Джеймс Франко се обяви за зависим от него, след като

...
Джеймс Франко се обяви за зависим от него, след като
Коментари Харесай

Сексът може ли да пристрастява?

Джеймс Франко се разгласи за подвластен от него, откакто заплати Щатски долар 2,2 млн. на ученички
Две години откакто бе упрекнат, че е злоупотребявал полово с възпитаници в школата си по актьорско майсторство, холивудската звезда Джеймс Франко направи ненадейно самопризнание. По време на изявление за подкаст той сподели, че в действителност е спал с някои от девойките и това е било погрешно, само че всичко идвало от неговата полова привързаност. Вместо схващане и съчувствие обаче получи нова порция яд. Даже някои психолози повдигнаха въпрос дали половата взаимозависимост не стартира прекомерно постоянно да се употребява като комфортно опрощение от хора, които злоупотребяват с други.

Първият иск против Джеймс Франко от някогашни негови ученички е заведен през 2019 година Тогава две девойки го упрекват, че се държи несъответстващо с курсистите в школата си “Студио 4 ”. Използва ги да задоволи половите си потребности, като ги примамва с вероятността да получат роля в негови филми. След като и други признават, че се усещат излъгани да заплащат за образование по актьорско майсторство, което в действителност на моменти прераства в откровени оргии, маскирани като подготовка на секс подиуми в киното, школата реализира извънсъдебно съглашение за 2,2 млн. $ с потърпевшите. Въпреки това 43-годишният артист в нито един миг не признава, че е отговорен, и не се извинява.

“Не мога да кажа доста по въпроса, тъй като застрахователната компания на школата е решила по този начин да завърши процесът, само че някои хора считат, че са били измъчвани, и всички ние усещаме, че най-лесното нещо беше да уредим нещата ”, изясни Франко. Адвокатите на жертвите дефинираха изявлението му като непоносимо държание, което издава, че той към момента демонстрира цялостна апатия и не се интересува от голямата болежка и страдалчество, на които ги е подложил в тази “симулация на актьорска школа ”, която след разкритията за протичащото се в нея спря да съществува.

Повечете от исковете против него бяха за случаи от 2018 година или две години откакто холивудската звезда твърди, че се е лекувал от полова взаимозависимост. Преди това той заяви, че страда от привързаност към алкохол и психотропни субстанции, само че е съумял да се освободи от нея и води изтрезнял метод на живот.

“Сексуалната взаимозависимост от ден на ден се употребява като етикет за опрощение на дейности, в сравнение с за същинска диагноза ”, изяснява Крейг Харпър, учител по логика на психиката в университета в Нотингам. По думите му има редица критерии, на които обещано държание би трябвало да дава отговор, с цел да се приказва за привързаност и да може тя да бъде диагностицирана. Например по какъв начин то се отразява на прочувственото положение – усъвършенства ли се то при практикуването му? Ако това се случва, появява ли се възходящо предпочитание да се случва още веднъж и още веднъж, даже това да води до междуличностни и професионални усложнения за индивида. Правят ли се опити за прекъсване и в случай че са несполучливи, идващите поведенчески модели биват ли по-тежки и саморазрушителни. Превърнал ли се е сексът в натрапчива или завладяваща концепция, която пречи на способността за свободен избор сред прекъсване или продължение на избран вид държание. Често полово подвластните хора осъзнават, че това, което вършат, е погрешно, само че все пак не престават. Те не могат да се възпират от дейности, свързани по един или различен метод със полово облекчаване.

Учените изясняват, че не става въпрос за искащи прекомерно доста секс, а за изпитващи стрес, тревога, меланхолия и позор, когато се пробват да си го обезпечат. “В тези случаи повода не се крие в секса, както при питателните нарушавания в храната или при хазарта в парите. Говорим за душевен нарушавания, които провокират рисково полово държание ”, показва психологът Рой Рийд.

Затова през 2018 година Световната здравна организация реши да включи натрапчивото полово държание в листата си с психологични разстройства, с цел да помогне на хората да осъзнаят, че имат болестно положение, и да търсят лекуване. Според нейните специалисти хората, които страдат от тази “зависимост ”, имат нарушавания в импулсния надзор, въпреки да е мъчно да се дефинира по кое време тъкмо става въпрос за пристрастяване, защото самите подвластни не са склонни да се усещат по този метод, за разлика от корист с опойващи субстанции, алкохол или
хазарт. Те предизвестяват, че не трябва да се диагностицира някой с натрапчиво полово държание просто заради позор или морални мисли и усеща. Необходимо е да има непрекъснат модел на крах при управление на интензивни, повтарящи се полови импулси или пориви, водещи до държание в продължение на дълъг интервал от време, което предизвиква нарушаване в персонални, фамилни, обществени, професионални и други значими области на действие.

Смята се да вземем за пример, че неконтролируемото гледане на порно се явява главен проблем за развиване на такова пристрастяване. Няколко проучвания са посочили, че при хората с натрапчиво полово държание порнографията задейства мозъчната активност по същия метод, както се случва при приемане на опойващи субстанции от наркозависими.

Наблюдава се също самообявяване на полова взаимозависимост, с цел да се избегнат религиозни канони и морално отрицание на половата интензивност. “С това е обвързвана и зараждащата се наклонност за разказване на евентуално аморално държание, в това число високопоставени случаи на полови нарушавания от типа, приет от Джеймс Франко, на езика на “пристрастяването ”. В този подтекст се счита, че обещано лице не носи отговорност или най-малко има смекчаващи виновността условия за присъединяване в проблематично полово държание, защото е “пристрастен ”, изяснява Крейг Харпър. Така че, в случай че някой се пробва да злоупотребява с вас под претекст, че е подвластен от секс, имайте едно мислено. Невинаги става въпрос за болестно положение, което изисква схващане и поддръжка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР