Джейми Лий Къртис е известна най-вече като талантлива актриса и

...
Джейми Лий Къртис е известна най-вече като талантлива актриса и
Коментари Харесай

Джейми Лий Къртис: Звездна слава и безрадостен живот

Джейми Лий Къртис е известна най-много като надарена актриса и заслужена " кралица на крясъците ", само че сферата ѝ на активност е доста по-широка от киното: тя е деен човеколюбец, покровител на позитивното отношение към тялото и равенството сред половете, публицист и откривател. Освен това тя е щерка на две кино звезди от огромна големина. Семейните й връзки обаче не я вършат известна. Изграждането на актьорската кариера на Къртис стартира от масите и изминава бодлив път, преди да се трансформира в издирван актьор и попкултурна легенда. Животът на Джейми Лий не е бил елементарен отвън снимачната площадка. Актрисата се сблъсква с всевъзможен тип дискриминация, когато към момента не е признато да се приказва за тях на глас, и в продължение на доста години е пристрастена към алкохола и опиоидите.


Една от главните изненади на 95-ата гала по връчване на премиите " Оскар ", която се организира през 2023 година, беше успеха на Джейми Лий Къртис. Заветната премия в категорията " Най-добра актриса в поддържаща роля " ѝ донесе ролята на луда данъчна инспекторка във кино лентата " Всичко, на всички места и едновременно ".

За Къртис, известна с основните си функции във филми на ужасите, тази номинация, беше първата за цялата ѝ кино кариера, която към този миг продължава съвсем 45 години. И тя очевидно не е очаквала, че още при първия опит ще получи статуетката, изключително откакто за очевиден любимец на церемонията в тази категория беше считана звездата от " Черната пантера: Уаканда вечно " Анджела Басет. В речта си актрисата прочувствено благодари на брачна половинка си, на децата, на почитателите, които постоянно са изразявали любовта и поддръжката си към нея, и настрана - на родителите си, известните актьори Джанет Лий и Тони Къртис.

Джейми е второто дете в фамилията на Тони Къртис и Джанет Лий. Актрисата нееднократно е уверявала, че " тя е родена, с цел да избави брака им ", само че този проект не сработва. В началото на 60-те години на предишния век Тони Къртис е суперзвезда, по тази причина фамилията и децата го вълнуват по-малко от другите дами. По това време Джанет Лий не отстъпва на брачна половинка си по звездност. Освен любовта на публиката, тя имала и признанието на рецензията и " Златен глобус " за ролята си в паметния трилър на Алфред Хичкок " Психо ", по тази причина не търпяла изневерите на брачна половинка си.

Двамата се разделят през 1962 година Няколко месеца след развода Джанет се омъжва наново - за спокойния и благонадежден брокер Робърт Брандт, Къртис избира да води бохемски метод на живот и не се интересува от децата. Той не изпитвал потребност да прекарва време с тях, тъй че приносът му към тяхното образование се ограничавал до великодушната прехрана, която плащал на някогашната си брачна половинка.

С майка си Къртис няма доверителни връзки. Според актрисата тя постоянно се е съобразявала с потребностите и желанията на децата, грижела се е за тях, само че в това време постоянно е била дистанцирана. Мъжът, който интензивно участвал в живота на Джейми Лий и по-голямата ѝ сестра Кели, станал доведения татко. Мъжът приел девойките като свои и ги възпитал в суровост и непоклатимост, а в това време Тони Къртис траял да се дами наново, да има нови деца и да се развежда.

Липсата на родителско и изключително на бащино внимание се отразява на държанието на Къртис. Тя израства като мъчно дете, бунтовник, оправя се зле в учебно заведение и даже не мечтае за холивудска популярност - частично тъй като има сиви зъби. Вместо актьорска кариера тя възнамерявала да стане служител на реда, тъй като считала, че това не изисква доста образование.

В края на 70-те години обаче поради поредност от несполучливи опити и отводи в киното Къртис е подготвена да се откаже от концепцията да покори Холивуд. Решението ѝ трансформира само предлагането на режисьора Джон Карпентър да играе в новия му филм преследваната от фанатик 17-годишна детегледачка Лори Строуд. Тогава Къртис просто има шанс: бюджетът на " Хелоуин " е толкоз невисок, че режисьорът е заставен да вземе за основната роля ниско платени актриси. Неочаквано този нискобюджетен филм се трансформира в един от най-големите касови шлагери на 1978 година и с времето придобива статут на паметна класика. Високопоставеният дебют на огромния екран предопределя бъдещето на Къртис - за доста години напред името ѝ се свързва с филмите на ужасите.

В киното Къртис играе най-вече мощни и самостоятелни героини, само че отвън снимачната площадка животът ѝ не всеки път е равен. През 1989 година, до момента в който работи върху мелодрамата " Перфектно ", операторът Гордън Уилис поглежда актрисата една заран и споделя, че да снима подиуми с нейно присъединяване няма да може, тъй като наподобява подпухнала. Заради този нехаен коментар Къртис стартира да се пробва по всевъзможен метод да резервира младостта си. Първо си инжектира ботокс, седи на строга диета и безмилостно боядисва сиви коси, а по-късно прави не прекомерно сполучлива липосукция. Но съдбовна за актрисата се оказа блефаропластиката - интервенция за поправяне на формата на клепачите, след която тя развива взаимозависимост към предписаните с рецепта болкоуспокояващи.

Пристрастяването се усложнява от зависимостта на Къртис към алкохола. По-късно актрисата споделя, че посредством смесването на опиати и алкохол е можела да не помни доста бързо. За малко време тя престанала да изпитва позор пред околните си и боязън, че таблоидите ще схванат истината и ще я изядат жива.

Къртис дълго време успявала да скрие казуса от близките - даже брачният партньор ѝ не подозирал нищо. Актрисата е сигурна, че е имала огромен шанс, че под въздействието на психотропни субстанции не е направила нелепости, за които да съжалява до края на живота си. В алкохолна и наркотична полуда актрисата прекарва 10 години и в един миг стига до такава степен, че стартира да краде хапчета от родственици и другари. След като осъзнава дълбочината на падението си, през 1999 година тя най-сетне взема решение да се освободи от зависимостта и да възвърне контрола върху личния си живот. Къртис разказала всичко на публицистите и отишла на рехабилитация. Вече 25 години тя е трезва и доста се гордее с това./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР