Джаз музикантът, композитор, аранжьор и пианист Милчо Левиев е починал

...
Джаз музикантът, композитор, аранжьор и пианист Милчо Левиев е починал
Коментари Харесай

Отиде си джаз музикантът Милчо Левиев

Джаз музикантът, композитор, аранжьор и пианист Милчо Левиев е умрял на 81 години след тежко боледуване в болница в Солун, оповестиха околните му.

През последните двадесет години той живееше в Гърция, само че през огромна част от живота си е работил в Съединените щати. Брат е на художника Йоан Левиев.

Милчо Левиев е роден на 19 декември 1937 година в Пловдив в еврейско семейство. Първа негова учителка е Пенка Кръстева-Петрова. Завършва Държавната консерватория през 1960 година. Там негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си стартира в Пловдивския спектакъл. Диригент е на Биг бенда на БНР от 1962 до 1966 година. В переода сред 1963 и 1968 година работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

По концепция на Радой Ралин Милчо Левиев основава групата "Джаз Фокус'65 ", с която гастролира в страната и чужбина до 1970 година при огромен триумф. Едно от най-известните му творби за този интервал е аранжиментът на песента на Пол Макартни "Вчера “ (Yesterday). Пише и кино музика.

През 1970 година по покана на Дон Елис напуща България и отпътува за Лос Анжелис. Остава с него в идващите седем години. В началото на 1980 година се завръща за малко в страната и изнася поредност от концерти.

Бил е на многочислени турнета из Европа и Съединени американски щати. Преподава в Южнокалифорнийския университет (University of Southern California) и води майсторски клас в Нов български университет.

Автор е на симфонична и камерна музика, както и на музика за дванадесет филми, измежду които са "Отклонение " на режисьорите Гриша Островски и Тодор Стоянов по книгата на Блага Димитрова (1967) (Златен орден и премия на ФИПРЕСИ, Москва, 1967), "Иконостасът " на режисьорите Христо Христов и Тодор Динов (1969), "Осмият " на реж. Зако Хеския (1969), "Понеделник заран " на режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков (1966/1968).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР