Джейми Бартлет © Pelle Sjoden ВизиткаДжейми Бартлет е директор на

...
Джейми Бартлет © Pelle Sjoden ВизиткаДжейми Бартлет е директор на
Коментари Харесай

Джейми Бартлет: Технологиите създават очаквания, които политиката нe може да удовлетвори

Джейми Бартлет

© Pelle Sjoden Визитка

Джейми Бартлет е шеф на Центъра за разбор на обществените медии в английския тинк танк Demos. Като публицист той се занимава интензивно с въздействието на технологиите върху обществото и политиката. Това е и главната тематика на последната му книга - The People Vs Tech ( " Хората против технологиите). Автор е още на Radicals, която се занимава с крайните и утопични придвижвания, и на The Dark Net, където изследва скритите ъгълчета на интернет.

През 2019 година той показа и подкаста The Missing Cryptoqueen, в който проверява една от най-големите финансови пирамиди в света OneCoin и нейната създателка Ружа Игнатова. От 2017 година тя не се е появявала обществено, а в Съединени американски щати беше задържан брат й Константин, който се призна за отговорен. Преди броени седмици завърши и дело, в което американски юрист Марк Скот бе приет за отговорен за пране на пари от OneCoin. В осемте епизода излъчени от BBC Бартлет дружно с продуцента Джорджия Кат наблюдават историята, която и " Капитал " отразява от четири години.
Кой беше най-странният миг за вас до момента в който подготвяхте The Missing Cryptoqueen?

Трудно е да избереш единствено един. Но това, което на мен ми се е запечатало, е пътуването до дребни села в Уганда, където отcкрихме места, където Ружа е по-известна от Сатоши Накамото (псевдоним на незнайния към момента основател или основатели на Bitcoin - бел.ред.). Което е извънредно - от офиса в София, който ни показахте, до тези места на 4000 благи, да видиш хора, които приказват като че ли е нещо естествено. Конкурсът за хубост Miss OneLife в Букурещ също беше необикновен - беше като да си вътре в балона, където всички имат вяра 100% в това. Но може би най-любимото ми беше срещата с Игор Албъртс, опитният мултилевъл маркетинг (MLM) състезател, който през 2017 година е топ водач в компанията. За мен това е ключът да се разбере OneCoin - не крипто машинация, а MLM машинация.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво прави OneCoin толкоз сполучлива - шансът, гениалността на Ружа, нещо друго?

Мисля че е точната композиция в точния миг. Ако е година по-рано или няколко по-късно, може би нямаше да проработи. Интересът към криптовалутите тъкмо се покачваше, също така и новата приложимост на обществените мрежи - да можеш да създадеш изолирана от мейнстрийм медиите галактика. Наистина мисля, че мултилевъл маркетингът е в основата, само че не мога да преценява кое е било първо и кое второ. Дали историята е " да създадем подправена криптовалута, MLM е чудесният притежател за нея " или " ние сме MLM експерти, подправена криптовалута би била съвършен артикул ".

Но има и други опити за такава композиция, които по някаква причина не съумяват

Тук идва и умеенето да се сътвори такова печелещо доверие лице като Ружа. Нейната роля съгласно мен е да е толкоз безапелационна, че каквито и въпроси да зародят у вложителите, те да пренебрегват подозренията си. Затова тя е толкоз значима - комбинацията сред нея и другият създател Себастиан Грийнууд, който е MLM индивидът, прави съвършеното закононарушение.

Телефонът ви звъни и чувате " Здравей Джейми, аз съм Ружа, разбрах че ме търсиш Имаш един въпрос време - давай! ". Какво ще попитате?

" Къде си? " Но даже отвън шегата до момента в който правихме подкаста с Джорджия си мислехме, че тя може да изиска някак да комуникира с нас, тъй като тя е подобен човек. Музиката към предаването, с нейното име, което доста хора се чудят какво значи, въпреки вие на български да я разбирате - тя е като обръщение към нея.

Но отвън очевидния въпрос мисля, че бих питал: " Очаквахте ли, че OneCoin ще стане толкоз огромна или мислехте, че ще е нормална машинация за десетина милиона, след която всички изчезват и се не помни, защото има доста такива? " Според мен има задоволително доказателства, че те в никакъв случай не се очаквали, че ще стане толкоз огромна. А също бих попитал и дали в някакъв миг в действителност е имала проекти да направи същински блокчейн и да трансформира OneCoin в същинска компания.

Кой е отговорен? Кой е трябвало някъде надалеч преди 2019 година да се намеси и да каже, че има проблем и би трябвало да се спре?

Разбира се, има хора които са го казвали. И вие също сте писали и други, тъй че е имало предизвестия. Аз държа главно виновни четири групи. На първо място биткойн общността - те го пренебрегват, тъй като мислят че е толкоз очевидна Понци скица, че никой не би се хванал. Трябвало е да плануват, че елементарните хора без знания могат да се подведат.

На второ място държа медиите виновни, тъй като като цяло те вземат решение, че това е криптовалутна история и е единствено за профилираните издания. Повечето огромни медии го пренебрегват - вие, естествено сте писали, само че отвън вас са по-скоро дребни уеб сайтове, които са по-скоро whistleblowers.

На трето място регулаторите и най-после всички тези хора високо по веригата на OneCoin - топ водачи и промотиращи я по събития, които умишлено избират да не задават въпроси. А тук влизат доста хора - тук е и Forbes България, които пускат рекламната втора корица с Ружа, тук е и The Economist, на чието събитие тя е преподавател. Те е трябвало да ревизират доста по-внимателно. Не споделям, че са нарушители, само че носят отговорност.

Като споделяме медии обаче сходни измами има доста. Ако ви се бях обадил през 2015 година преди да се знае, че става въпрос за милиарди и бях споделил вижте OneCoin, това щеше ли да ви заинтересува? И щеше ли да заинтересува BBC?

Честно казано, евентуално да - елементарно се вижда, че е огромно и че се случва и във Англия. Така че би могло да оправдае по-задълбочено следствие. Но мисля, че същинският проблем е, че множеството публицисти се плашат като видят думата крипто и споделят това не е за мен. А не е нужно да си криптоспециалист за задачата. Но в действителност доста от жертвите и в този момент не могат да повярват какъв брой малко е писано за това, като че ли никой не му е пукало, че се случва. И са прави.

Чест въпрос от България е дали The Missing Cryptoquеen може да промени отношението към българите във Англия? Вече към Brexit беше много употребена изразителност против чужденци и източноевропейци

Не, не, не Все отново в историята имаме и хора като вас, които са от положителните. Със сигурност ни мина през главите и не искахме да вършим история от вида " български измамници вършат това и това ". Затова и искахме да употребяваме българска музика, да демонстрираме културата на страната. Никъде не упрекваме България, през цялото предаваме сочим пръст към съответни хора, регулаторите тук, измамници в Уганда. Така че се надявам, да няма подобен резултат. А и почтено казано английското обществено мнение е толкоз твърдо по доста тематики, че надали дребен подкаст би могъл да го промени.

Можем ли от тази история да извадим по-големи заключения за нас като общество и технологиите?

Да естествено. Понеже насочваме предаването не към експерти, а към необятната аудитория, логически извод е, че новите технологии са вдъхновяващи, само че има и хора, които биха употребявали това за измами. Винаги внимавайте, когато някой ви продава идващото велико нещо или ви дава обещание по какъв начин ще извършите благосъстояние. Ако успеем да създадем хората единствено 10% по скептични, това ще е в действителност триумф.

Но има и по-важни заключения. Един е за регулаторите - те не схващат, че забавянето или бездействието за измамниците е като утвърждение и им оказва помощ да развиват активността си. Измамниците в Уганда продават OneCoin пакети с пояснение, че английската FCA е премахнала предизвестието за OneCoin от уеб страницата си. Но най-интересното за мен е по какъв начин OneCoin съумява да си сътвори различна осведомителна галактика, където всички критици са платени злобари - като вас, или биткойнъри. И да употребяват открити марки като Forbes, The Economist да си придадат легитимност. Всички ненапълно се опитваме да създадем по-впечатляваща версия на себе си, само че тя го прави с огромен обсег. Затова за мен фирмите имат отговорност - тази корица на Forbes България е била толкоз значима за OneCoin, до момента в който за тях е била просто дребен контракт. Но за какво си правиш реклама на четири страници с идентична корица? Затова за мен огромният въпрос е по какъв начин се конструира онлайн престиж и по какъв начин може да се употребява от измамници или други да подведе хората.

Но не преувеличаваме ли малко смисъла - милиони хора, милиари долари, само че действително това е незабележим %? Не е ли нещо подвело единствено най-уязвимите и най-алчните?

Може би, само че това важи и за Бърни Мейдоф. Може да кажем да, 48 милиарда $, само че какво е това на фона на трилионите в стопанската система. Само някакви 3000 вложителя В случая са доста хора за една обособена машинация, а за мен е показателно и като цяло за пирамидите, за понци схемите, за крипто измамите. Ако отново се върнем на Уганда да вземем за пример - там толкоз доста хора се връзват на едно и също още веднъж и още веднъж.

Историята не се повтаря едно към едно и евентуално няма да има втори OneCoin, само че каква може да е защитната линия по този начин, че това да не се случва в някаква модифицирана версия?

Единственото е да се надяваме да не доближи подобен размер. Не мисля, че можем да го спрем - има и ще има други сходни измами. Но в случай че тъй като хората са чули за OneCoin идната доближи единствено 100 хиляди, а не милион души, това ще е огромен триумф.

А представяте ли си след 5 или 10 години да имам изкуствен интелект (AI) в телефона, който да ме предизвестява: получих такова капиталово предложение - не, това е машинация?

Не, измамниците също ще си имат AI. Или ще споделят: о, този логаритъм е изработен от Гугъл, а те работят с американското държавно управление, а то се опасява от нашата криптореволюция. Щом хората не престават да имат вяра в OneCoin след всичко, не виждам по какъв начин AI ще им помогне. По-скоро се тормозя тази история да не докара до свръхрегулация на целия крипто бранш. Често регулаторите вършиха неточност в предизвестията си да поставят OneCoin паралелно с BitCoin и в този момент може да решат да го контролират аналогично, което ще създаде други проблеми.

А представяте ли си AI Ружа - логаритъм, толкоз добър да улавя човешките недостатъци, че да сътвори съвършена машинация?

Да, може - единствено като си спомним по какъв начин можеш да наемеш Cambridge Analytica да таргетираш по-добре хората с послания. Винаги съм се страхувал, че точно измамници, нарушители, екстремисти и така нататък първи намират метод по какъв начин да употребяват новите технологии. Сигурно към този момент има някой доста добър съветски machine learning експерт, който си мисли по какъв начин ли може да интегрираме AI в идната MLM крипто машинация. Сигурно ще го четем след година-две и ще си споделяме: това е толкоз мъдро.

Цялата тази история прави ли ви по-песимистично надъхан за взаимоотношенията ни с технологиите?

И преди си бях много скептичен, тъй че не съм се трансформирал доста. Притесненията ми са, че сме основали правила, упования, държание, регулации за свят, който към този момент от ден на ден не съществува. Затова виждам мощна прилика сред Cambridge Analytica и OneCoin - хора от покрайнините на обществото, които виждат опция в нова технология и реализират непропорционално влияние. А разпоредбите, които имаме за неща като изборите, са толкоз мудни. Така че не мисля, че OneCoin ми е дал още един ъгъл към същата история - напредъкът на технологията и неумението на обществото да я управлява.

А виждате ли допустимо решение?

Не, само може да се опитваме пропастта да не стане прекомерно огромна.

Тази бездна ли кара хората на от ден на ден места да гласоподават за популисти?

Да, имам вяра, че повода е възприятието, че светът е отвън надзор, всичко е извън опциите на политиците и разпоредбите ни да вземат решение проблемите. Затова от ден на ден се обръщаме към политици, които дават обещание да дойдат с твърда ръка и да решат всичко. Но по-широкият проект на казуса е упованието ни като хора, живеещи в цифрово общество, като консуматори - какъв брой бързо можем да получим всичко онлайн. Имаме доста повече опция да модифицираме света в близост, а това наподобява все по-малко стиковано с метода, по който демокрацията работи - постепенно, тромаво, политиците вземат решения, които не се харесват. Това е фундаменталният проблем - технологиите основават упования измежду хората, които политиката няма по какъв начин да удовлетвори.

Значи може би след AI Ружа, ще имаме AI Тръмп и така нататък? Дали скоро бихме избрали логаритъм, който да ни ръководи и има права като човешките?

Не виждам за какво не, в случай че машините станат свръхинтелигентни и толкоз по-добри да вземат решение проблеми. Но преди този момент виждам огромна крачка и тя е да гласуваме за технократски партии, които дават обещание да решат доста проблеми като употребяват от ден на ден машини. Ще би трябвало да запазим илюзията, че хората държат контрола - прекомерно сме прочувствени да приемем, че компютър ни ръководи. Дългосрочният ми боязън е рецесия на отчетността - няма да знаем по какъв начин тъкмо работи светът, машините ще вземат решения, които не можем да разберем, и ще изгубим връзката кой е виновен.

Не сме ли към този момент на тази фаза - да вземем за пример на финансовите пазари хората, които схващат какво става, в случай че има такива, са най-малък %?

Да, изцяло съм склонен - съвсем никой не схваща света на алгоритмичната и високочестотна търговия, а малцината които схващат могат да манипулират останалите и да се възползват. И резултатът е, че доста хора през днешния ден се настройват против финансовият свят и ненавиждат капиталовите банкери. А в този момент си представете същото в пазара на труда, опазването на здравето, защитата, обществените разноски Създава се чувство за дистопия, която съгласно мен е по-вероятна от нелепости като машините ще ни вземат работните места и няма да има какво да вършим. В този миг може да се появят и политици, които да са твърдо антитехнологично настроени. В бъдещето на политиката това ще е доста значима разграничителна линия: по какъв начин лявото и дясното се отнасят към технологиите.

Разочарован ли сте, че последният епизод на The Missing Cryptoqueen излезе часове преди братът на Ружа да се признае за отговорен и да свидетелства?

Защо да съм отчаян? Мисля че с подкаста повишихме интереса към делата в Съединени американски щати и отразяването на присъдата на Марк Скот за пране на пари за OneCoin. За мен таймингът беше добър, тъй като притегли и хора и публицисти да наблюдават процеса. Някои хора даже мислеха, че историята е толкоз странна, че сме си я измислили или сме я преувеличили, тъй че беше забавно да могат по-късно да проследят какво става в правосъдната зала. Ако в съда Константин беше споделил къде тъкмо е сестра му, тогава към този момент щеше да е друго.

А какво ви е чувството, по какъв начин ще свърши историята - ще узнаем ли къде е Ружа, ще има ли други наказани?

Мисля, че може да има още упрекнати, тъй като и в други страни локалните управляващи може да стартират следствия - за нерегламентирана продажба на скъпи бумаги или нещо сходно. А за Ружа - в главата ми се сблъскват разновидности. Мисля си, че е мъчно е да изчезнеш за толкоз дълго и се запитвам дали към момента е жива. Не ми се има вяра ФБР да не знаят къде е, щом ние имаме някакви хрумвания и догатки. Сега лицето й е доста по-разпознаваемо и това може да докара до нови следи. Не знаем и какво Константин е споделил на американските прокурори - в залата твърди, че не е разговарял с нея от изгубването й, само че някак не ми се има вяра. Може би идващите месеци ще са основни. Но сигурно в случай че в този момент я заловят и има дело в Съединени американски щати, залата ще е цялостна. Докато в случай че беше преди година, не знам дали щеше да е по този начин.

Интервюто взе Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР