Джеймс Харисън е известен като "човекът със златната ръка". Причината

Джеймс Харисън е известен като "човекът със златната ръка". Причината ...

"Златната ръка" на Джеймс – спасителят на 2 милиона бебета.Джеймс Харисън е известен като "човекът със златната ръка". Причината е, че даряваната от него кръв е помогнала за спасяването на над 2 млн. бебета. Тази седмица мъжът се подложи на последната си дарителска акция.

В продължение на повече от 60 години почти всяка седмица 81-годишният Джеймс Харисън е дарявал кръв. Поради всеотдайността си той е вписан в Книгата на рекордите на Гинес.

81-годишният Джеймс Харисън е нормален човек като всички останали – баща, дядо, колекционер на марки. На пръв поглед нищо необичайно. В родната Австралия обаче го наричат "Човекът със златната ръка".

Той е дарявал кръв 1173 пъти и е спасил живота на над 2 000 000 бебета, пише Bulgaria ON AIR. Родителите на всички тези деца са безкрайно благодарни на Джеймс.

На 14-годишна възраст Джеймс претърпява тежка операция на гръдния кош и се нуждае от преливане на голямо количество кръв. След преживяното решава да се отплати и да дарява собствената си кръв на нуждаещи се.

Лекари откриват, че в кръвта му има антитяло, което може да се използва за приготвяне на медикамента Anti-D, който се бори с проблем при бременните, наричан резус конфликт. Това се получава, когато жена с положителен резус фактор е бременна с дете с отрицателен резус фактор. Тогава имунната система на майката реагира и започва да атакува кръвните телца на бебето.

Джеймс е смятан за герой, но самият той не се определя като такъв. Заради напредналата си възраст лекарите му препоръчват вече да не дарява кръв. Джеймс споделя, че ако не е била медицинската препоръка още би продължил да кръводарява, защото няма по-хубаво усещане от това да спасяваш живот.
По публикацията работи: Боряна Павлова

Източник: dnes.bg