Джаз, любов и песни“ – концерт на Камерна опера –

...
Джаз, любов и песни“ – концерт на Камерна опера –
Коментари Харесай

Концерт за любовта на Камерна опера Благоевград

„ Джаз, обич и песни “ – концерт на Камерна опера – Благоевград и гост-диригент и солист (пиано) Любомир Денев

На 24 февруари 2022 година, от 19:00 часа в зала „ Пейо Яворов “ в Благоевград Камерна опера – Благоевград ще сервира на публиката един друг и забавен концерт, отдаден на любовта. Ще звучат джаз класики, арии от Пърсел и Гершуин, спиричуъл песни, авторски композиции на Любомир Денев, който е гост-диригент и солист (пиано). Изпълнителите във вечерта на любовта са с изключение на огромния български джазов пианист, диригент и композитор Любомир Денев, солистката сопрано на Камерна опера – Благоевград Венера Мелеки, Оркестъра на Камерна опера Благоевград с концертмайстор Стоил Богданов и водещ, сценарист и режисьор на концерта Станислав Кимчев.

В програмата на „ Джаз, обич и песни “ са включени творби на Г.Фр. Хендел, Х. Пърсел, Дж. Гершуин, Сиймур Саймънс – Джералд Маркс, Харолд Арлен, Джони Мърсър, Барт Хауърд, Любомир Денев, спиричуъл песни, стихове на Жак Превер и други.

Билети се продават на касата на Камерна опера Благоевград (служебен вход), а в деня на концерта – на касата на зала „ Пейо Яворов “.

Повече за гост-диригента и солист Любомир Денев:

Любомир Денев е композитор, диригент и джаз–пианист. Завършва Софийското музикално учебно заведение в класа по ударни принадлежности на проф.д-р Добри Палиев, а в Музикалната Академия – София се дипломира като оркестров диригент в класа на проф. Константин Илиев. Следва комбинация при проф. Цветанов и проф. Парашкев Хаджиев и още като студент си основава име на автентичен и деен джаз–пианист и композитор. Спечелва състезанието за стажант–диригент в Държавен музикален спектакъл „ Ст. Македонски ”, където реализира музикалните постановки на редица типичен оперети и модерни мюзикъли. През 1983–84г. Л. Денев пътува в Съединени американски щати по Програмата за културен продан, където се среща от близко с мюзикълни продукции на Бродуей и работата по кино музика в Холивуд, изявява се и като джазмен.

Дирижира най-хубавите симфонични оркестри в България, а интернационалната му активност включва записи със Симфоничния оркестър на Гръцкото Радио и ТВ и два компактдиска за американската компания КОНКОРД–Рекърдс, дава солови джаз–рецитали в Париж, в Германия, Словакия, Унгария, Съединени американски щати и други

Като композитор Л. Денев твори във всички музикални жанрове – камерна и симфонична музика, поп и джаз, както и музика за спектакъл, телевизия и кино. Неговият мюзикъл „ Напразни старания на любовта ” гостува в Кайро (1988г.) с постановката на Българска Камерна Опера – Благоевград.

Носител е на премиите СОФИЯ 1989, АСКЕЕР 2001, Кристална лира за джаз 2006, Златната Ракла 2006, Втора премия на състезанието СОФИЯ 2009 и други Удостоен е с няколко влиятелни интернационалните оценки: Ихлава – Чехия, Фестивала Интерсонанцен в Потсдам – Германия, Наградата на състезанието Бьозендорфер.

През 2020г. Министерство на културата го удостоява със звезда „ Златен век “ за важен принос в развиването и одобряването на българската просвета.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР