Джазменът Куинси Джоунс е първият носител на новоучредената награда на

...
Джазменът Куинси Джоунс е първият носител на новоучредената награда на
Коментари Харесай

Куинси Джоунс е първият носител на наградата „Мир чрез музика“ на Държавния департамент на САЩ

Джазменът Куинси Джоунс е първият притежател на новоучредената премия на Държавния департамент на Съединени американски щати „ Мир посредством музика “ , заяви АП.
Награждаването на 28-кратния притежател на „ Грами “ - продуцент, музикант и аранжор – е част от старта на новата самодейност на Държавния департамент за световна музикална дипломация.

Наградата ще се присъжда на американски музиканти, продуценти, експерти и други, които са „ изиграли скъпа роля в междукултурния продан и чиято музикална активност подкрепя мира и взаимното съгласие в международен мащаб “, се показва в известие за медиите.

През 1956 година Джоунс е музикален шеф и тромпетист на джазмена Дизи Гилеспи и неговия бенд по време на първото джаз турне на Държавния департамент на Съединени американски щати в Южна Европа, Близкия изток и Южна Азия. Турнето е част от програмата на Студената война за разпространение на американската музика и просвета и противопоставяне на сходни старания на Съветския съюз.

Впоследствие Джоунс се трансформира в едно от най-големите въздействия върху музиката, продуцирайки най-продавания албум на всички времена – „ Thriller “ на Майкъл Джексън , и получавайки номинации за „ Оскар “ за музиката и истинската ария от кино лентата „ Пурпурен цвят “ на Стивън Спилбърг.

Инициативата за световна музикална дипломация е създадена след приемането на Закона за поощряване на мира, образованието и културния продан (PEACE) посредством музикална дипломация през 2022 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР