Джей Шети е разказвач на истории. Бивш монах. Първо телевизионен

...
Джей Шети е разказвач на истории. Бивш монах. Първо телевизионен
Коментари Харесай

След 30 всичко е решено? Ако мислите, че годините ви притискат, чуйте това

Джей Шети е повествовател на истории. Бивш духовник. Първо ефирен водещ, след това интернет звезда – представител с над 10 милиона слушатели по целия свят. В днешния епизод на неговата вдъхновяваща поредност в ΥοuTube Шети споделя с нас един значим урок, който постоянно забравяме – изключително във възрастта, в която се счита, че построяваме бъдещето си. 

Директорът на учебното заведение излиза на сцената пред един випуск възпитаници, започващи образованието си в горен гимназиален курс. В английската система това са две години профилирано образование след приемането на приблизително обучение, наложителни за всеки, който желае да кандидатства в университет.  

Добро утро, десетокласници! – залата утихва, шефът стартира речта си – Събрахме се тук, с цел да поговорим за началото на едно странствуване, за началото на живота, който е пред вас.

След две години ще сте приключили горен курс. След три години ще се пръснете по целия свят да учите в университетите, които сте избрали.  След пет години ще сте почнали своята кариера. Много от вас ще бъдат тук, в същата зала, и ще работят за най-високопоставените институции по света. После ще се ожените. После може да си купите къща. След 10 години животът ви ще бъде организиран. След 15 години ще бъдете на 30 и оттова нататък житейският ви път ще бъде очертан…

 – Прощавайте, господин Директор – Джей излиза от публиката и се качва на сцената – позволете ми да ви кажа за какво този метод може да ви изиграе неприятна смешка.

Познавам хора, които приключиха на 21 и не си откриха работа до 27. Познавам хора, които приключиха по-късно и си откриха работа незабавно. Познавам хора, които в никакъв случай не са учили в университет, само че още на 18 са разкрили това, което обичат. Познавам хора, които намериха работа незабавно след довеждане докрай. Изкарват положителни пари, само че ненавиждат това, което правят. Познавам хора, които си взеха години отмора и откриха призванието си. Познавам хора, които бяха толкоз сигурни какво желаят да вършат на 16 и трансформираха решението си на 26. Познавам хора, които имат деца, само че нямат партньор; хора, които са женени, само че е трябвало да чакат 8 или 10 години, с цел да имат деца. Познавам хора във връзки, които обичат някои различен. Познавам хора, които се обичат и не са дружно.

Затова желая да кажа,

че всичко в живота се случва съгласно нашия темп, нашия персонален часовник. Може да погледнеш приятелите си и да си мислиш какъв брой са напред от теб. Може да погледнеш други и да си кажеш, че изостават. Но всичко се случва със своя личен темп, всичко има своето време, своя часовник. Имайте самообладание.

На 25 Марк Кубан беше барман в Далас. На 32 Дж. К. Роулинг за първи път съумя да разгласява Хари Потър, откакто получи от отвод от 12 издателства. На 39 Ортега основа Zara. Моргън Фриймън направи своя огромен пробив на 52. Стив Карел направи своя след 40. Ричърд Брансън основа Virgin на 34. На 35 Джак Ма основа Alibaba.  

Да завършиш след 25 е също достижение . Да не си женен, само че да си благополучен на 30, е красиво. Да създадеш семейство след 35 е изцяло допустимо, и да купиш къща след 40 е също ужасно.

Не позволявайте на никой да ви притиска със своите графици. Защото, както Айнщайн е споделил: „ Не всичко, от което има смисъл, се брои; и не всичко, което се брои, е от голяма важност. “ И това е най-важното:

Аз желая да създадете логичен, целеустремен, удовлетворяващ живот за себе си. И да се научите по какъв начин да употребявате това, с цел да измененията към по-добро живота на другите. Това ще бъде същински триумф.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР