Джеруто завърши за 8:53.02 минути, което е нов рекорд на

...
Джеруто завърши за 8:53.02 минути, което е нов рекорд на
Коментари Харесай

Титли за Казахстан и Япония в шестия ден на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн

Джеруто приключи за 8:53.02 минути, което е нов връх на шампионатите, връх на Казахстан и трето достижение за всички времена. Това беше и първата купа за Казахстан от шампионата.

Етиопките Веркуха Гетачев и Мекидес Абебе финишираха надлежно втора и трета. Гетачев направи народен връх с 8:54.61 минути и четвърто достижение в историята, а Абебе записа 8:56.08, персонален връх и пето достижение за всички времена.

" Наслаждавах се на бягането. На стартовата линия се опасявах от моите другари от Етиопия и беше мъчно. Реших да изляза начело, с цел да мога да управлявам надпреварата ", сподели шампионката.

Уинфред Мутиле Яви от Бахрейн, която има най-хубаво достижение в света за тази година, остана четвърта на второ следващо международно състезание.

Олимпийската шампионка Перут Чемутай (Уганда) зае 11-ото място с 9:21.40 минути.

Пет от първите седем състезателки сложиха национални рекордни или персонални достижения на финала.

Китайката Бин Фън победи в мятането на диск за дами с персонален връх от 69.12 метра още в първия си опит.

Две олимпийски шампионки си оспорваха второто място. Двукратната победителка Лондон 2012 и Рио 2016 и двукратна международна шампионка Сандра Перкович (Хърватия) взе среброто с 68.45 метра, а златната медалистка от Токио 2020 Валъри Олмън (САЩ) е трета с 68.30 метра.

Световната шампионка от Доха 2019 Яйме Перес (Куба) остана седма в Юджийн с 63.07 метра.

" Толкова съм разчувствана, всичките ми съпернички свършиха доста добра работа през днешния ден. Не чаках този резултат да пристигна в Юджийн. Просто желаех да покажа най-хубавото от себе си ", сподели Фън след финала и донесе втора купа за Китай в тази дисциплинираност след тази на Янфън Ли от 2011 година.

Състезателната стратегия включваше и полуфиналите на 400 метра за мъже и дами. Майкъл Норман от Съединени американски щати даде най-хубаво време от 44.30 секунди, а неговият съотечественик Чемпиън Алисън е трети с 44.71 и също се класира за финала.

Световният рекордьор, олимпийски и повторен международен първенец Уейд ван Никерк (Южна Африка) продължава в борбата за оценките след второ място в трета серия с 44.75 секунди.

Британецът Матю Хъдсън-Смит е с второ време в пресявките - 44.38 секунди.

При дамите олимпийската шампионка на 400 метра Шона Милър-Юйбо (Бахами) даде най-хубаво време в полуфиналите - 49.55, което е нейно персонално достижение за сезона.

Световната рекордьорка Сидни Маклафлин (САЩ) с 52.17 секунди и международната шампионка от Доха 2019 Далайла Мухамед (САЩ) с 53.28 доближиха до финала на 400 метра с трудности при дамите. 22-годишната Маклафлин победи Мухамед на Игрите в Токио 2020 и завоюва купата.

" Чувствах, че денят е добър да бъда по-бърза. Просто би трябвало да се отърся малко от нервите и да се приготвя за финала, сподели Маклафлин.

Бронзовата медалистка от Токио Фемке Бол от Нидерландия също е измежду финалистките.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР