко години като юнга на разнообразни кораби и интензивно учи морски науки, през 1752 година е назначен за помощник-шкипер на комерсиалния транспортен съд „ Френдшип “. От този миг нататък стартира блестящата кариера на един от най-видните мореплаватели в международната история.
През 1768 година Британското адмиралтейство пристъпва към организация на южна тихоокеанска експедиция, като мотивът за нея става наблюдението на прекосяването на планетата Венера пред диска на Слънцето на 3 юни 1769 година. През май 1768 година от околосветско корабоплаване се завръща Самюъл Уолис, който предлага наблюдението да се организира на остров Таити. Наблюдението на Венера е единствено мотив, а същинските аргументи за организирането на експедицията са откриването на тъй наречените „ Южен континент “ и присъединението на нови територии към Британската империя. След Седемгодишната война Англия доминира над атлантическите пътища и заема здрави позиции в Индийския океан. Франция обаче не се смята за дефинитивно победена по моретата. Остава Тихия океан, където през 1767 е изпратена френска експедиция под управлението на Луи Антоан дьо Бугенвил и британското държавно управление е изключително разтревожено от този факт. В същия регион стартират да демонстрират интензивност и испанците, съдружници на французите. Британското адмиралтейство се стреми да попречва завоюването на нови земи от други морски страни и се пробва да сътвори по тихоокеанските пътища британски опорни пунктове, които да способстват за определяне на английски надзор и над този океан. Несъмнено, известна роля играе и вярата за разкриване на обитаем Южен континент или други обитаеми земи в умерената и тропическата зона на Тихия океан. Там се надяват да намерят злато, първични материали и артикули, с които да се търгува в Англия или в нейните колонии.
След известно съмнение от страна на Адмиралтейството кандидатурата на Джеймс Кук се приема без условия и той е назначен за капитан на тримачтовия транспортен съд „ Индевър “ (375 т.). Екипажът в началото се състои от 98 индивида, в това число 13 бойци. В експедицията се включват двама художника и учени: Чарлз Грийн, астроном; Джоузеф Банкс, млад, доста богат човек, след това създател на Британското африканско сдружение и ръководител на Кралското географско дружество; шведския натуралист Даниел Карл Соландер, библиотекар на Британския музей. „ Индевър “ е екипиран с продоволствия за година и половина и въоръжен с 22 оръдия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР