Джеймс Алисън и Тасуку Хонджо ще си поделят наградата, чието

...
Джеймс Алисън и Тасуку Хонджо ще си поделят наградата, чието
Коментари Харесай

Двама учени, открили нов подход за борба с рака, печелят Нобеловата награда за медицина

Джеймс Алисън и Тасуку Хонджо ще си поделят премията, чието парично изражение е 9 млн. шведски крони, или към 1.01 млн. $

Още по тематиката
Трима американци получават Нобеловата премия за медицина

Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Янг са отличени за работата си по изясняване механизма на биологичния часовник
2 окт 2017 Двама учени, разкрили способ за битка с рака посредством потреблението на имунната система, са тазгодишните носители на Нобеловата премия за медицина. Изследванията на американеца Джеймс Алисън и японеца Тасуку Хонджо са довели до намирането на лечения за напреднал етап на гибелен рак на кожата, оповестява BBC.

Предложеният от двамата учени метод демонстрира по какъв начин другите тактики за " възпрепятстване " на спирачките на имунната система могат да бъдат употребявани за лекуване на рак, показват от Нобеловия комитет на Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм, който връчва оценките в категория физиология или медицина.

Алисън и Хонджо са поотделно са изучавали протеини, които блокират имунната система, и по какъв начин те могат да бъдат освободени, тъй че тя да бъде задействана против тумори, написа " Дневник ". Двамата ще си поделят премията, чието парично изражение е 9 млн. шведски крони, или към 1.01 млн. $.

Наградата за медицина или физиология е първото отличие, връчвано всяка година в така наречен Нобелова седмица. В идващите дни ще станат ясни лауреатите и на наградите за физика, химия, мир и стопанска система. Тази година няма да има Нобелова премия за литература поради сексскандал в Шведската академия – брачният партньор на една от членките ѝ, Жан-Клод Арно, бе упрекнат в обезчестяване от две дами и наказан по едното обвиняване. 18 членове на академията напуснаха в символ на митинг против дейностите на институцията по въпроса, въпреки нормално участието им да е пожизнено и да няма процедури за тяхното овакантяване, изключване или заместване, напомня " Дневник ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР