Джесика притежава изключителен правен ум и е брилянтна в съдебната

...
Джесика притежава изключителен правен ум и е брилянтна в съдебната
Коментари Харесай

Млад и неуморен прокурор е човекът на САЩ за върховенството на закона в България

Джесика има извънреден юридически разум и е брилянтна в правосъдната зала. Тя работи извънредно доста, наподобява неуморна и е безкрайно отдадена на постигането на правдивост. "

Това декларира през октомври 2018 година прокурор Бенджамин Гласман за тогава 31-годишната Джесика Ким, която единствена в Съединени американски щати е отличена от основния прокурор и министър на правораздаването Джеф Сешънс с неговата Награда за извънреден приннос от нов чиновник. На тази 66-та годишна гала са отличени 244 от 115-те хиляди чиновници на министерството и федералната прокуратура.

Днес Джесика Х. Ким бе показана в София пред премиера Бойко Борисов и министъра на правораздаването Данаил Кирилов като непрекъснат консултант по юридическите въпроси към Посолството на Съединени американски щати в България. Федерален прокурор Ким е първият от повече от 10 години чиновник на този нов пост и дава отговор и за Румъния. Задачата ѝ е "да подкрепя построяването на потенциал за битка с корупцията в публичната администрация, с прането на пари и проведената престъпност ".

Подобен пост имаше до приемането на България в Европейски Съюз, само че малко преди този момент да се случи през 2007 година от Министерството на правораздаването във Вашингтон са го закрили, тъй като се считало, че страната - въпреки и млада народна власт - към този момент е покрила условията за правда. Но при администрацията на президента Барак Обама се заприказва, че Съединени американски щати би трябвало да върнат подобен представител в София, а през февруари предходната година дипломат Ерик Рубин сподели в изявление за "Свободна Европа ", че повода са проблеми с върховенството на закона и корупцията в България.

"Надеждна правосъдна система и свободни и динамични медии "

Наследничката му Херо Мустафа заявява в първата си програмна тирада в България, че оправянето с тези проблеми е един от трите съществени целта на тригодишния ѝ мандат. Пред Американската комерсиална камара в България тя приказва за възстановяване надеждността на правосъдната система, непрекъсната отбрана върховенството на закона и на свободата на медиите. Силната народна власт "изисква свободни, динамични и витални медии, които деликатно следят всички тези процеси, принуждавайки всички участници – частни и държавни – да играят почтено и отговорно ", сподели още тя в края на ноември тъкмо преди срещата на Борисов с президента Доналд Тръмп в Белия дом.

Седмица по-късно Мустафа повтори целите си във втората нейна значима тирада - пред Атлантическия клуб. Тогава тя заяви, че "до няколко дни идва специфичен консултант по правните въпроси, непрекъснато основан в американското посолство в София ", уточни, че става дума за жена, само че не заяви името на този "очакван от дълго време чиновник " с който даде обещание да работи в тясно съдействие. Посланикът повтори, че ще работи и с гражданския бранш в България, оказващ напън да промени в името на върховенството на закона и изненадващо добави, че Съединени американски щати са подготвени да употребяват един нов инструмент - раздел 7031(с) от наредбата за противопоставяне на клептокрацията - допускащ да се посочат обществено корумпирани чиновници в България посредством отвод за допускането им на американска територия.

Още няколко дни по-късно - на 5 декември - в изявление за Би Ти Ви министър председателят Борисов бе запитан "Не е ли озадачаващо американците да изпращат специфичен човек, в нашето посолство тук, който да дава отговор за върховенството на закона у нас и за свободата на медиите. () Защо изпращат този човек? ", на което без да се замисля отговори: "Защото аз съм изискал да пратят човек ". От "Свободна Европа " попитаха посолството на Съединени американски щати дали това е по този начин и отговорът бе дипломатичното "Очакваме идването на нашия непрекъснат юридически консултант, както и плодотворно съдействие с българските управляващи ". Няма конкретизиране дали този консултант ще следи и върховенството на закона, и свободата на медиите.

Това е едно от нещата, които ще би трябвало да обясни Джесика Ким. Тя идва от Южния регион на щата Охайо, където е асистент прокурор и дава отговор за битката с кибер закононарушенията и така наречен закононарушения на белите якички. Това включва корупция в администрацията, капиталови, корпоративни, финансови, банкови и данъчни измами, пране на пари, само че също и случаи, свързани с националната сигурност и закононарушения с принуждение.

В годината, когато я награждава основният прокурор, тя получава и народен годишен приз за най-млад федерален правист от Федералното съдружие на юристите, с който са отличавани демонстриралите забележителни правни умения и отдаденост в работата за обществото. Към този миг тя има 4 години стаж във федералната прокуратура в Кълъмбъс, щата Охайо, откакто е практикувала при двама известни съдии в региона.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР